IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е да се спре процесът на глобализация

Според икономиста Панкадж Гемават изборът на Доналд Тръмп за президент крие глобални рискове пред световната икономика

08:42 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Тази година бе изпълнена с новини за забавяне или дори за края на глобализацията. Основното доказателство е, че глобалните търговски обеми сякаш спряха да растат. Това е нещо, което рядко се случва, когато икономиката не е в рецесия. Въпреки това може ясно да се забележи, че моторът на глобализацията продължава да работи, макар и на по-ниски обороти, коментира Джъстин Фокс от Bloomberg.

До подобен извод стига и последното издание (15 ноември) на DHL Global Connectedness Index, което се публикува на всеки 2 години от Панкадж Гемават и Стиваън Алтман от Center for the Globalization of Education and Management на New York University's Stern School of Business. Гемават, водещ учен в областта на корпоративните стратегии, е също и преподавател в IESE Business School в Барселона. Той е гражданин на света. Но в последното десетилетие (откакто Томас Фридман издаде "The World Is Flat" през 2005 г.), той започна да променя възгледите си, че светът не е чак толкова взаимосвързан, както твърдят теоретиците на процесите на глобализиране, а също и че процесът на глобализиране не се осъществява толкова бързо.

Графиката, представена по-горе, измерва информацията за глобалните търговски, капиталови и човешки потоци както в дълбочина (основно в обеми), така също и в широчина (как са разпределени в световен мащаб въпросните потоци). Както дълбочината на взаимозависимост, така също и общата свързаност, се възстановиха от острия удар, който понесоха през 2008 г., но широчината не се е променила особено. Ако се вгледаме в потоците, които изграждат индекса на дълбочината, можем да открием още едно разделение:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Нещо не се харчиш много извън дупката си ...баламосвай там "орицата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
mathematician
преди 7 години
Само дето ЕС и Южна Корея имат търговско споразумение. Ама чукча не читател, чукча писател.http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2011/october/tradoc_148304.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Тази статия е плод на поредното манипулативно малоумие!Повечето хора не правят разлика между Глобализация и Глобализъм!Глобализацията никога не може да бъде спряна, тъй като тя кореспондира с нивото на технологично развитие на цивилизацията! От там се пренася в икономика и прочие! Защо никой не си задава въпроса, как така с лекота можем да си купим GSM или някаква друга техника от Южна Корея, или да продадем! Без да имаме всякакви ти там ЕС пазари, ТТПИ и прочие! Имаме ясна и чиста сделка! Еди кое си, струва толкова, пътни разходи толкова, мито толкова! Продаваш или купуваш!Това, което ще бъде спряно е ГЛОБАЛИЗМА, който просто иска цялото човечество да се управлява от един единствен център, със скрито световно правителство! За това са тия ЕСта и прочие, която единствена задача е да унищожат нациите, чрез различни способи, някои, от които е импортирането на мангалии! А хората да са *** чипира маса от идиотии!ДА на Глобализация! Тя е супер! НЕ на Глобализма! Той е кошмар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още