Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Задава ли се ера на ETF-те?

Борсово търгуваните фондове са много повече от пасивни стратегии за следване на индекси

Задава ли се ера на ETF-те?

Снимка: Blooomberg

Подобно на застаряващ боксьор, който все още е на върха, но започва да губи част от темпото и силата си, взаимният фонд бавно, но сигурно се замества от по-ново, по-дръзко изобретение: борсово търгуваният фонд (ETF), пише Робин Уигълсуърт за Financial Times.

Още по темата
Преди да се спрем на въпроса защо, е важно да признаем какво феноменално изобретение бе самият отворен взаимен фонд - може би едно от най-големите във финансовата история, независимо дали по успех, дълголетие или социална полезност. 

В световен мащаб има повече от 70 000 взаимни фонда с общи активи от почти 40 трлн. долара, според Morningstar. Комбинираната индустрия на непубличния капитал и хедж фондове имат може би една пета от тези активи, при това с по-противоречиво социално въздействие. Въпреки десетилетието на бурен растеж, все още има само 9 трилиона долара в ETF-и по света. Но ерата на ETF настъпва.

Последният знак за предаване на щафетата дойде наскоро, когато JPMorgan Asset Management заяви, че ще преобразува четири активно управлявани взаимни фонда с активи за 10 млрд. долара в ETF-и. Това следва ходът на Dimensional Fund Advers от по-рано това лято за трансформиране на взаимни фондове на стойност 29 млрд. долара в ETF-и. Готвят се още много преобразувания. Анализаторите на ETF-и в Bloomberg Intelligence смятат, че през следващото десетилетие взаимни фондове за над 1 трлн. могат да бъдат трансформирани в ETF-и.

Но дори и без тези прехвърляния ETF-те са във възход. През първите шест месеца на годината в САЩ бяха пуснати 199 ETF-и спрямо 109 нови взаимни фонда, според Morningstar. В днешно време дори Capital Group - отдавна враждебна към ETF идеята - планира да навлезе в сектора. Откъде идва промяната?

В САЩ данъчната ефективност е една голяма причина. За разлика от взаимните фондове, структурата на ETF означава, че инвеститорите обикновено не трябва да плащат данък върху капиталовите печалби, докато реално не продадат вложенията си.

Но ETF сега са глобален феномен. Успехът им не може да бъде отдаден на обикновен данъчен арбитраж.

От една страна, търгуемостта на ETF прави разпространението им много по-лесно. Всеки може да купи ETF, котиран на всяка голяма фондова борса, често без да плаща комисионна.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Лукашенко и Путин накараха Европа да издигне новата Желязна завеса