Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

За тънката граница между инвестирането и хазарта

Разликата между тях всъщност е в риска - само необходимия ли поемате или повече?

За тънката граница между инвестирането и хазарта

Борсата не е рулетка. Снимка: Bloomberg

Няма съмнение, че инвестирането може да бъде вълнуващо. Бързата печалба на пазарите може да ви въодушеви и да се зарибите да търсите следващата възможност. Но има тънка граница между инвестиране и хазарт, и трябва да сте сигурни, че сте от правилната й страна, пише за Financial Times Моира О’Нийл, ръководител лични финанси в Interactive Investor и бивш носител на наградата журналист на годината на Wincott Personal Finance.

През март акциите в световен мащаб спаднаха с поне 25%, а в повечето държави от Г-20 - с 30% (макар че по-късно възстановиха голяма част от загубите). След това влязохме в карантината - период на изолация у дома и, за тези, които не бяха пратени в неплатен отпуск, излишък от доходи за харчене. Комбинацията от хранене вкъщи, затворена хотелиерска индустрия и бариери пред задграничните ваканции се превърна в големи спестявания, като Службата за национална статистика разкри, че сме спестили 157 млрд. паунда само за три месеца.

Но много хора не оставиха парите в банката. През карантината имаше забележителен ръст в броя на 25-34-годишните, открили инвестирането. Начинаещите инвеститори наводниха пазарите през март и април, надявайки се да спечелят от пазарните дъна - и може би да убият част от скуката при карантината.

Още по темата

През второто тримесечие на 2020 г. тази възрастова група отбеляза най-силен ръст на новите индивидуални спестовни и пенсионни сметки в Interactive Investor, съответно с 275% и 258% на годишна база. По-младите бяха привлечени от най-големите технологични акции: Apple и Amazon фигурираха сред първите 10 акции, държани от милениалите (родените между 1980 и 1995 г. - бел. прев.) в платформата на Interactive Investor през април и от борсово търгуваните фондове (ETF).

Онези, които купуваха акции на Amazon в началото на април при цена от 1 901 долара за брой, видяха как тя постоянно нараства до 3 531 долара към 2 септември, което е печалба от 85%. През същия период Apple имаше още по-впечатляваща траектория - от 60 до 134 долара, ръст със 123%. Удвояването на парите ви за кратък период несъмнено е вълнуващо.

Рисковете от закупуването на акции - това, което се увеличава, може и да намалее - са широко известни. Някои платформи обаче предлагат инвестиции, които носят значително по-високо ниво на риск. Такава е договорът за разлика (CFD), залог върху краткосрочните движения в цените на акциите и популярна форма на дериват, предлагана на инвеститори аматьори от Обединеното кралство. Регулаторен преглед на пазара през 2016 г. установи, че 82% от инвеститорите са загубили пари от CFD. В крайна сметка регулаторът наложи по-строги ограничения на пазара, за да защити потребителите, но рисковете остават.

Ако сте били изкушени да използвате CFD и впоследствие сте загубили или спечелили пари, или пък сте достигнали „връх“, вие вероятно залагате, а не инвестирате. А това не е добра основа за финансова сигурност.

Разликата между инвестирането и хазарта не винаги е ясна. И двете включват рискуване на пари за потенциална финансова печалба. Някои професионални комарджии изпробват и тестват системи, докато някои инвеститори всъщност залагат без да го осъзнават.

Но любимото ми обяснение за разликата е в готовността да се поеме риск. Само необходимия ли поемате или повече?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
2
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Така и не разбрах защо ми трият коментара ... дори няма обиди а просто съвети да не се връзвате на рамената и бицепсите които разни трейдъри ще ви рекламират.... тях ги интересува само спреда нищо друго ! Правилната стратегия е Buy and hold
1
 
4
 
11
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ИНВЕСТИРАНЕТО Е 100% ХАЗАРТ В НОШИ ДНИ!
Обаче, не е такъв, като класическо казино.....
А МНОГО,МНОГО,МЧНОГО, ПО-ЛОШ! Например: ФЕД върти топчето на рулетката и се пада черно. Обаче, нашите хора са заложили на червено и губят от ръката. ФЕД, ЛИЧНО, ЧРЕЗ КОЛИЧЕСТВЕНИ УЛЕСНЕНИЯ, НУЛЕВИ ЛИХВИ И ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ, премества топчето на червено и обявява - 23 ЧЕРВЕНО. Залагащите се развикват, обвиняват в измама......е, тогава крупието вика охраната. която ги набива/убива, прибира им парите и всичко ценно. А крупието обявява и РЕКЛАМИРА ново залагане. ЧИСТ ХАРАТ. В КОЙТО, НАКРАЯ, ПЕЧЕЛЯТ САМО ФЕД И НАШИТЕ ХОРА. А най-гадното е, че постоянно обвиняват масите как не искат да залагат, как не могат да вдигнат инфлацията или да потребяват достатъчно за ръст на БВП! Ти си инвестирай, накрая всичко ше стане собственос на фед. освен болката и разочарованията. те са за юзъръ.
3
 
0
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За съжаление разликата между инвестирането и хазарта напоследък става все по-тънка. Всички знаем, че хазартът е лошо нещо. Напоследък и инвестирането се превръща също в лошо нещо. Както вървят нещата един ден инвестирането ще стане по-лошо и от хазарта
3
 
1
 
9
terziеv до: Petar2015
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Бъдещите инвеститори спокйто могат да учат теория на игрите и психология, вместо да четат финансови отчети."

Ама наистина трябва да прочетете "Черния лебед". Не съм и предполагал, че толкова хора в специализиран сайт сравняват борсата с теорията на игрите. Разликата е грандиозна.
6
 
3
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не случайно се казва "играя на борсата". Инвестирането е вид хазартна игра. Събитията тази година направо развенчаха фундаменталния анализ.

Бъдещите инвеститори спокйто могат да учат теория на игрите и психология, вместо да четат финансови отчети.

Още от Анализи
Авторитарните режими и бизнесът: Колко им пука на инвеститорите?