Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Възможно ли е да се спре процесът на глобализация

Според икономиста Панкадж Гемават изборът на Доналд Тръмп за президент крие глобални рискове пред световната икономика

Възможно ли е да се спре процесът на глобализация

Снимка: Ройтерс

Тази година бе изпълнена с новини за забавяне или дори за края на глобализацията. Основното доказателство е, че глобалните търговски обеми сякаш спряха да растат. Това е нещо, което рядко се случва, когато икономиката не е в рецесия. Въпреки това може ясно да се забележи, че моторът на глобализацията продължава да работи, макар и на по-ниски обороти, коментира Джъстин Фокс от Bloomberg.

До подобен извод стига и последното издание (15 ноември) на DHL Global Connectedness Index, което се публикува на всеки 2 години от Панкадж Гемават и Стиваън Алтман от Center for the Globalization of Education and Management на New York University's Stern School of Business. Гемават, водещ учен в областта на корпоративните стратегии, е също и преподавател в IESE Business School в Барселона. Той е гражданин на света. Но в последното десетилетие (откакто Томас Фридман издаде "The World Is Flat" през 2005 г.), той започна да променя възгледите си, че светът не е чак толкова взаимосвързан, както твърдят теоретиците на процесите на глобализиране, а също и че процесът на глобализиране не се осъществява толкова бързо.

Графиката, представена по-горе, измерва информацията за глобалните търговски, капиталови и човешки потоци както в дълбочина (основно в обеми), така също и в широчина (как са разпределени в световен мащаб въпросните потоци). Както дълбочината на взаимозависимост, така също и общата свързаност, се възстановиха от острия удар, който понесоха през 2008 г., но широчината не се е променила особено. Ако се вгледаме в потоците, които изграждат индекса на дълбочината, можем да открием още едно разделение:

Нивото на потоците информация (отчитащ основно интернет трафика и телефонните обаждания) се е покачило значително, докато това на търговските и капиталови потоци все още е под пика им от преди кризата от 2008 г. През февруари McKinsey Global Institute публикува доклад, посветен на растежа на „дигиталната глобализация“, и написа, че:

Потоците от физически стоки и финанси бяха отличителните белези на глобалната икономика на XX-ти век, но днес трендът на въпросните потоци е гладки или низходящ. Глобализацията на XXI-ви век се определя от потоците данни и информация.

Нивото на потоците информация (отчитащ основно интернет трафика и телефонните обаждания) се е покачило значително, докато това на търговските и капиталови потоци все още е под пика им от преди кризата от 2008 г. През февруари McKinsey Global Institute публикува доклад, посветен на растежа на „дигиталната глобализация“, и написа, че:

Потоците от физически стоки и финанси бяха отличителните белези на глобалната икономика на XX-ти век, но днес трендът на въпросните потоци е гладки или низходящ. Глобализацията на XXI-ви век се определя от потоците данни и информация.Гемават се съмнява в това твърдение. „Ако погледнете 30-те години на XX-ти век, равнището на потоците информация също е растял“, смята той. Неговото мнение е, че като цяло докато процесите са се забавяли през 90-те година на миналия век и в първото десетилетие на този, глобалната интеграция е била във възход. „Ние нито сме изправени пред повратна за глобализацията точка, нито пък пред неин Ренесанс“. „Времената бяха лоши преди, лоши са и сега. Но ако не взимаме вредни решения от типа на „Смут-Холи...“ „Смут-Холи“ е Закон за митата, приет през 1930 г. от Конгреса на САЩ, който се явява основният виновник за Великата Депресия според някои икономисти. Преди дни в САЩ бе избран президент, който говори неща, които са много притеснителни за глобалната търговия. „Аз не бях притеснен преди изборите в САЩ, защото... не можех да видя детонатор, като тарифният акт Смут-Холи, но сега вече виждам опасност“, добавя Гемават.

Опасенията на икономиста са свързани с опасността от глобална търговска война. Миналата седмица той написа в Harvard Business Review: 

Доналд Тръмп успешно яхна вълна на гнева в САЩ, а неговите действия могат да предизвикат гняв отвъд океана. Американските износители например ще трябва внимателно да следят за ответни мерки от други държави.

Възпрепятстването на глобалната икономика до такава степен, че растежът да поеме в посока надолу, води до рискове за това всеки да стане по-беден. Съществуват и други възможни отговори на притесненията относно световната търговия, които не са толкова лоши. Оказването на натиск върху търговските партньори да купуват американски продукти и върху компаниите да демонстрират, че създават работни места в САЩ може пък и да се окаже нещо добро, казва Гемават.

Да разглеждаме глобализацията като всеконсумираща, неспирна сила, не бе добре за политическите елити на САЩ и Европа. Да се опитаме да я спрем, е рискована и убийствена за икономиката стратегия. Да работим върху това да се справим с нея по-успешно, отчитайки вътрешните политически реалности, би било най-доброто решение, коментира още Фокс.

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
ing5rov до: mathematician
преди 3 години
Нещо не се харчиш много извън дупката си ...баламосвай там "орицата".
5
 
3
 
2
mathematician до: DELCHO SMOKA
преди 3 години
Няма профилна снимка
Само дето ЕС и Южна Корея имат търговско споразумение. Ама чукча не читател, чукча писател.

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2011/october/tradoc_148304.pdf
1
 
14
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Тази статия е плод на поредното манипулативно малоумие!
Повечето хора не правят разлика между Глобализация и Глобализъм!
Глобализацията никога не може да бъде спряна, тъй като тя кореспондира с нивото на технологично развитие на цивилизацията! От там се пренася в икономика и прочие!
Защо никой не си задава въпроса, как така с лекота можем да си купим GSM или някаква друга техника от Южна Корея, или да продадем! Без да имаме всякакви ти там ЕС пазари, ТТПИ и прочие! Имаме ясна и чиста сделка! Еди кое си, струва толкова, пътни разходи толкова, мито толкова! Продаваш или купуваш!

Това, което ще бъде спряно е ГЛОБАЛИЗМА, който просто иска цялото човечество да се управлява от един единствен център, със скрито световно правителство! За това са тия ЕСта и прочие, която единствена задача е да унищожат нациите, чрез различни способи, някои, от които е импортирането на мангалии! А хората да са *** чипира маса от идиотии!

ДА на Глобализация! Тя е супер!
НЕ на Глобализма! Той е кошмар!

Още от Анализи
ЕЦБ започва основен преглед на водещата си програма за борба с коронакризата