Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

За и против политическата коректност

В Европа все още може да кажете това, което искате, но в части от Америка репресията върху речта придобива мрачни форми

За и против политическата коректност

Снимка: Bloomberg

Когато се преместих в американски университет през 1993 г. (но изглежда като миналия вторник), дойдох с британското предразположение да се подигравам с американците, които нямат чувство за хумор, пише Саймън Кюпър за Financial Times.

По-конкретно, търсех абсурдни примери за новата американска мода, за която бях чел, наречена „политическа коректност“ (ПК) - наричайки дебелите хора „хоризонтално затруднени“, а ниските - „вертикално затруднени“ и т.н., допълва той.

В британския ми университет не съществуваше такава сдържаност, но за моя изненада открих, че харесвам американската ПК. Американците, с които се сприятелих, бяха забавни. Те просто не използваха етнически или сексистки обиди като основа за хумор, казва още Кюпър.

Търсех абсурдни примери за новата американска мода, за която бях чел, наречена „политическа коректност“

Оттогава ПК еволюира както във Великобритания, така и в САЩ. Обединеното кралство - и Западна Европа в по-широк план, бавно стига до нещо като американската версия на ПК от 1993 г.: злоупотребата с малцинствата сега се осъжда.

Междувременно обаче в ляволибералния спектър на САЩ се наложи екстремна форма на ПК - може да се нарече репресия върху речта. Тя намери отзвук далеч отвъд академичните среди, журналистиката и издателската дейност, като вероятно е спомогнала за избирането на Доналд Тръмп.

Ритуалнитекултурни войни заради репресията върху речта сега характеризират националния разговор в Америка. Последният фурор е около романа на Джънийн Къминс „Американска мръсотия“, който е за мексиканците, които бягат в САЩ. Критиците на Къминс я обвиниха в стереотипизиране на мексиканците, като казаха, че бял човек няма право да пише за Мексико.

Мексиканско-американската писателка Мириъм Гърба нарече Къминс "някой, който иска да узурпира нашия глас", защото очевидно всички мексиканци говорят в един глас, a това, което има значение в литературата, е произходът по кръв и земя. Издателят на Къминс, Flatiron, отмени обиколката й в САЩ след „конкретни заплахи за продавачите на книги и автора“. След това самата Гърба получи смъртни заплахи.

Битките относно репресията върху речта обикновено изправят млади левичари срещу по-стари либерали. В тази затворена екосфера културният творец може да засенчи президента женомразец, който се заиграва расово. Всъщност репресията върху речта и възходът на Тръмп са свързани.

Четирима от всеки пет американци смятат, че „политическата коректност е проблем“, според проучване на More in Common, застъпническа организация, която се бори с екстремизма. „ПК“ (под което анкетираните изглежда рабират контрол върху ежедневната реч) не се одобрява от 87% от латиноамериканците и 75% от афроамериканците.

Ако ПК е проблем, Тръмп може да изглежда като решението. Републиканците не могат да спечелят изборите заради намаляването на данъците за богатите или лишавайки хората от здравеопазване, но те могат да го направят на базата на ПК.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
3
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Проблемът на повечето хора е, че не умеят да степенуват нещата. Искат или тоталитаризъм, или анархия. А истината е по средата. Без цензура не може, просто с нея не трябва да се прекалява.
3
 
10
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Свободата на словото е една от големите лъжи на демокрацията. При тоталитаризма медиите обслужват интересите на държавата, при капитализма - частните интереси. Няма логика едното или другото да нямат цензура.
0
 
4
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Нормално сайтът, както и канал Blomberg в БГ е на ***. Варна е много старо - групировката има бизнес в цяла България.
2
 
18
 
3
Minka до: ing5rov
преди 4 месеца
В инвестора отдавна не можеш да пишеш каквото си искаш, особено ако искаш да напишеш нещо за една групировка от Варна с около три букви. И тук трябва да сме коректни, иначе трият.
4
 
12
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 4 месеца
Защо бе колега,
много точно са си го казали:
"".....като цяло можете да кажете...."

Демек, намеквайте каквото си искате, не ни пречите. Освен, ако не изпаднете в конкретика...

Още от Анализи
Коронавирусът спря възхода на крайната десница в Европа