IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли нова оръжейна надпревара между САЩ и Русия?

Има голяма вероятност кризата с евроракетите, разтърсила Стария свят през последните години на Съветския съюз, да се повтори

13:04 | 16.02.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Русия изглежда са стигнали до ръба на нова оръжейна надпревара в Европа - повторение на кризата с евроракетите, разтърсила Стария свят през последните години на Съветския съюз.

Според New York Times, който се позовава на анонимни американски източници, Русия е започнала да разполага на своя територия крилати ракети със среден обсег, способни да нанесат удар на Западна Европа. Американската администрация не потвърждава тези данни официално, но от години вече неспирно критикува Москва за стремежа ѝ да се сдобие с такива оръжия.

САЩ виждат безспорно нарушение на историческото споразумение, сключено от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в началото на 80-те години на миналия век, което извади тези ракети със среден обсег от американските и руските арсенали и даде възможност да бъдат ликвидирани 2 700 от тях.

НАТО "ще се брани, ако Русия реши да действа в разрез с международното право", предупреди в четвъртък в Брюксел американският министър на отбраната Джеймс Матис.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), подписан през 1987 г., окончателно сложи край на кризата с евроракетите - оръжейна мини надпревара, предизвикана от това, че Съветският съюз разположи ядрени ракети СС20 (известни още като РТ-21М или "Пионер", б. пр.), насочени срещу западноевропейските столици.

НАТО отвърна, като разположи американски ядрени ракети Pershing, с което предизвика гигантски пацифистки демонстрации и дебати сред европейската общественост под лозунга на германските пацифисти "по-добре червени, отколкото мъртви".

Според множество американски експерти и официални лица Русия, управлявана от Владимир Путин, в момента крои с новите си ракети същите планове като тези на Съветския съюз от 70-те.

Обществеността в европейските страни би се възпротивила на разпологането на нови ракети от САЩ в Европа с цел възстановяване на баланса - а това би довело до разрив в НАТО.

"Ястребите" в САЩ вече са на бойна нога, за да отвърнат и без притеснение разглеждат възможността да разположат нови ядрени оръжия в Европа.

"Тази информация според мен доказва, че САЩ трябва да увеличат ядрената си мощ в Европа", заяви ултраконсервативният сенатор от Арканзас Том Котън. САЩ трябва "да се уверят, че възпиращите ядрени сили на НАТО са издръжливи, добре обучени и все по-готови да парират руските ядрени оръжия", заяви председателят на комисията за въоръжените сили в Сената Джон Маккейн.

Преговорите не дават резултат

Дори експертите по разоръжаване са разтревожени от новите руски ракети и смятат за необходимо НАТО да обмисли разполагането на нови оръжия като техен противовес.

"Трябва да положим всички усилия за дипломатическо уреждане на проблема, но за жалост преговорите май не дават особен резултат в случая с Русия", коментира Джефри Луис, специалист по разоръжаване и издател на Armscontrolwonk, авторитетен блог в тази сфера.

Според Луис и други експерти американците трябва да поддържат отворен канала за дипломатически връзки с Москва, но същевременно да разполагат в Европа нови оръжия, застрашаващи Русия. При това без да нарушават ДЛРСМО - документ от ключово значение, за да се избегне нова, разорителна и опасна надпревара във въоръжаването.

"Ако целта е да убедим руснаците да премахнат оспорваните ракети, по-добре е да не се поставя под въпрос ДЛРСМО", подчертава Майкъл Крипън, друг експерт по разоръжаване, оглавяващ вашингтонския аналитичен център "Стимсън". Причината е, че документът предвижда инспекции на място или в руските производствени предприятия, които може да се окажат твърде полезни.

И Джефри Луис, и Майкъл Крипън смятат за възможно разработването на нови неядрени ракети - много бързи и точни, които може да бъдат развърнати без нарушение на договора. Документът не обхваща например ракетите, изстрелвани от кораби и самолети, изтъкват те.

