IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо цена на петрола под 60 долара не е устойчива в средносрочен план

За да има икономически смисъл разработването на нови петролни полета, средната пазарна цена на нефта трябва да надвиши 60 долара за барел

08:12 | 22.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шистовата технологична революция в САЩ през последните десет години превърна страната в ключов петролен играч и успя в голяма степен да разбие олигополната структура на пазара, наложена от ОПЕК.

Между 2007 г. и 2015 г. производството на шистов нефт в САЩ нарасна от 1,2 млн. барела на ден до 5,5 млн. барела на ден през март 2015 г., или малко повече от половината от съвкупното производство на суров петрол в страната.

Източник: Графика на автора по данни на EIA

Това наводни вътрешния пазар и освободи вносна суровина от около 3 млн. барела на ден (от намален внос между 2007 г. и 2015 г.), който търговските партньори на страната трябваше да пласират в останалата част на света.

Източник: графика на автора по данни на EIA

До края на 2014 г. световното търсене успяваше да абсорбира излишъка и пазарът беше балансиран. След 2014 г. и до началото на 2016 г., отчасти поради забавяне на световната икономика и отчасти поради увеличения добив на шистов нефт, търсенето на петрол изостана значително от предлагането, което имаше за резултат излишък от 0,9 млн. барела на ден през 2014 г. до 2 млн. барела на ден през 2015 и 2,3 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2016 г.

Така все повече барели преследваха едно и също количество купувачи, което свали цената на суровината от близо 100 долара на барел до 35-37 долара на барел към края на първото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Внимавай с откровенията , сега ше те заклеймят като кремльовски ***...не че не си прав , иначе маранди в тема Политика вече "обади" на света кой какво е открил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Илко
преди 7 години
Ти не си виновен , просто това е всеобщата западна пропаганда за "изключителност". За незнаещите руснакът Лодигин е измислил ел крушката, а Томас нищо не е изобретил . Попов радиото, Антонио Меучи телефона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
akomodacia
преди 7 години
Няма да изпадам в безсмислени спорове. Така да бъде, патентовал я е! Идеята на поста ми се разбира и без тая подробност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Илко
преди 7 години
Томас не е измислил крушката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
akomodacia
преди 7 години
Надгробния камък на петрола го слагат още от времето когато Томас Едисон е създал електрическата крушка. Уви оттогава са минали повече от 100 години и това животно петрола не само,че не е погребано, ами и става все по търсено. Повечето неща, които се пишат за шистовия газ и tight oil, са по-скоро силно манипулирани данни в ползва на съшите тия производители. Американските шистаци са толкова клекнали,че не съм сигурен, че е възможно да се вдигнат. Това между другото не важи само за тях, а за абсолютно всички, които се занимават с проучване и добив на нефт и газ на планетата. Естествено на всеки трезво мислещ човек трябва да е ясно, че това положение не се дълж толкова на свръхпредлагане, колкото на манипулирани данни с цел разклащане на политически неудобни противници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
dddd
преди 7 години
Слуховете за смъртта на шистовите производители са силно преувеличени. Тази теория се лансира от две години и ще видим дали ще излезе вярна. Според мен в анализа има едно вътрешно противоречие за което няма разумно обяснение. От една страна се твърди, че добива от кладенец непрекъснато пада като през първата година е най голям. Същевременно не се правят нови сондажи защото сметката не излиза. Същевременно се пускат данни, че добива на един кладенец непрекъснато расте. Само две от тези три неща могат да бъдат вярни. Аз съм по-скоро склонен да вярвам, че индустрията ще продължи да бъде конкурентно способна и при цени от 50 долара за барел съвсем скоро ще започне да увеличава производството. Възможно е към 2020 да имаме едновременно свръх капацитет в производството и свиване на търсенето, което да доведе до нов срив на цените към 20 долара. Петрола е минало и е въпрос на време да му сложим надгробният камък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
Поздравления за анализа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Toranaga
преди 7 години
качество, а не количество!!! БРАВО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
Ironhorse
преди 7 години
Чудесна статия !Задълбочена с прибавени източници на данни, графики ... супер.Обаче има един фатален пропуск.Той е, че сметките за 60 долара за барел са при сегашните цени на технологията за добив.Както е известно, днес сме изправени пред небивал темп на иновации, които буквално сриват цените на себестойност на стоките и услугите. По-скоро цената на нефта няма да се повиши, а много по-вероятно ще паднат цените за добив.Да не говорим, че Тръмп започна с рушененто на световната търговия, като се прицели в Тихоокеанското споразумение за търговия.Само гледайте какво ще се случи с цената на суровините, барабар с петрола след 22. 01.2017г., а и няколко дена преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още