Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо е в упадък трансатлантическият алианс

Има много причини уникалните отношения между САЩ и Европа да страдат, твърди Иън Бремър, президент на Евразийската група

Защо е в упадък трансатлантическият алианс

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Доналд Тръмп промени Америка - не толкова, колкото искаха неговите поддръжници, но повече, отколкото се надяваха неговите критици.

И все пак САЩ не бяха единствената държава, която се промени през последните четири години.

Докато настоящият президент Джо Байдън се бори да успокои съюзниците си, че Съединените щати, които си спомнят, са се „върнали“, други продължават да се променят. Това прави връщането към начина, по който се движеха нещата, невъзможно. Това важи особено за трансатлантическите отношения - уникалните отношения между САЩ и Европа, на които някога са се радвали, не се връщат, дори когато Байдън е на поста. И не всичко е свързано с Тръмп, пише в цитиран от БГНЕС коментар за „Катимерини” Иън Бремър, президент на Евразийската група.

Първата причина отношенията между САЩ и ЕС да не се върнат в предишното си състояние е още преди Тръмп да встъпи в длъжност - гласуването за Btexit. В продължение на десетилетия Великобритания беше първото място, където се обаждаха Съединените щати, когато се занимаваха с Европа. Въпреки че понякога се противопоставяше на преобладаващите ветрове в Европейския съюз, Лондон служи като надежден и ефективен защитник в блока за САЩ. Сега САЩ трябва да инвестират още повече време и енергия в отношенията си с политиците и институциите на ЕС, без да изглежда, че дават на Великобритания опрощение; Англо-американските връзки в областта на отбраната и разузнаването все още са достатъчно ценни, за да заслужат специално внимание от страна на Вашингтон.

В крайна сметка, Великобритания е тази, която най-тясно споделя виждането на САЩ по геополитически въпроси като Русия и Китай (повече за това по-долу). От друга страна, администрацията на Байдън споделя оценката на Европейския съюз (и Ирландия) за предизвикателствата, възстановени от Брекзит, в Северна Ирландия. Брекзит ще направи навигацията в отношенията между Обединеното кралство и ЕС много по-трудна за Белия дом, особено доколкото изглежда, че Лондон и Брюксел ще останат в противоречие в обозримо бъдеще.

Още по темата

Втората разделителна линия между САЩ и Европа е на по-широките ценности, които са в основата на избора на политика. По икономическите въпроси ерата на Тръмп събуди в американските политици осъзнаването, че трябва по-активно да се стремят към нещата у дома. За демократите това означава повече помощ за американските работници и повече индустриални субсидии. Това може да звучи по-познато в Европа, но няма да попречи на Брюксел да защити своя единен пазар срещу това, което смята за нелоялни конкурентни предимства. Като добавим към това конкретния подход на ЕС към проблемите на 21-ви век като изменението на климата и цифровите услуги, налице е доста голяма вероятност от нови мита, регламенти или и двете, приложими към търговията между САЩ и ЕС. Заедно с различни подходи, възприети по въпроси като поверителността на данните, социалния договор и свободата на словото, „общите ценности“, които САЩ и Европа някога са споделяли, стават трудни за привеждане в съответствие.

Но най-критичното разделение е върху геополитиката и възприятията кой е приятел и кой е враг. Трансатлантическите отношения бяха най-силни по време на Студената война, когато Съветите представиха общ враг както на САЩ, така и на Европа, върху което да се съсредоточат. Днес някои европейци искат по-тесни отношения с Москва, виждайки я като важен енергиен партньор; други искат да й дадат хладно рамо заради агресивните действия на Владимир Путин в чужбина и нарушенията на правата на човека у дома. Истинският проблем за разделението между САЩ и Европа е Китай - САЩ виждат Китай като свой основен съперник както в икономическата, така и по отношение на националната сигурност (включително в технологията). Европа може да счита Китай за заплаха за националната сигурност, но се надява да си сътрудничи икономически в области от взаимен интерес с Пекин, както е показано в Цялостното споразумение за инвестиции, което те подписаха през декември. Трудно е да работите в тясно сътрудничество, когато дори не можете да се съгласите кои са вашите приятели и кои са враговете ви. И без външна заплаха да ги обедини, трансатлантическите отношения се отдалечават още повече.

Европейските лидери са щастливи да видят по-традиционен президент като Байдън в Белия дом. Но облекчението, че Тръмп го няма, не дава основа за силна връзка. Трансатлантическият алианс е в упадък - и воденият от Запада световен ред с него. Колкото по-скоро двете страни го разберат, толкова по-скоро те могат да започнат да изграждат новата архитектура, необходима за по-силна, трайна връзка. 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
2
 
6
khao до: korn
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
не само това е причината, Русия е с най висок процент мюсолмани от своите граждани...около 20% от руснаците са ччалми.... един вид по близко са културно с халифата от колкот с белите народи!
1
 
1
 
5
korn до: V.At.
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Нормално. Мюсулманите винаги са се чуствали по добре с руснаците. Например в Евроазийския съюз воден от Русия половината държави са мюсулмански, в ЕС са само християнски. Във Франция французите и Макрон се подиграват на Алах, а Путин построи най голямата джамия в Европа в Москва и я откри с Ердоган. Понякога турци и руснаци се стрелят по между си в Сирия, но това са дължи на първобитната им култура и не е проблем.
0
 
2
 
4
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
И, въпреки че не се споменава в статията, Турция, която е член на НАТО, но се движи в един неин коловоз, по-близък до Китай и Русия, отколкото до Великобритания и Франция.
1
 
4
 
3
korn до: mrynmryn
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Така е. Проблема е че, в един момент ЕС пое по пътя на САЩ. Зеленат сделка и пандемията донякъде спряха залитването към дивия капитализъм и консуматорството като начин на съществуване. ЕС трябва да запази социалната си система, власта да принадлежи на народа а не на някви мега корпорации които са над закона и държавата.
0
 
8
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Като управление и икономики, нямат нищо общо, едните се стремят към чиста природа и хората да живеят сравнително спокойно, а другите към максимизиране на печалбите, за сметка на останалите, масови стрелби и здравеопазване, което се молиш да те убие, че да не даваш пари.

Още от Анализи
Как технологичните пионери пренаписват правилата на финансите