Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Западната криза е криза на ценностите

Освен че САЩ на Тръмп нямат такива, те загубиха и компетентността си

Западната криза е криза на ценностите

Тръмп не дава пет пари за западните ценности. Снимка: Bloomberg

Covid-19 не успя да преобрази света, поне засега. Но вирусът ускори неговото развитие - технологично, социално и политическо. Това е удивително вярно в международните отношения: задълбочиха се както разделението между Китай и Запада, така и провалът в американското лидерство на Западния свят. Световният ред, воден от Запада, е в криза. Ако САЩ преизбират Доналд Тръмп, това ще бъде пагубно, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Китай е все по-агресивен. Той не зачита западния стремеж за спазване правата на човека, както се вижда от бруталното отношение към уйгурите и новия закон за сигурност в Хонконг. При доживотният император Си Дзинпин твърдението за статута на Китай като суперсила и деспотичен режим е изпълнено със съдържание. Изоставянето на знаменития съвет на Ден Сяопин за „прикриване на силните страни, изчакване на удобния момент и непоемеане на лидерство“ е показателно. И все пак Китай трябва да бъде партньор в управлението на всяко глобално предизвикателство.

Западът има ценни активи във всяка конкуренция за влияние с Китай. Мнозина все още се възхищават на основните му ценности на свобода и демокрация. Западното културно и интелектуално влияние остава далеч по-голямо от това на Китай. 

САЩ успяха да създадат и поддържат дълготрайни съюзи на съмишленици. Ако се съберат регионите и държавите, които по естествен начин се асоциират със САЩ, включително Европа, Япония, Южна Корея, Канада, Австралазия и все повече Индия, ще се види, че тяхната икономическа и политическа тежест остава огромна.

И въпреки това нещата се разпаднаха. САЩ се поддадоха на жестоки вътрешни разделения, които завършиха с разрушителен национализъм, при който печалбата за едни е загуба за други. Тръмп е въплъщение на тези разделения, както твърди бившият министър на отбраната Джим Матис. Той е и главният двигател на отхвърлянето на историческата роля на страната му като глобален модел на либерална демокрация и лидер на съюз от страни съмишленички.

Още по темата
САЩ на Тръмп нямат ценности. Те загубиха и компетентността си. Дори когато хората по света не харесваха това, което прави Америка, те си мислеха, че тя знае какво върши. Плашещият успех на администрацията на Тръмп в разграждането на правителството преобрази това мнение по време на коронавируса.

Този президент и администрация нито искат да управляват, нито знаят как да го направят. Контрастът с Китай, при всичките провали в справянето с Covid-19, е забележителен. В статия в изданието Atlantic Джеймс Фолоу описва систематичното разграждане на водещата в света американска система на пандемичен отговор. Провалът обаче не се дължеше само на осакатяването на правителството. Той се дължи и на характера на злонамерения некадърник, който го управлява.

Светът забеляза това. Престижът и доверието в САЩ бяха силно увредени. Символично за прекъсването на отношенията в основния алианс е, че ЕС, който установи непълен, но реален контрол върху болестта, все още не планира да допусне американците на територията си.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
0
 
4
khao до: фиг.1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
не е нужно, на някой хора мозъка им по рождение работи все едно има увреждане и мислят трудно... примерно ти :):)
6
 
7
 
3
преди 9 месеца
Отново Петър Нейков е жертвеното агне, което трябва да изтърпи гаврите на читателите и вероятно и собственото си отвращение, за да пусне поредният гнъсен пасквил тука.

Да - "западът" - криза на ценностите - или по-точно казано - видя се, че неговите т.нар. "ценности" - "свобода и човешки права" но не поравно за всички, а на първо място за всякакви дегенеpати, ***, прecтъпници и арогантни политически, че и екологически терористи - КАТАСТРОФИРА и доведе на крачка то разпада дори най-великата държава на света.

Държава - в която бандитите тероризират нормалните хора, чepните социални *** се гаврят с белите, които ги хранят, жени изкарват мъже изнасилвачи без никакви доказателства, неомарксисти завладяват центъра на голям град и си правят държава-комуна, мародери разграбват собствеността на нормалните хора, а полиция и политици КОЛЕНИЧАТ пред тях, държава в която някакъв мръcен полицейски началник казва на президента да си затвори устата, защото той - президента го е призовал да си свърши работата, държава където кметове и губернатори открито подкрепят престъпните банди, които убиват хора и разрушават цели градове - и палят полицейски управления - държава, където генералитетът на армията не се подчинява на главнокомандващия си,

ТОВА ПРОСТО НЕ Е ДЪРЖАВА !!!

И не президентът е виновен за тоя разпад - той се опита да го спре - но ***, съсипващи Америка прехвърлят на него своята собствена вина !!!
Единствената вина на Тръмп е, че той е твърде мек, прекалено вярва в демокрацията и това му яде главата и на цяла Америка тоже.
5
 
4
 
2
фиг.1 до: khao
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не думай, авторът сигурно вече крещи от яд и си бие главата в стената...
3
 
6
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
хубаво заглавие, казах си журналята най после понапипаха проблема дето 20та година ни мъчи... ... и после два абзаца гмеж! на трети няма да дам шанс.

Още от Анализи
Заболелите от коронавируса надхвърлиха 157 млн. души от началото на пандемията