Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Възстановяването от коронакризата ще повиши отново въглеродните емисии

За цялата 2020 година емисиите намаляват с 5,8%, но тенденцията бързо ще се обърне, предупреждават от МАЕ

Възстановяването от коронакризата ще повиши отново въглеродните емисии

Снимка: Bloomberg LP

Пандемията сви емисиите въглероден диоксид от производството на енергия до най-ниското им ниво от Втората Световна война насам, но след като блокадите се вдигнат и икономическата активност се възстанови емисиите бързо ще се увеличат - още до края на тази година, пише Bloomberg.

По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) през декември въглеродните емисии вече тръгват нагоре и се увеличиха с 2% на годишна база. За цялата 2020 година емисиите въглероден диоксид от производството на енергия намаляват с 5,8% спрямо нивата от предходната година.

Още по темата

От МАЕ посочват, че такова понижение е без прецедент в историята досега и посочват, че това е еквивалент на премахването на емисиите на целия ЕС от общия сбор.

Но когато бъде сложен краят на пандемията, емисиите много бързо ще се увеличат, предупреждава МАЕ на базата на прогнозите си за бързото възстановяване на енергийното потребление.

Според анализите ръстът може да бъде с 10% през 2021 година. Така концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата ще се повиши още преди да успеем да се зарадваме на намалението му.

През 2020 година и ЕС, и САЩ са намалили емисиите парникови газове от производството на енергия с по 10%, като най-сериозните намаления са регистрирани в периода март - април 2020 година.

В Китай обаче емисиите растат, макар и с 0,8 на сто. Основната част от това повишение е регистрирано в края на годината - само през декември въглеродните емисии растат със 7 на сто на годишна база.
 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
ing5rov до: дядя Вова
преди 1 месец
мхм , по-добре извратеняците в панделата !
2
 
5
 
1
преди 1 месец
Извода? Овцете отново по кошарите!

Още от Анализи
Защо Маркус Зьодер няма да бъде следващият канцлер на Германия