IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсеният въздух причинява много повече смъртни случаи от тютюнопушенето

8,8 млн. души по света годишно умират заради лош въздух, докато цигарите убиват по 7,2 млн. души на година

08:46 | 29.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ново всеобхватно проучване за вредите за здравето, причинени от прахови частици ги оценява като далеч по-значителни от възприетите досега от експертите.

През миналата седмица кардиолози, физици и химици от университета в Майнц и Института по химия "Макс Планк" отбелязаха пред специализираното издание European Heart Journal, че само в Европа близо 800 000 смъртни случая годишно се дължат на замърсяването на въздуха. 8,8 милиона допълнителни смъртни случаи в световен мащаб се дължат на емисиите на вредните емисии, обобщава германският седмичник Die Zeit.

"За сравнение: това означава, че повече хора умират от замърсяване на въздуха, отколкото от тютюнопушенето, за което Световната здравна организация (СЗО) докладва за 7,2 милиона допълнителни смъртни случаи годишно", съобщава кардиологът от Майнц Томас Мюнцел, участвал в проучването.

"Всеки може да избегне вредите от тютюнопушенето, но никой - от замърсяването". Според изследователите броят на предполагаемите смъртни случаи е по-висок от заявения в предишните досегашни изчисления. Погледнато статистически, новите данни означават намаляване на средната продължителност на живота с повече от две години.

Заболяванията по никакъв начин не засягат само дихателните пътища. Най-големият брой смъртни случаи се дължи на стеснени коронарни съдове (40%) и инсулти (8%) - следователно на почти половината от сърдечносъдовите заболявания. Смъртността, причинена от рака на белия дроб, пневмонията и хроничното затруднено дишане, съставлява 20%.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Надявам се тази констатация да не доведе до въвеждането на акциз за въздуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още