Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

За и против универсалния базов доход

Той звучи изключително добре, докато не откриете, че трябва да плащате за него, коментира Фердинандо Джулиано

За и против универсалния базов доход

Снимка: Ройтерс

Нов британски доклад пренесе засилващия се международен дебат за универсалния базов доход във Великобритания. Двама колумнисти на Bloomberg – Леонид Бершидски и Фердинандо Джулиано – дебатират дали това е нещо добро.

Леонид Бершидски:

В доклад, поръчан от финансовия министър в сянка Джон Макдонъл, лондонският професор Гай Стандинг предложи изпробването на унивесалния базов доход (УБД) във Великобритания. Мисля, че това е добра идея. Светът се нуждае от добре замислено изпробване на УБД. Няма толкова много големи идеи с такава привлекателност като УБД, а от предложението на Стандинг става ясно, че той разбира как трябва да бъде тествана идеята.

Досега единственият сериозен тест се състоя във Финалндия, но не ми хареса дизайнът му. Средствата, които финландското правителство плащаше на две хилядите участници в теста (560 евро на месец), не бяха достатъчни за препитание и не заместиха различните местни социални помощи. Освен това тестът бе приложен само върху безработни, докато идеята на УБД е, че всеки трябва да го получава. Трябва да се тества и въздействието му върху хора с несигурни и омразни работни места. Финландското правителство не се чувстваше комфортно при провеждането на експеримента и го прекрати преждевременно.

Професор Стандинг би елиминирал повечето от грешките на финландския тест, като го разшири до цели общности и проведе допълнителни експерименти, при които УБД замества в различна степен социалните помощи. Единствения проблем, който виждам е, че тестовият УБД ще е по-нисък от финландския – 100 паунда на седмица (около 500 евро на месец – бел. ред.), с които е трудно да се оцелее.

Великобритания определено може да си позволи теста. Няма смисъл да се предлага УБД, без първо да се изпробва. Това е една от причините, поради които швейцарският референдум за УБД през 2016 г. се провали.

Фердинандо Джулиано:

Аз съм изцяло за добре изработени тестове, но преди да се проведе такъв във Великобритания, политиците трябва да се запитат дали сметката зад УБД ще излезе.

Още по темата
Скорошно изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сочи, че УБД няма да сработи, особено във Великобритания. ОИСР разглежда заместването с УБД на повечето помощи за работещи и данъчните облекчения. Изследването открива, че ако Великобритания трябва да въведе бюджетно неутрален УБД, то тя ще е в състояние да плаща по само 230 паунда (към 270 евро – бел ред.) месечно на пълнолетно лице, което е само една трета от линията на бедността и 28% от минимално гарантираните помощи. Като резултат такъв УБД значително би увеличил нивото на бедност.

Лично аз мисля, че би било по-разумно да фокусираме ресурсите върху най-нуждаещите се, вместо да раздаваме пари поголовно. Със сигурност това би трябвало да отстояват лейбъристите


Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Хедж фондовете търсят новата си роля