Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Задава се V-образно икономическо възстановяване

Сега изглежда се освобождава натрупаното по време на пандемията търсене

Задава се V-образно икономическо възстановяване

Снимка: Bloomberg

През миналата седмица хиляди хора се струпаха на плажа Борнемът - популярно място в южната част на Обединеното кралство. Те се печаха на слънце близо един до друг, правеха си пикник, плуваха, пиеха, играеха и оставиха много тонове боклук след себе си. Местните власти, паникьосани от потенциалното разпространение на Covid-19, заявиха, че са „абсолютно ужасени от безотговорните действия на толкова много хора” и незабавно издадоха 558 глоби за неправилно паркиране, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

Още по темата
Има обаче друг начин да се погледне на това, както и на претъпканите плажове в САЩ. И двете може би по-малко вещаят бъдещо бедствие, отколкото са знак за натрупалото се търсене, което при нормален живот би направило V-образното икономическо възстановяване вероятно в развития свят.

В повечето случаи понятието „натрупано търсене“ няма смисъл. Или хората имат желание и пари, за да купят нещо, или нямат. Ако имат и двете, има търсене. Ако имат желание, но не и парите, това не е натрупано търсене, а пожелателно мислене. 

Днес нещата са доста различни. Месеци наред голяма част от населението на света бе под карантина, което направи нормалната икономическа дейност логистично невъзможна. Хората не избягваха покупките, защото не ги искат. Нито пък, в повечето случаи, защото не могат да си ги позволят.

Повечето рецесии са причинени от нещо, което по един или друг начин намалява реалните разполагаеми доходи, било то чрез повишаване на лихвите, инфлацията или данъците, или поради неблагоприятен цикличен дисбаланс, който води до финансова криза. Тази рецесия не беше такава. В по-голямата част от Запада заместването на доходите по време на блокажите бе щедро: близо 70 на сто от американците са получили повече доходи от държавата по време на кризата, отколкото когато работеха (средният процент на заместване е 134 на сто, според проучване на Чикагския университет). Това породи истинско натрупано търсене, като последните данни показват, че то сега се освобождава.

Продажбите на автомобили в САЩ бяха 70 на сто от нивата им преди Covid-19 към средата на май, след като се сринаха през март. Френските потребителски разходи през май бяха само със 7 на сто под обичайните. В Обединеното кралство дългоочакваното разхлабване на карантината през миналата седмица доведе до бум на резервациите в ресторанти и хотели. В Германия повечето данни от юни показват, че „икономическата и социалната активност започна значително да се повишава“, според ING. „Оптимизмът се завърна.“ Времето, прекарано в градския транспорт, се увеличава. Замърсяването на въздуха в Европа се върна близо до нивата преди Covid-19, тъй като шофьорите поеха на път: пътуванията с моторни превозни средства във Великобритания се повишиха до 77 на сто от нивата преди Covid-19 през миналата седмица. Данните на Apple за мобилността подкрепят усещането, че отново сме в движение.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
1
 
3
 
17
преди 6 дни
1. Пише че в САЩ доходите са 134% в сравненение преди кризата... Имаше и други подобни данни...
2. Явно статията не се отнася за БГ и подобни. Винаги когато има криза, богатите стават по-богати, а този път това ще стане бързо....
3. В белите държави парите отдавна стигнаха до хората, а тук даже и не знаем къде са...
4. И последното, което ще спомена е относно дисциплината - там асоциалните елементи са по-малко и обществото спазва по-строго карантината.
5
 
2
 
16
ing5rov до: mavericos4
преди 6 дни
абе , честно казано инвесторот мое само да си дигне рейтинга , ако такива като тебе с инфантилните си коментари и аватари се изнесат завинаги ...
2
 
2
 
15
преди 6 дни
Борисв-Пеевски потъват, потъва и България, честито ОВЦЕ!
1
 
5
 
14
преди 6 дни
Какво В образно възстановяване бе :D вие сте е**хти ***, в САЩ 40 млн безработни, от ПСВ няма такива числа, Европа едва се държи над вода, но само родния Пеевски-Недялко живее в розовата долина на еднорозите :D мислех си, че в тая медия работят що-годе адекватни хора, а то, пак тръмпоиди и Пеевски *** :D няма да ви чета повече.... как давате трибуна на подобни *** с подобни *** заглавия, не знам!
3
 
4
 
13
ing5rov до: khao
преди 6 дни
за такива като тебе е предвиден и девети път ... баси , като гвоздеи сте бе , колкото по ви бият у тиквите по- корави ставате ...

Още от Анализи
Ще изведе ли Меркел ЕС на следващото ниво?