IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 2020 г. ще е тежка за германския Dax?

Германската икономика ще нарасне много слабо, а централните банки почти изчерпаха амунициите си

10:43 | 27.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първа добра новина: през следващата година водещият германски индекс Dax ще достигне нов рекорд, смятат повечето стратези. Освен това и за по-малките индекси Mdax и SDax през 2020 г. се очакват нови рекордни стойности.

Лошата новина е, че борсите нараснаха толкова значително през 2019 г., че потенциалът за нов сериозен ръст е ограничен. Dax е само на около два процента от рекорда си от 13 597 пункта, поставен през януари 2018 г. MDax достигна нов рекорд през декември с 28 487 пункта. През 2019 г. Dax добави около 25 процента, най-доброто представяне от седем години. MDax и SDax спечелиха още повече. И това - въпреки факта, че печалбите на компаниите почти не се увеличават, понякога дори рязко падат.

Даниел Морис, инвестиционен стратег в BNP Paribas Asset Management, обяснява пред германския в. Handelsblatt всичко това по следния начин: „Инвеститорите в акции се съсредоточиха върху ниските лихви и новото парично облекчаване на централните банки, вместо да се притесняват от по-ниския икономически растеж“.

Така 2019 г. се оказа напълно обратна на предходната година. По онова време фондовите пазари се сринаха, защото, наред с други неща, инвеститорите се страхуваха от рецесия в САЩ заради последиците от търговския спор и повишаването на лихвите от страна на Федералния резерв (Фед). Германските акции с техните много експортно ориентирани компании пострадаха особено много. Dax загуби малко над 18 процента през 2018 година.

Дори само заради тази причина имаше потенциал за наваксване. Dax и Сие надхвърлиха загубата от миналата година през последните дванадесет месеца. Ето защо, според Манфред Бухер, фондов стратег в BayernLB, „Dax започва новата година с ипотека“.

Бухер очаква Dax да завърши следващата година на ниво от 14 000 пункта. Прогнозата далеч не е странна. Клаус Калдеморген, фонд мениджър в DWS, също споменава 14 000 пункта като цел, както прави и компанията майка на DWS - Deutsche Bank. Карстен Клуде, ръководител на управлението на активи в частната банка М.М. Warburg, също счита 14 000 пункта за Dax за „постижими".

Има две основни причини за не особено високите цели:

Първо, централните банки все още ще подкрепят пазара, но вече няма да натискат толкова много, както през 2019 г. В най-добрия случай  анализаторите очакват Фед да намали лихвите допълнително. Повечето анализатори смятат, че ЕЦБ ще поддържа стабилни лихвените проценти, както и месечните нови покупки на облигации на стойност 20 милиарда евро.

Второ, перспективите за икономиката и корпоративните резултати все още не са особено розови. Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank, говори за „безкръвно възстановяване“. За 2020 г. той очаква икономически растеж в Германия от едва 0,8 процента.

Икономиката се стопира от опасенията за подновяване на търговската война и липсата на възстановяване в Китай. В рамките на търговския спор е налице първата стъпка към деескалация. Съединените щати и Китай се споразумяха да не увеличават повече митата и частично да намалят вече съществуващите. Но търговската война отдавна е нещо повече от вносни мита и търговски излишъци. Според главния инвестиционен стратег на DWS Щефан Кройцкамп акцентът е върху борбата „за глобално технологично надмощие".

И това не е всичко: американският президент Доналд Тръмп продължава да заплашва да налага наказателни мита върху вноса на европейски автомобили. В рамите на кампанията за президентските избори това може отново да се превърне в проблем, особено след като президентът беше ударен от процедурата по импийчмънт, започваща през януари. Това може да го провокира да направи още по-резки изявления.

В тази среда печалбите на компаниите също няма да се увеличат много. Лука Паолини, главен стратег в Pictet Asset Management, е особено скептичен. Той „не вижда причина“ компаниите да печелят повече през 2020 г., отколкото през 2019 г.

Има и предупреждения и от самите компании - особено от автомобилната индустрия, която е особено важна за Германия. Франк Шефер, финансов директор на автомобилния доставчик Continental, не очаква през следващата година да се стигне до глобално възстановяване на вече страдащия пазар на автомобили.

Но има и по-оптимистични оценки, когато става дума за корпоративните печалби. Клуде от M.M Warburg очаква компаниите от Dax да увеличат печалбата си средно със седем процента през следващата година. Той обяснява това с програмите за икономии на много компании, които според него ще имат положителен ефект върху печалбите.

Въпреки това оценките на германските акции вече отразяват по-високата корпоративна печалба. В началото на 2019 г. компаниите в Dax бяха оценени средно само 11 пъти над очакваната им печалба за текущата година. Междувременно съотношението цена/печалба за 2020 г. в индекса е средно 14 процента. Според Клуде това е с два процентни пункта повече от средното равнище за последните 15 години.

Това означава, че Dax вече не е изгоден. Специалистите обаче са съгласни, че оценките могат да бъдат и по-високи предвид средата с ниски лихви. Обичайните ценови модели на акциите се основават на по-високите лихвени проценти - и затова вече не са правилни.

Освен това акциите изглеждат евтини в сравнение с облигациите. Германските държавни облигации до голяма степен са в червената зона на загубата, а доходността по корпоративните облигации е значително по-ниска от доходността от дивидентите от акции. Дори само това може да осигури приток на пазара на акциите през следващата година - в световен мащаб, но и в Германия.

Мартин Люке, борсов експерт в Blackrock, обобщава перспективите по следния начин: „Нека бъдем доволни, че и 2020 г. обещава да бъде положителна, макар и по-малко зрелищна от 2019-а“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още