Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Залагането на американските акции става по-трудно

Макар все още да си струва да се заложи на Америка, трябва да се внимава как се прави

Залагането на американските акции става по-трудно

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Getty

На последната годишна среща на Berkshire Hathaway понякога се усещаше, че Уорън Бъфет се опитва да съгласува думите с действията си. Оракулът от Омаха настоя, както винаги, че най-доброто място за дребните инвеститори е в индексен фонд върху S&P500. Но той също каза на акционерите, че компанията му е продала 16 пъти повече акции, отколкото е закупила през последния месец, включително разпродажба на всички книжа на авиокомпании. И призна, че макар все още да си струва да „заложиш на Америка, ще трябва да внимаваш как го правиш“, цитира инвеститора Рана Форухар за Financial Times. 

Още по темата
Внимателният поглед върху неговите действия показва, че той все още следва същата стратегия, която е използвал през цялата си кариера. Това е подход, изграден върху две неща: първо, инвестиране в стойност, което основно включва щателно преглеждане на корпоративните отчети; и второ, вяра не толкова в Америка, колкото в американските компании и способността им да изнасят своята марка капитализъм в чужбина. И двата стълба все още предлагат много мъдрост за инвеститорите, които искат да разберат накъде се насочват пазарите и реалната икономика.

Бъфет научи умението за инвестиране в стойност от бившите си преподаватели в Columbia Business School, професорите Дейвид Дод и Бенджамин Греъм, чиято книга „Интелигентният инвеститор“ той буквално е наизустил. Те твърдяха, че инвеститорите трябва да купуват компании, които имат стабилни печалби, ниски съотношения цена/печалба (P/E) на акция и много малък дълг. Следвайки тази логика, не е чудно, че Бъфет сега не купува много акции. Корпоративният дълг се удвои между офанзивата за покупки на легендарния инвеститор след финансовата криза през 2008 г. и края на 2019 г.

Междувременно съотношенията P/E не дават истински пазарен сигнал, когато цените на активите се движат главно от намесите на Федералния резерв на САЩ. Много компании спряха да публикуват прогнози за печалбите си на фона на сегашния исторически спад. Някои хора могат да отговорят, че действията на Фед са пазарен сигнал, имайки предвид, че цените на акциите отсега нататък ще се ръководят от предлагането на пари, които централните банки наливат в икономиката, а не от връзката между цените на акциите и корпоративните печалби. Но както съоснователят на Gavekal Research Чарлз Гейв писа наскоро, всички в Япония през 80-те години на миналия век смятаха, че връзката между индекса Topix и предлагането на пари ще продължи вечно. Но стойността на акциите там спря да отразява паричното предлагане през 1990 г.

Ще продължим да наблюдаваме как множество компании и акции процъфтяват в ерата след Covid-19, дори и след като Фед затвори кранчето на последните си монетарни интервенции. Но инвеститорите ще трябва да проведат ново разследване сред финансовите отчети, за да открият кои ще бъдат победителите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 1 месец
Аз пък съм в азиатски и пасифика. Кой както го разбира.
0
 
0
 
3
julian12 до: mariata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Eто ти отговора: https://www.youtube.com/watch?v=Nu4lHaSh7D4
0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Изключително точно заключение.
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А на какво да заложим? На имоти? На злато? На кеш? На криптовалути?

Още от Анализи
Едноличната власт в Русия е крехка