IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на ислямското финансиране

Финансовите пазари вече години се тресат заради кризата, а един сегмент е във възход - инструментите, отговарящи на ислямските канони

16:15 | 13.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Възходът на ислямското финансиране

На фона на огромната несигурност, която буквално тресе глобалния пазар и кара много инвеститори да се оттеглят в очакване на по-добри времена, един сегмент на финансовия сектор продължава да се развива възходящо.

Става дума за финансовите инструменти, отговарящи на ислямското законодателство, пише Махмуд Мохиелдин, управляващ директор в Световната банка. На стойност едва около 5 млрд. долара в края на 80-те години, днес този тип финансови инструменти са на стойност 1,2 трлн. долара.

Ислямските финансови инструменти се характеризират с поделяне на риска между кредитора и кредитополучателя. Може би това е и причината този клас активи да избегне най-тежките последици от глобалната финансова криза, започнала през 2008 година.

Устойчивостта на ислямските финансови инструменти, както и някои основни техни характеристики, подкрепят доброто представяне и нарастващата популярност на този клас активи.

Глобалната финансова криза нанесе своя отпечатък върху някои ислямски финансови институции, тъй като реалната икономика се сви и някои емитенти на ислямски облигации банкрутираха. Поделянето на риска, което е харакерно за финансите в ислямския свят обаче превърнаха ислямските облигации в доста устойчиви на първите трусове от 2008 година.

Водещи икономисти, като преподавателя в Харвард Кенет Рогоф, са категорични, че ислямските финанси демонстрират предимствата от поделянето на риска пред традиционните западни дългови инструменти.

По време на кризата няколко отличителни черти направиха ислямските финансови инструменти относително стабилни. Една от тях е изискването за обезпеченост с активи, при това с гарантирането на директна връзка между финансовите транзакции и реалните икономически дейности.

Резултатите от инвестициите са строго обвързани с доходността на облигациите, при което доходността се определя от реалния сектор, а не от финансовия. Така се създава гъвкав механизъм за реакция в случай, че възникне неочакван шок.

Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
там лихвата е завоалирана по друг начин....ако искаш да си купиш телевизор и струва 200 реала банката го купува и казва дължиш ни 208 реала ..примерно е това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
amam
преди 12 години
Да ислямът отрича лихвите, но това не им пречи да стават съсобственици на бизнеса, който финансират и получават дял от печалбата до момента на връщането на заема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
Pyramid
преди 12 години
И още един въпрос такъв:- За да получиш финансиране от ислямски ресурс...трябва ли да си *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не отричаше ли ислямът лихвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
"Ислямски" ли - това са принципите на т.н. "консервативно" банкиране, което бе заклеймено като отживелица през втората половина на 20 век. "Ислямски", но най-вече икономически и математически обосновано банкиране. Определения, свързани с религиозна пирнадлежност, не са уместни в областта на финансите и банкирането. По-скоро може да се говори за консервативност, която дава стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Много интересно. Изнесен очевиден факт относно принцип във финансирането, но ни`къв коментар. Дали заслужава подобно отношение?Дали у нас правилото банките да провизират в полза на БНБ, когато раздават кредити над капитала си или не покриващи изискванията за обезпеченост, всъщност не е подобно на описаното в статията? А доколко ли това правило е в разумни размери и дали се съблюдава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още