IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бизнесът не може да се справи сам с климатичните промени?

Промяната на корпоративното поведение изисква цели индустрии да се движат заедно и бързо

11:30 | 08.12.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Климатичните промени се ускоряват. За да избегнем катастрофални повишения на температурата, трябва сега да ограничим въглеродните си емисии и да започнем бърз ход към нетни нулеви емисии до 2050 г. Това е предизвикателно, но не трябва да се обезкуражаваме. Във важни аспекти отговорът ни също се ускорява, пише за Financial Times Пол Полмън, бивш главен изпълнителен директор на Unilever.

Климатичното възмущение достига нови, глобални висоти, като милиони граждани излязоха на улицата, за да поискат действия. По-малко обсъждан е фактът, че бизнесът се мобилизира много по-бързо, отколкото някой очакваше. Това има голямо значение. Корпоративният активизъм е преломният момент, от който се нуждаем.

Повечето правителства все още се движат твърде бавно и въздействието на протестите има своя лимит. Частният сектор може както да унищожи планетата, така и да я възроди. Въпреки че все още има твърде много „зелено промиване”, ако погледнете внимателно, ще видите промяната.

От септември насам повече от 100 мултинационални компании - от Ikea до L’Oréal и Hewlett-Packard - обявиха цели, които да помогнат за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Дори големи замърсители, като Maersk, най-голямата в света корабоплавателна компания, индийската Mahindra Steel и Dalmia Cement, се качват на борда, поставяйки явно предизвикателство. 

Нямаме, обаче, време да чакаме отделните компании да предприемат собствени ходове за устойчиво развитие. Трансформирането на разпространени корпоративни поведения, които опустошават планетата, изисква цели индустрии да се движат заедно и бързо. Полмън изразява гордостта си с постигнатото от Unilever през десетилетието му като главен изпълнителен директор, но подчертава, че никоя компания не може сама да задвижи реформата с достатъчни мащаб и бързина. Нуждаем се от смели, отраслови коалиции за промяна, подчертава той.

Модната индустрия сега се събужда за факта, че е втората най-замърсяваща след петролната. Той припомня, че е съосновал организацията Imagine, която работи с президента на Франция Еманюел Макрон, за да помогне на около 60 от най-големите компании да декарбонизират своите операции. Договорите позволяват отчетност и повишават колективната смелост в даден сектор.

Идеята е проста: никой бизнес лидер не иска хората или планетата да страдат заради компанията му. Но ако започнат действия сами, те предприемат рискове, които инвеститорите няма да толерират. Ние обединяваме лидерите, за да постигнем съгласие по реформи за частите от бизнеса, които не са от значение за клиентите, но имат изключително голяма важност за околната среда. В Unilever направихме това с хладилниците. На никой не му пука за студената витрина, от която купува сладолед или напитки. Разбирайки това, ние започнахме да работим с Coca Cola, Pepsi, Nestle и други, за да променим нашите методи за охлаждане от вредните газове към естествените алтернативи, посочва Полмън.

Потребителските индустрии са узрели за този вид колективни действия. Тези компании са в авангарда на нова форма на отчетност, при която клиентите и служителите изискват по-отговорни стандарти. Хранителната индустрия, пътуванията и туризмът са под светлината на прожекторите всеки ден, независимо дали заради пластмасите или заради самолетните полети.

Полезно е, че развитието на технологиите намалява цената на преминаването към зелени алтернативи, не на последно място възобновяемата енергия. Помага и когато финансовите пазари категорично странят от големите замърсители. Дори правителството на САЩ публикува доклад, в който се изчислява, че необузданото глобално затопляне може да свие икономиката на САЩ с до 10 на сто. Но базираният на ниски въглеродни емисии растеж може да даде тласък на световната икономика.

Все по-липсваща от тази картина е подкрепата на правителствата. Нашето послание към тях е: сега е моментът да се дръпнат регулаторните и разходните лостове, които могат да подтикнат бизнеса да действа още по-бързо, казва още Полмън. Ясните цели за емисиите са начало, но и добър план за тяхното изпълнение. Прекратяването на субсидиите за изкопаеми горива - все още около 400 милиарда долара годишно - и въвеждането на ефективно ценообразуване за въглерода са от ключово значение.

