IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се балон на пазара на акции?

Джордж Сорос залага срещу Wall Street, но и други именити инвеститори споделят мнението му

17:55 | 17.08.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Той е един от най-богатите и най-успешни инвеститори на планетата. Джордж Сорос е пъргав, както винаги, въпреки своята преклонна възраст от 86 години, и неуморно е в търсене на следващото голямо нещо, следващия горещ залог. Според германската икономическа телевизия N-TV сега той изглежда е намерил отново нова цел.

Следващият голям залог на Сорос се крие в т. нар. 13-F доклад до американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) - за инвеститори, които управляват повече от 100 млн. долара. Според данните, които американските хедж фондове трябва да публикуват в рамките на 45 дни от края на всяко тримесечие, през последните месеци Сорос е залагал сериозно срещу Wall Street. Съответно той е увеличил броя на своите пут опции върху борсово търгувани фондове (ETF) от 2,1 млн. до 4 млн. броя. Залогът за срив на Wall Street е струвал на инвеститора 840 млн. долара, което е равно на почти четири на сто от предполагаемото му богатство в размер на 25 млрд. долара.

Пут опцията дава правото да се продаде актив на определена цена и падеж. Съответно очакванията на купувача са цената на актива да се понижи. Ако цената падне, купувачът е не само защитен, но може и да спечели пари. Защото по принцип пут опциите поскъпват, ако цената на съответните акции пада. Какви цени и за какъв период е подсигурил Сорос обаче не е известно. 

Но дори самото послание, че финансовият магнат преструктурира своите пари и се препозиционира отново, кара наблюдателите да са по-внимателни. Повече от веднъж американецът с унгарски корени демонстрира нюха си към икономическите дисбаланси в световната финансова система. Именно те му донесоха състоянието през последните десетилетия.

Борсовите участници се оплакват отдавна, че курсовете на акциите не съответстват на печалбите на компаниите. Стойността на акциите няма много общо с реалните икономически дадености, твърдят те. Американският борсов измерител S&P 500, който обхваща големите американски фирми, удвои стойността си през последните пет години.

Не само съотношението цена/печалба, което е 20,6 - доста над дългосрочната средна стойност, поражда опасения, че времето може да е узряло за нова катастрофа. Дори и разработеният от нобеловия лауреат за икономика проф. Робърт Шилер индекс на Шилер P/E, в основата на който е изгладена десетгодишна средностатистическа стойност, предполага силно надценяване на акциите. Обикновено той е равен на 16, но в момента за S&P 500 възлиза на 27 - на нивото точно отпреди финансовата криза от 2008 г.

За това, че пазарът прегаря, говори и фактът, че сме в средата на рали. Много залози са обезценени, тъй като са финансирани със заемни средства. В центъра на следващата финансова буря според Сорос ще бъде Китайската народна република. И там той сви своите инвестиции.

И други изявени инвеститори, като Карл Айкан, свиват своите позиции заради опасенията от спукване на балона. Американският хедж фонд мениджър Джефри Грундлах е сред песимистите.

Едва наскоро нареченият „Краля на облигациите“ Грундлах предупреди, че „пазарите би трябвало да са доста по-надолу. Но инвеститорите са като хипнотизирани и вярват, че нищо не може да се обърка“. Нищо не изглежда наред, продължава Грундлах, който е директор на базирания в Лос Анджелис хедж фонд Double Line. Неговата критика се отправя и към банкерите във Фед, които въпреки нееднозначните данни за американската икономика обмислят вдигане на лихвения процент.

Въпреки това Грундлах не залага на падащи курсове, както Сорос, а препоръчва инвестиции в злато и подбрани компании от минния сектор.

Сорос пък за сметка на това свива почти напълно инвестициите си в благородния метал. Инвестицията му от 260 млн. долара, която легендарният вложител направи в началото на годината в най-големия производител на злато в света Barrick Gold, е била продадена в следващите три месеца, с изключение на съвсем малък дял. Тъй като в периода цената на акциите скочи със 170 на сто, вероятно Сорос е генерирал сериозна печалба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
stamenk
преди 7 години
Съотношението Цена/Печалба на акция /P/E/ е важен показател. Този показател може да се проследи и в динамика. Има налични данни. И всеки може да ги намери и в Интернет. Съотношението на този показател /както и на другия- P/S/ е по-високо, отколкото през 2008 г. И наблюдаваме непрекъснато повишение, ако го разгледаме за периода 2000-2016 г. Така, че статията не само, че е принципно вярна, но дори не показва истинската тъжна картинка. И как няма да е така, като парите от количествените улеснения отидоха за депозите в централните банки, за закупуване на облигации и за закупуване на.....акции. И за това има данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
май ти си в подем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 7 години
Никво спукване нема да има..сега тепърва ще доиде бума от ел колите и трилионите печалби на компаниите свързани с ел колите....централите за електричество също....човечеството е в подем и само удар с планета може да го спре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 7 години
Два дни чета компетентни изказвания на *** уж финансиви журналистчета (не само в БГ) относно тези прословути опции на Сорос срещу S&P500 и най-накрая да видя мнение на някой, който да мисли трезво :):)Истината е, че той хеджира риска от възможността Тръмп да стане президент. Запитайте се обаче в какво е инветиран останалата част от капитала му :):):).Отговорът е акции и недвижими имоти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
unsworth
преди 7 години
Две малки битчета.Първо, Сорос залага само 4% от активите си, ако можем да се доверим на информацията. Това е най-обикновен хедж, кеш аут от залог на мач, който е тръгнал в твоята посока. Просто гарантира печалба.Второ, излезе информация, че Сорос е разчистил злато и акции в добивни компании. Този ход не ми се вписва в теорията, че Сорос вижда спукване на балона тия дни. Че ще се спука, всички знаем, но има още време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
kloynat
преди 7 години
не балон ами ще бьде като цунами
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
Ясно е ,че има балон и основната причина е системната криза защото в една затворена система като Земята не може да непрестанен растеж и т.н. обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Положението е страшно но може да се оправи ако се вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
Атанасио
преди 7 години
Ясно е ,че има балон и основната причина е системната криза защото в една затворена система като Земята не може да непрестанен растеж и т.н. обяснил съм вси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още