IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За тях важат ли същите правила?

Пренебрегващи мерките срещу вируса политици предизвикват гняв из целия свят

15:16 | 29.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Турският президент Ердоган. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Турският президент Ердоган. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След като новият коронавирус се разпространи по света, донасяйки смърт и страх, строгите правила, изискващи сериозни жертви от обществото, често бяха нарушавани от длъжностни лица, от които се очаква да ги прилагат.

Примерът, който в момента привлича най-голямо медийно внимание, е свързан с Доминик Къмингс, главния съветник на британския министър-председатeл Борис Джонсън, нарушил важащите за цялата страна карантинни правила и изминал с кола стотици километри от Лондон, докато двамата със съпругата си подозирали, че са заразени с коронавирус.

Това "сериозно подкопава ключовото послание за общественото здраве, а именно - останете си вкъщи, за да спасите животи", каза Деви Сридхар, председател за глобалното обществено здравеопазване в Медицинския факултет на Единбургския университет, цитиран от БТА. 

Общественият гняв във Великобритания беше допълнително разпален от отказа му да подаде оставка или да се извини и от нежеланието на Джонсън да го уволни. Къмингс нарече своето поведение "разумно" и целящо да гарантира, че неговите роднини могат да се погрижат за 4-годишния му син, ако той и съпругата му не могат.

"Който свързва нарушаването на карантината с това да бъдеш добър татко в семейството, има отлична дарба да извърта нещата", заяви опозиционен политик в Twitter, след като правителството подкрепи Къмингс. "Да беше това (правителство) по-малко склонно да извърта нещата и повече насочено към действителното положение, за да свърши трудната работа на реалното въвеждане на обществени здравни мерки."

"Ако създаваш впечатлението, че има едни правила за тях и други за нас, ти фатално подкопаваш усещането, че "Всички ние сме заедно в това", заяви пред телевизия ITV Стивън Райкър от съвещателната група на британското правителство по поведенческа наука.

От Вашингтон до Уелингтън действията на някои лидери и министри изобщо не са примерни, особено когато са гледани от граждани, които не могат да се погрижат за любимите си хора или дори да присъстват на погребения, докато спазват социална изолация.

В момент, когато страните започват да се отварят, излизането на служители насам-натам също така смущава хората, които от месеци не могат да се радват на обикновени удоволствия като разходка по плажа, стоене на слънце в парка или ходене на ресторант.

Някои като американския президент Доналд Тръмп отказват да носят маска на лицето на обществени места. Същото се отнася за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който възхвалява ползите от задължителното покриване на лицето в телевизионни обръщения към нацията.

Найъл Диксън, главен изпълнителен директор на Конфедерацията на националните здравни служби, която представлява организациите в британската система на здравеопазването, заяви по радио Би Би Си 4, че спорът около Къмингс "може да навреди на доверието на служителите и обществото в напътствията на властите".

Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ами наш Бойко как управлява в нарушение служебния автомобил и то без маска.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
prodigal
преди 3 години
Обикновени хора са, просто с висок пост в обществото. Решенията им като обикновени хора показват че не вярват да има истинска заплаха, но като политици играят в общия цирк и дават други препоръки, нищо странно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още