IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street празнува Коледа точно като 1999 г.

Цените на акциите и еуфорията на инвеститорите са на опасна територия, според анализ

19:58 | 23.12.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Пенсионните сметки в САЩ завършват годината в по-добра форма, отколкото може да се очаква. Цените на акциите и еуфорията на инвеститорите обаче сега са на опасна територия, пише онлайн изданието MarketWatch.

Изглежда вече се чува и ехото от онези Коледи, в които бумът отстъпи на години на горчиво разочарование.

Една такава Коледа е тази на 1999 г. – годината на дотком манията, припомня изданието.

Зловещите паралели са няколко и се виждат от много хора.

Първо обаче добрите новини. Средната пенсионна сметка, въпреки вируса, отчита стабилни печалби. Инвестиционният гигант Fidelity Investments казва, че ръстът варира от 4% до 7% на годишна база  към 30 септември.

Оттогава обаче фондовете на компанията добавят още 10% от ръста на цените на акциите и дивидентите. Балансираният фонд Vanguard Balanced Index Fund отчита 8% плюс.

От другата страна на монетата са завишените оценки. Акциите в САЩ сега се оценяват на 184% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП), показват данните на Ycharts.com. Уорън Бъфет казваше, че сравняването на стойностите на акциите с БВП е добро ръководство за цялостно оценяване. Настоящото ниво е извън класациите, като надминава дори пика от началото на 2000 г. от 140%.

Измерени спрямо показателя Tobin’s Q - съотношението на пазарната стойност на активите към заместващата стойност, която може да се счита за равна на балансовата стойност на общите активи, американските акции са почти четири пъти по-скъпи от средните им исторически нива, според финансовия консултант Андрю Смитърс.

Поскъпващите акции са на практика в стратосферата. Цената на книжата на Netflix например е 60 пъти над прогнозната печалба за следващите 12 месеца, на Amazon е 70 пъти, на Tesla – 170 пъти. Разликата между акциите с „голям растеж“ и „малка стойност“ сега е толкова голяма, колкото е и по времето на дотком балона.

Инвестиционните настроения сега варират от оптимизъм до еуфория. Последното проучване на Bank of America сред глобални парични мениджъри показва, че дори инвестиционните професионалисти отстъпват. Очакванията за печалба сега са „на върха на всички времена“, съобщава BofA, след като анкетира близо 200 мениджъри по света, контролиращи над половин трилион долара инвестиции. Кеш балансите са на такива нива, че предизвикват сигнала на BofA за „продажба“ за акции.

Постоянно се коментира, че този път е различно. Повечето скептици във финансите са капитулирали. Професорът по финанси в университета в Йейл Робърт Шилер, който спечели Нобелова награда, като посочи, че с течение на времето фондовият пазар има тенденция да проследява напредъка на корпоративните печалби, сега реши, че този път е различно заради ниските лихвени проценти.

Легендарният инвеститор сър Джон Темпълтън казва, че „този път е различно“ са четирите най-опасни думи при инвестирането. Алберт Едуардс, стратег на SG Securities и вероятно последната мечка, останала на пазарите, казва, че последната статия на Шилер му напомня за коментарите на друг професор по финанси в Йейлския университет, Ървинг Фишър, който твърди, че американските акции сега са на „постоянно високо плато“.

Вярата във Федералния резерв на САЩ също е неограничена. Още през 1999 г. т.нар. маестро Алън Грийнспан щеше да поддържа цените на акциите да растат безкрайно, независимо какво ще се случи. Днес това е Фед под председателството на Джером Пауъл, който заля пазарите с безпрецедентна ликвидност, за да поддържа нещата. Очевидно се смята, че това може да продължи вечно.

Бен Инкер от компанията GMO казва, че сега сме отново на територията на балона. „Ние вярваме, че акциите са навлезли в балон, подобен на този през 2000 г.“, пише той.

GMO възобновява портфолио за институционални клиенти, което залага на стойностни акции и залага срещу популярни акции с растеж, казва Инкер. Тази стратегия спечели нетно 80% при пускането и преди 20 години.

Историята явно не помни, че стойностните акции и малките акции се справиха добре след дотком балона. Кризата я платиха онези акции с висок растеж в състава на Nasdaq Composite и индекса S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Представянето на всички американки акции за 2020 е меко казано смехотворно и повод за подигравка, а не еуфория. Всичките индекси са нагоре с 10-12% на фона на цели 5 трилиона $ нов дълг или това е някъде към 20% девалвация на $. Демек акциите са поевтинели силно и спрямо CHF и спрямо EUR, а това значи, че инвеститорите от Европа са на солидна загуба ако имат каквито да било американски акции в своя портфейл. Според мен ще видим мощен мечи пазар през 2021 и на DJIA и на NASDAQ, който ще се предизвика от масова разпродажба на акции от богати чужденци, които бягат от евтиния $ просто защото загубата на попупателна способност ще бъде много по-голяма от жалките капиталови приходи, които Wall Street може да предложи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Wall Street празнува повишеното налягане в БАЛОНА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още