Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Възстановяването в САЩ наподобява формата на корен квадратен

Този символ показва посоката на икономиката и подчертава силата на Фед

Възстановяването в САЩ наподобява формата на корен квадратен

Снимка: Bloomberg

Към V-образна икономическа траектория ли се насочва Америка след шока от Covid-19? Или вместо това се задават U-, W- или ужасното L-образно възстановяване, се пита Джилиън Тет на страниците на Financial Times?

Това е въпросът, занимаващ много инвеститори - особено след като пазарите на акции се възстановиха със забележително V. Но взирането в тези латински букви може всъщност да пропусне същината.

Още по темата
Според Тет има по-добър символ за размисъл: форма, която той за първи път нарисува преди 23 години, когато е новобранец репортер, научавайки стенография. Става въпрос за символа за банка, който наподобява знака за корен квадратен, но с по-ниско разположена хоризонтална черта и наклонени линии, сключени като U в основата си.

За първи път имах основание да разсъждавам върху прекрасната символика на това изображение като инструмент за прогнозиране преди 11 години, когато подобен дебат за V-образната траектория настъпи след финансовата криза през 2008 г. Тогава аз твърдях, че формата на корен квадратен е странно уместна, тъй като необходимостта от „поправяне“ на финансирането след срива на Lehman Brothers би довела до избледняване на първоначалния икономически отскок. Като цяло бях права.

Сега тази форма изглежда отново уместна и символична - но с една корекция. За разлика от 2009 г., не необходимостта да се оправят банките е вероятно да доведе до изравняване на икономическо възстановяване. Големите американски кредитори сега са по-здрави, както показаха последните им отчети.

Този път банката, която инвеститорите трябва да разгледат, е Федералният резерв на САЩ. Откакто пандемията от Covid-19 удари, американската централна банка отговори шоково. Анализаторите на Deutsche Bank смятат, че балансът на Фед ще се удвои през 2020 г. до 8,3 трлн. долара поради цялата монетарна подкрепа от негова страна.

Фед пръсна тези пари, за да запази пазарите функциониращи (след първоначални сътресения) и кредитирането да тече към реалната икономика. Неговите интервенции също улесниха Министерството на финансите на САЩ да продаде планините от дълг, от които се нуждае, за да финансира фискалния отговор на пандемията. Това от своя страна смекчи икономическия срив заради коронавируса през март и помогна за последващото възстановяване.

„Различни данни сочат, че икономиката е достигнала дъно през април и е отскочила през май и юни“, отбеляза във важна реч наскоро Леъл Брейнърд, член на Борда на управителите на Федералния резерв.

Тя отбеляза, че безработицата е спаднала от 14,7% през април до 11,1% през юни, продажбите на дребно са скочили с 18% през май, а производственият и непроизводственият индекси на Институт за управление на доставките е достигнал положителна територия през юни. Наскоро стана ясно, че индексът на оптимизма за малкия бизнес също се е повишил - с 6,2 пункта до 100,6 през юни, компенсирайки три тримесечия на спад от по-рано тази година.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
фиг.1 до: george353
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какви математически модели? Това по-скоро е нумерология.
2
 
6
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Когато булшита го плъгнат в разни математически модели, крайния резултат е тая статия.
2
 
7
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Как пък ги измисляте тези букви и символи. Кризата няма прецедент в новата ни история, тъй че всички прогнози са само спекулации. Утре икономиката може пак да тръгне нагоре, да се срине още по-зле, или просто да изпадне в застой. Няма как да знаем какво ще се случи, добре ще е да бъдем подготвени за всякакви варианти.
3
 
7
 
1
преди 2 месеца
"
Възстановяването в САЩ наподобява формата на корен квадратен
Този символ показва посоката на икономиката и подчертава силата на Фед
"

Работническо дело

Още от Анализи
Не трябва да позволяваме на Covid-19 да върне хората в ямата на бедността