Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Замръзналите мечти на Швейцария за зелена енергия

За да изгради соларен парк, компанията Axpo трябваше да качва панелите с хеликоптер на височина от почти 2500 метра

Замръзналите мечти на Швейцария за зелена енергия

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцария е популярна като богата, чиста и екологично настроена държава, но този облик може и да помръкне, пише в анализ Financial Times. Изданието коментира, че през следващото десетилетие страната ще затвори три ядрени централи и когато това стане, страната ще загуби около 1/3 от производствените си мощности.

Заради природните дадености в Швейцария е много добре развита хидроенергетиката и едва 10% от производството на електроенергия емитира въглеродни емисии.

Но отново природните дадености могат да замразят следващите зелени амбиции на Берн, коментира още FT.

Един от проектите за изграждането на соларни централи е на компанията Axpo, която постави плаващи панели в язовира "Мутзее" в кантона Гларус в швейцарските Алпи. Панелите бяха пренесени с хеликоптер на височина от около 2500 метра, за да може да бъде оползотворен слънчевия потенциал на страната.

От компанията признават, че това е най-големият проект в Швейцария, но реално е доста ограничен като мащаб. Заради трудностите вероятно това ще е и един от малкото соларни проекти, които ще бъдат осъществени в Алпите, където често и през юни вали сняг, посочва още финансовото издание.

Още по темата
Много по-атрактивни може би ще бъдат проектите за поставяне на соларни панели по покривите на сградите.

През миналата година Швейцария е произвела едва 311 киловатчаса соларна и вятърна енергия на човек от населението. За сравнение европейските лидери Дания, Германия и Великобритания могат да се похвалят с много повече - 3027 киловатчаса за Дания, 2232 киловатчаса за Германия и 1304 киловатчаса за Великобритания.

Швейцария трудно ще развива соларната или вятърната енергетика, а експертите не препоръчват изграждането на нови хидроенергийни проекти. В момента водните електроцентрали доставят около 58% от потребяваната в страната електроенергия, като допълнителна модернизация и разширяване ще има само ограничен ефект.

Преди дни Берн започна преговори с Брюксел по отношение на двустранните отношения. Едно от двустранните споразумения, които изтичат след дни, касае свързаността на швейцарската електропреносната мрежа с европейската. Без споразумение Швейцария рискува да бъде изключена, а разходите за електроенергия да се повишат, заедно с несигурността на доставките.

Излизането от европейските мрежи ще е голям проблем за страната, защото производството на електроенергия е сезонно - през зимата реките, на които швейцарците разчитат основно за производството на ток, замръзват и Швейцария зависи основно от вноса на електроенергия в този период от годината.

Именно тук на помощ ще дойдат соларните и вятърните централи - заради географиските особености на страната те произвеждат най-много точно през зимата. Проекта на Axpo например през зимата произвежда с 50% повече електроенергия, отколкото аналогични мощности, разположени в долините под върха.

Ниската температура подобрява ефективността на работата, а снегът отразява светлината и я насочва към соларните панели.

Една от спънките за проекти, използващи възобновяеми източници, са и местните регулации. Подобни централи се изграждат след централно разрешение от регулатора, отговарящ за околната среда и енергетиката, както и с одобрението на местните власти.

Но законодателството позволява индивидуални жалби да спират цели проекти. Така например през октомври 2020 година заработи една от най-големите централи с  възобновяеми източници - вятърния парк Gotthardpass, като споровете за неговото съществуване продължиха 18 години и стигнаха до Върховния съд на страната.

На референдум през 2017 година швейцарците подкрепиха енергийните планове на правителството. Те предвиждат изграждането на 850 вятърни турбини през следващите 30 години. В момента в страната има само 37.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg е изключително добре приложима в пресечени планински местности .Да не забравяме, че и 50% от нашата българска територия е с такива природни дадености - хълмисти и планиски местности с бедни почви.Тази технология не се влияе изобщо от прородните и климатични особености и е в състояние да произвежда чисти енергия, горива и храни, нон-стоп, 24/7 , целогодишно, напълно автоматизирано и на почти нулева себестойност - https://nula-energia.alle.bg .Една напълно автоматизирана, 50м висока В-Ферма с 10 души персонал, разположена върху 1 дка (32х32м) Площ може да произвежда по 3000 тона на ден извънредно търсена бързорастяща (1м/ден) свежа Бамбукова Биомаса (70/тон) за храни, фураж и биогорива като биогаз, биометан, биоводород, биоетанол, ИФО и биодизел - biodizel.alle.bg , пелети, прахово гориво за горелки и турбини и още над 50 вида търсени на пазара продукти . Такива проекти ще генерират гигантски средства за развитие на планинските региони, и с високите евро-заплати и новоизградени модерни домове и инфраструктура в близост, които ще предлагат, съчетани с райската природа наоколо, ще привлекат бързо големи групи от квалифицирани млади хора с техните семейства. Професията "В-Фермер" предлага работа в стерилна, високоинтелигентна, компютъризирана и почти лабораторна среда, с бяла престилка и таблет в ръка. В планините ще се изградят нови оживени модерни села и градове, магистрали, инфраструктура, курорти, лифтове, природни резервати и консерваториуми, ще се залесят милиони хектари нови гори, ще се заселят хиляди нови видове флора и фауна, ще се организират ултра-модерни Световни Туристически, Екологични и Технологични Центрове, и какво ли още не.

Още от Анализи
Дългосрочният възходящ тренд при акциите не е даденост