Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Зa и против независимостта на Федералния резерв

Някои смятат, че паричната политика не трябва да се контролира от технократи, точно както външната не трябва да зависи от генерали

Зa и против независимостта на Федералния резерв

Снимка: gettyimages

Независимостта на Федералния резерв отново е поставена на изпитание във Вашингтон, пише Карл Смит за Bloomberg.

Водещият икономически съветник на президента Доналд Тръмп Лари Къдлоу скъса с десетилетията на икономическа ортодоксалност, след като във вторник се съгласи с видния икономист от страната на предлагането Артър Лафър, че независимостта на Федералния резерв е недемократична, и че монетарната политика трябва да бъде осъществявана от Министерството на финансите или Конгреса.

После в сряда Максим Уотърс, председател на Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите, подтикна председателя на Фед Джером Пауъл да даде отпор на усилията на Белия дом да компрометира автономията на неговата институция.

Като повечето икономисти аз възприемам независимостта на Фед за ценен инструмент. В същото време консервативният Лафър повдига важни опасения, на много от които откликват левите поддръжници на Модерната парична теория (МПТ).

Икономическата теория на предлагането (ИТП) възниква през 70-те, като твърди, че комбинация от данъчни съкращения и относително ниски лихви може да свали инфлацията и да задвижи икономиката. Защитниците й отхвърлят опасенията за дефицитите.

МПТ твърди, че правителствените разходи трябва да бъдат използвани за поддържане на растежа, като дефицитите трябва да бъдат финансирани чрез монетарната политика. МПТ отхвърля опасенията за инфлацията.

Повечето от коментарите за тези теории се фокусират върху липсата на безпокойство относно дефицитите. Тази липса на загриженост обаче е резултат от тяхното отхвърляне на независимостта на централната банка. С централната банка на разположение Белият дом би могъл винаги да контролира високите лихви, които дефицитите предизвикват.

Както привържениците на ИТП, така и тези на МПТ оправдават този възглед, като твърдят, че паричната политика е инструмент на публичната политика, който не трябва да се контролира от технократи, точно както външната политика не трябва да зависи от генерали. Това е неконвенционална гледна точка, но заслужава да бъде взета на сериозно.

На първо място е демократичната отговорност. Причината за създаването на независим Федерален резерв е да се намали влиянието на демокрацията върху монетарната политика. Аргументът е, че демократичните институции и обществеността са склонни да бъдат късогледи, игнорирайки дългосрочните рискове като инфлацията, която може да последва популистки данъчни съкращения или увеличения на разходите. Вместо това паричната политика трябва да бъде управлявана от експерти, обучени да разпознават тези рискове и да се справят с тях.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
1
 
3
преди 1 седмица
Злокобният проблем е, че Федералната резервна система на САЩ работи по грешен начин и се създават щети. Другото са съпътстващи последици при условия на фатална държавна грешка.
За устойчив просперитет на съответна държава е необходимо нейната централна банка да работи по правилен начин.
1
 
6
 
2
преди 1 седмица
Статията поставя каруцата преди коня.Всички за зависими от хората контролиращи ФЕД.
2
 
9
 
1
преди 1 седмица
Милтън Фридман ще се обърне човека в гроба, ако чуе тези измислени псевдо - икономистчета. Независимостта на централните банки е нещо което не се умува - както че земята е кръгла. Приема се за даденост.

Още от Анализи
Какъв е новият глобален икономически консенсус?