Американската администрация не описва точно ракетите, разположени от руснаците, но според Джефри Луис това може да е сухопътен вариант на крилатите ракети "Калибър", монтирани на руски кораби, каквито руснаците използваха за удари по бунтовниците в Сирия. Тези ракети може лесно да бъдат снабдени с ядрени бойни глави.

Русия пък обвинява САЩ, че нарушават договора. Според Москва системата за противоракетна отбрана, разгръщана от американците в Полша и Румъния, може да се използва при нужда за изстрелване на ракети към Русия. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
drakobg
преди 7 години
Надпреварата е започнала отдавна, но не с Русия, а с Китай.Те се главния съперник на САЩ за озаптяваня, с най-голям икономически и военен потенциял, те са и основната мишена.САЩ имат около 7 години да ги спрат, после ще са догонващи.Който е сляп, само не го е видял. Затова и САЩ ще оставят постепенно ЕВропа сама на себе си , силите са им нужни другаде.От тук-нов ръст на харчове за въоражение в цял свят и най-рязко в Европа, от тук и ръст на дълговите нива и лихвите.Купона с ниските лихви е на привършване.Както и на повишаване на цените на комодитите, без нефта може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Идеята ми е че които и да взриви ЯБГ, където и да ги взриви, останалите живи ще завиждат на умрелите. И всички го знаят и затова само се дуят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Шахтите на сатаните издържат пряко попадение на удрена неприятелска ракета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Шахтите на сатаните издържат пряко попадение на удрена неприятелска ракета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
вече е почнала надпревара кой първи ще се хареса на Големия Бял вожд. Японците са с едни гърди напред.Токио. Японският министър-председател Шиндзо Абе подкрепи вноса на повече защитно оборудване от САЩ, посочвайки, че това ще създаде нови работни места там ключов приоритет за Вашингтон, пише Asahi Shimbun.Япония е въвела отбранително оборудване от САЩ, което е важно за защитата на страната ни, заяви Абе по време на пленарно заседание в парламента. Националната сигурност и икономиката трябва да бъдат разделени, но смятам, че закупуването на отбранително оборудване от САЩ ще допринесе за икономиката им и за работните места, посочи той.По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е важно и за Япония, и за САЩ да продължават да инвестират в съюза изграден помежду им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Къде мислиш, че ще потекат новите стотици милиарди за отбрана, които НАТО ще изтупа от данъкоплатците на европейските си членове, за да ги пази от Путин? хихи... Ще видите как след 2-3 години американската икономика ще се върне в играта точно както и до 80-те, когато пазеше Европа от СССР... хихи... Само трябва да видим дали руснаците пак ще режат ракети, или този път ше ги изчеластрят по НАТО, та да не идат зян... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
redcretin
преди 7 години
То смешно просто ... имаме едно ченге, което не осъзнава че светът наоколо не е в 19, а в 21 век :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Каква оръжейна надпревара. Те Щатите на това му викат текуща поддръжка :) А двата уникални експеримента с F35 и USS Zumwalt предизвикват засега само тих ужас. Но има време и още доста милиарди за харчене така че всичко с оръжейната надпревара засега върви по план.http://***.nationalsecurity.news/2016-07-04-marine-fa-18-hornet-fleet-so-decimated-the-corps-is-resurrecting-retired-planes-and-borrowing-some-from-the-navy.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 7 години
Най-сигурният начин Русия да унищожи САЩ(и не само тях) е да взривят ракетите си както са си в шахтите и на стоянките. Същото важи и за Китай и Индия. Е тогава какви гонки,какви състезания. Ама нали трябва да се "усвоят" едни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 14
aldy
преди 7 години
Нито веднъж НАТО не е играла отбранителна роля. Всичките повече от 75 намеси в делата на други страни няма как да минат за отбранителни. Какво правеше НАТО в Югославия, Либия, Ирак, Сирия? Разрушаваше неудобни държави под предлог за "демократизиране" и "човешки права" , изби стотици хиляди мирни жители и прогони милиони от родните им места. Наглото лицемерие на наглосаксите е безмерно. НАТО е създадена през 1949г. с явната насоченост срещу СССР. Едва през 1956г. беше създаден Варшавският договор, като противовес на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още