Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Забавянето на интеграцията на Западните Балкани увеличава влиянието на Китай

Видеоконферентна връзка на върха под ръководството на Хърватия трябваше да намери решения за сближаването на страните от Югоизточна Европа

Забавянето на интеграцията на Западните Балкани увеличава влиянието на Китай

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Всъщност срещата на върха за Западните Балкани трябваше да бъде поантата на хърватското председателство на Съвета на ЕС. Вместо това: няма червен килим, няма групова снимка, няма красиви снимки от адриатическата държава.

Защото коронавирусът осуети плановете на най-младия член на ЕС. Планираната среща на върха ще бъде само видеовръзка на държавните и правителствените ръководители на ЕС с техните колеги от шестте държави от Западните Балкани.

След месеци съпротива от страна на Франция по-специално, страните от ЕС се съгласиха да започнат преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, като по този начин изпратиха сигнал за откритост. Но плановете за присъединяване на Западните Балкани са осуетени от пандемията.

Още по темата

И без това много европейски правителства не са склонни да приемат допълнителни членове. Това може да се разчете и в проектодекларацията на срещата: говори се само за „европейска перспектива“ на страните. Текстът не става по-конкретен. Пандемията прави ситуацията още по-сложна, казват експертите. Икономиките на страните вече страдат от последствията, пише в свой репортаж германският Handelblatt.

„Всичко е засенчено от пандемията на коронавирусa. Декларацията не трябва да съдържа израза „разширяване на ЕС“ под натиск от страна на отделни членове на ЕС. Не на последно място, България би могла също да блокира преговорите за присъединяване на Северна Македония поради причудлив исторически спор“, твърди Марио Холцнер, управляващ директор на Виенския институт за международни икономически сравнения.

„Няма да се случат много неща", прогнозира експертът по Западните Балкани Пол Бъчър от Брюкселската неправителствена организация European Policy Centre. „Политиката на ЕС спрямо Балканите изглежда се състои в държането на региона на каишка, но само с неясни обещания, които служат предимно само за сигнални цели“.

Допълнително разочарование у страните кандидатки от Югоизточна Европа предизвиква и реакцията на ЕС на ескалацията на коронакризата: Той не само до голяма степен спря имиграцията от страни извън ЕС, но и износа на медицински предпазни средства. Тогава популисткият националист, президентът на Сърбия Александър Вучич яростно заяви, че европейската солидарност е просто „приказка" и заяви: „Само Китай може да ни помогне". По-късно демонстративно целуна китайско знаме.

Бившият министър на пропагандата на бившия сръбски диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич е много наясно със символиката на подобни образи. „Вучич сигнализира на ЕС, че страната ще се премести към друго място, ако почувства, че е била предадена от Брюксел", казва експертът по Западните Балкани Бъчър.

ЕС така или иначе не планира да приеме Сърбия в обозримо бъдеще, казва експертът. Това може да се разчете например от факта, че ЕС отдавна се е отказала от Сърбия: „Все още се твърди, че Сърбия е една от водещите сред страните кандидатки и все още получава положителни доклади за напредъка от Комисията, без значение какво прави Вучич, за да атакува свободата на медиите и независимите избори“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Инвеститорите в акции трябва да вдигнат наздравица за ниските лихви