IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли икономическото изкачване след пандемията?

Би било опасно да мислим, че само защото най-лошото е зад гърба ни, властите могат да намалят усилията си

12:43 | 15.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Очаква ни стръмен път нагоре. Снимка: Bloomberg</em></p>

Очаква ни стръмен път нагоре. Снимка: Bloomberg

Световното икономическо изкачване започна. От обнадеждаващи данни за Сингапур до по-малко мрачни глобални прогнози и печалби на банкови гиганти, изглежда, че бе обърната страницата на една катастрофа в икономическата история. Но следите от гуми няма да бъдат лесно изтрити, пише Дейниъл Мос за Bloomberg.

Това възстановяване от коронавирусния срив, най-лошия от 30-те години на миналия век, ще бъде тежко. Потъването на брутния вътрешен продукт бавно ще става по-плитко. Щастливите държави, които покажат растеж, няма да се върнат към предишното си величие още известно време. Много зависи от това дали трилионите фискална и монетарна помощ ще бъдат изтеглени твърде бързо. Грешните стъпки ще бъдат фатални.

Сингапур, лидер в световна търговия заради статута му на център за корабоплаване, финанси и услуги, е показателен за тенденцията. Градът-държава наскоро обяви, че неговият БВП е намалял със 7% през третото тримесечие спрямо година по-рано, което е подобрение от спада от 13,3% през второто. Шефът на монетарните власти Рави Менон предупреди за „дълбоки белези“, които ще останат дълго след затихването на пандемията. Централната банка заяви, че „фундаменталният импулс за растеж ще бъде слаб“. 

Малко преди Сингапур да публикува данните си, Международният валутен фонд обрисува картина от типа „чашата е полупразна”. Кредиторът повиши прогнозата си за глобалния растеж, но очертаната перспектива далеч не е ентусиазираща. Световният БВП ще се свие с 4,4% тази година, смята МВФ. Това е ужасно, но малко по-добре от спада с 5,2%, който фондът предвиждаше преди няколко месеца. Неотдавна Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) направи подобна възходяща корекция в очакванията си.

Не вярвайте на думите на експертите от тези институции. Две от най-големите имена в световните финанси са все по-уверени, че пандемията няма да означава края на света, макар и да предвиждат дълъг път обратно към растежа. През третото тримесечие JPMorgan Chase и Citigroup са отделили едва 2,87 млрд. долара провизии за лоши заеми - по-малко от половината от очакванията на анализаторите.

Нищо от това не облекчава човешката трагедия, която се разигра тази година. Заразените от коронавирус вече надхвърлиха 38 милиона. Повече от един милион души са загубили живота си. Големи области от социалната и търговската дейности бяха затворени през първото полугодие, което изглеждаше като неуспешно усилие за потискане на инфекциите. Психичните заболявания поради стреса и изолацията скочиха. Крайната бедност е напът да се увеличи за първи път от над две десетилетия, а продължаващата загуба на БВП подсказва сериозен спад на жизнения стандарт спрямо дните преди пандемията, посочва МВФ.

Като се има предвид цялото това икономическо бедствие, как стигнахме до точката, в която думата „възстановяване“ изобщо се произнася? Не бе случайно. Дължи се на огромните стимули от централните банки и финансовите министерства. Те едновременно понижиха лихвите и завишиха бюджетите, бързо и мащабно, което е приятна изненада спрямо финансовята криза от 2007-2009 г. Не е лошо за институции, за които е модерно да се казва, че са свършили амунициите.

Би било опасно да мислим, че само защото най-лошото е зад гърба ни, властите могат да намалят усилията си. Ситуацията все още е ужасна. Признак на занижените очаквания е фактът, че въздишаме облекчено, макар БВП все още да спада.

Глобалната икономика е в процес на възстановяване, но не може да се каже, че вече се е възстановила. Благодарен съм и на това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
задаваш си отговори."Последно кое е? " .. зависи кой сайт четеш.Колкото сайтове - толкова "истини". Истинската истина няма никакво значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Явно четем различни сайтове, французите затегнаха мерките вчера, Италия миналата седмица, Меркел казва, че няма как да затворят отново държавата, защото ще има сериозни икономически последици, а тук четем, как най-лошото било минало. Последно кое е? На мен ми е все тая, защото освен хоум офиса, друго не се промени почти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Когато имаше по 10-пъти по-малко болни цял свят се затвори за 3-4 месеца. Сега, когато вирусът се разпространява и вилнее, много странно цял свят се възстановява икономически. За какво беше първото блокиране, така и не стана ясно. Що се отнася до световната икономика - балоните се надуват, болните сектори се увеличават, зомби фирмите също. Така че тепърва ще става, каквато ще става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Ей...брей...брей...ай наздраве за управията и за......управника де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
да , възстановяването е истина . от два месеца си бачкам както отпреди кризата с вирусът . да чукнем на дърво поръчките си вървят ... наблъскал съм складът , че и отгоре ... :))) ... Бащицата вдигна заплати и пенсии , другите държави да му мислят , ние се оправихме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още