Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

WSJ: Данъчната сделка на Г-7 е в полза на правителствата, а не на икономиката

Американските работници, потребители и акционери ще платят цената, пише авторитетното издание

WSJ: Данъчната сделка на Г-7 е в полза на правителствата, а не на икономиката

Джанет Йелън и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. Снимка: Bloomberg

Финансовите министри на най-големите световни икономики този уикенд се приближиха с една крачка по-близо - според тях - към нови правила за облагане на големите компании. Игнорирайте окуражаванията относно приходите и „справедливостта“. Тази сделка е лоша новина за икономиките, които се възстановяват от пандемията, и особено за САЩ, пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Още по темата
Споразумението касае преговори в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за данъчните правила, които биха засегнали повече от 130 държави. Финансовите ръководители от Г-7, включително американският финансов министър Джанет Йелън, казват, че са постигнали ключови договорки.

Едната е във връзка с прилагането на нов метод за облагане на глобалните технологични гиганти въз основа на това къде компаниите печелят приходите си, а не къде е седалището им. Друга е глобалният минимален корпоративен данък със ставка от „най-малко 15%“. Третата е, че САЩ ще участват, след като президентът Байдън и Йелън са първите американски лидери, които вярват, че това може да е в интерес на Америка.

Проблемите изобилстват, като се започне със заслугите. Официални представители и прогресивни активисти казват, че спират глобалната „надпревара към дъното“ по отношение на корпоративните данъци. Радваме се, че те най-накрая признават, че данъчните ставки имат значение за решенията относно инвестициите и създаването на работни места, тъй като левицата отрича това от десетилетия. Истинските действия обаче бяха относно конкуренцията в областта на данъчната политика, която е от съществено значение за икономическия растеж, иновациите и създаването на работни места от 80-те години на миналия век.

Планът на ОИСР ще задуши тази конкуренция. Това е така, тъй като, докато споразумението в Г-7 се фокусира върху основната ставка за новия минимален данък, планът на ОИСР идва с голямо количество хармонизиран ситен шрифт по въпроси като кредити или облекчения за капиталови инвестиции и научноизследователска и развойна дейност.

Потискането на данъчната конкуренция е основната причина администрацията на Байдън да скъса с дългогодишната двупартийна традиция на Вашингтон да се противопоставя на глобален минимален данък. Байдън се надява да финансира фискалната си експанзия чрез доене на повече приходи от американските компании, като смята, че неговите увеличения на данъците ще подкопаят американската конкурентоспособност, освен ако другите правителства не направят същото.

Тази стратегия вече се проваля, тъй като Йелън можа да осигури споразумение само до минимална  ставка от 15%, а не до 21%, каквато тя първоначално опитваше да постигне и която би била по-близо до предложението на администрацията за корпоративен данък в САЩ от 28%. Правителствата с големи разходи могат да се спазарят за по-висок минимален данък с течение на времето, но това може да отнеме още една или две глобални кризи, преди да достигне желаното от Байдън ниво. Американските компании ще бъдат в доста неблагоприятно положение докато... другите правителства не се съгласят да спънат собствените си фирми.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
0
 
11
khao до: Зайо Байо
преди 1 месец
Няма профилна снимка
сащ имат ДДС....
1
 
4
 
10
abdul до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
храни храни, и то какви! Само веган. И за стрип бар може, ама само ако е хомо..А пък ако се окаже, че си похарчил пари, които не можеш да докажеш познай какво ще ти се случи..
1
 
0
 
9
abdul до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Само за физически? Ти май си мислиш, че с еоод ще се получат нещата, а?ц ц ц.. лоша новина имам за теб..
3
 
0
 
8
Solar Power до: abdul
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тук съм съгласен с теб. Очаквам скорошно развихряне на цените на злато и крипто и забраната им за притежаване от физически лица. Същевременно с това дигитални еврота със срок на ползване и разбира се само за определени неща. Както с ваучера си купуваш само храни , а алкохол и цигари не може. ...
1
 
3
 
7
abdul до: ПИЧ
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма да има вече инфлация. Вдигане на инфлацията означава вътрешни проблеми.Ще има срок на годност на парите и ограничения какво можеш да си купуваш с тях. Напр. злато, крипто и разни други комарджийски неща не са позволени за купуване, защото съхраняват стойността на парите във времето, което ще бъде незаконно и престъпно.. престъпно защото унищожаваш растежа. Парите със срок на годност, обаче ще са позволени за харчене за акции! Така правиш нещо добро, защото финансираш иновацията и предприемачите.

Още от Анализи
Ръстът на паричното предлагане в САЩ вещае 6-9% инфлация до края на годината