Компаниите не могат сами да спрат излезлите от контрол климатични промени, не и без голяма реформа. Но не подценявайте нарастващия брой корпоративни ръководители, които виждат, че е време да изиграят своята роля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 4 години
защото трябва да е държавна политика и да се налага от всички държави в глобален мащаб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
глобализмът, който се опитва да унищожи държавите---в което няма лошо, щото държавите и нациите са създадени зада може един монарх да те лъже че му принадлежиш на него, ане на братовчед му !****Глобализмът иска държавите, в лицето на правителствата-----а глобализма са рептилите, масоните или ... имат друго лице. Чат пат напишеш нещо умни и после пак почваш със същия гмеж и конспирации !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
щото не му пука, а и като цяло не е негова работа това !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis18
преди 4 години
аз им писах и миналия път за вулкана в Исландия дет избълвал леко едни грамади от пушляци дет се равнява на наща дейност за 200г. и тоя в Жабария ама Нейков тикквата и отбора на Тъпанасторите не са преписали никъде с Вуканите шо че прайме щот там нищо зелено не върви и нема спиране .... Гледам и че с глобалното затопляне са се поспрели щот навонка ич не е топло .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis18
преди 4 години
шот нема никви "климатични промени" какво има да се справя некой с тех ?! Преди същите иддиоти преписвахте като откачени за ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ, да НО аз такова не видех щот и са е студ навонка, нормално Декември земята в най далечна точка от слънцето аз обаче 30 не видим а видим -3 са гледам нешо не ви мина номера и спрехте със затоплянето, шот ви е позеленел гъзоот от студ ..... мнооо ви е мъка ама ше го жабуркате нема никви климати и простотиии да се променят, бизнеси и ората да плащат и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
mechka uteshitelka
преди 4 години
защото не иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Всичко това звучи стимулиращо, сякаш една крачка ни дели от успеха! Нека се съсредоточим не върху замяната на традиционните източници на енергия, а на замърсителите! Къде са най-големите замърсители - ест. в Китай, Индия, Южна Америка и т.н. Тогава защо гледаме с възхитен поглед и отворена уста братски Китай?! Ето, че г-н Тръмп вече действа, какво остана за Европа? Ами да уцели в десятката с дипломация и намеци, които да принудят Китай да заеме правилния курс към стандартизирано екопроизводство в своите промишлени ешалони, моментът все още не е езпуснат?!! Естествено това е въпрос на висшата дипломация, той не стои така само за китай, но и за съседни нему държави. На нас, които сме само отломка от Европейския съюз и гласът ни не стига по-далеко от Дунав мост, ни остава само да крещим неистово или просто да гледаме повишението на нивото на океани и морета, както и потъването на още няколко Атлантиди от Средиземноморието, докато Китайския, Валабхайски титан се издига и разбива икономически стереотипи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
pinoccio
преди 4 години
В така представената ни картинка наблюдаваме интересен феномен - глобализмът, който се опитва да унищожи държавите, се е загрижил, че без същите тези държави, бизнесът не можел да се справи с климатичните проблеми. Глобализмът иска държавите, в лицето на правителствата, да му свършат черната работа - да се самоунищожат, като въведат регулации и норми, които биха сринали Запада като пране след буря. Такива неразчетени приказки - как ще стигнем нулеви емисии до 2050 г., ми прилича на зловещо пророчество, в което тоалетната чиния е заменена с малка зарядна станция за хелий. Ще летим между Берлин и София щастливи, че не се изпускаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
знам че си фен на малкото момиче с плитките (хммм ... дали не е търсен ефект като на пипи дългото чорапче?) ... виж тази снимка от мадрид :https://twitter.com/GretaThunberg/status/1203254733466718208/photo/1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
ха ха ... първо погледнах нашто и тогава цъках другите :))) ... значи , като го гледаш нашто ЕСО , и като знаеш смехотворното количество работещи ФЕЦ и ВяЕЦ , вече даваш ли си сметка за какъв потенциал за слънцегреене и вятърен капацитет говорим на нашата територия ? в един нормален ден за нашата държава те генерират почти 10% от дневният товар :))) ... и стига с тази цена на тока колко щял да поскъпне . виж страница 3 , фигура 3 , в този доклад на ЕС , цена на индустриалната енергия ... https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/epc_report_final_1.pdfсравни я с испания например , или дания :))) и после погледни графиките за моментната генерация пак ... колко ВЕИ има в микса испания , колко дания и колко БГ и защо на цена производител имаме само 10 евро разлика за мегаватчас . даже няма да поглеждаме германия , че ще стане страшно там с тяхната генерация над 50% от микса ... хаха .. в момента се захранват датчаните на 100% от вятър в 14:00 :https://***.energidataservice.dk/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още