IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС не трябва да се отказва от Беларус?

Брюксел трябва да търси партньори в Минск отвъд политическата опозиция, за да въздейства върху реформите, според анализатор

19:08 | 01.05.17 г. 8
<p lang="zxx">
	Режимът на Лукашенко постоянно е в полезрението на световните медии заради репресиите и арестите в страната. ЕС обаче продължава да мълчи.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Режимът на Лукашенко постоянно е в полезрението на световните медии заради репресиите и арестите в страната. ЕС обаче продължава да мълчи. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) отпразнува наскоро 60-та си годишнина с ведри демонстрации на граждани на държавите членки, включително и в столицата на напускащата блока Великобритания.

В Беларус обаче протестният Ден на свободата по същото време приключи със стотици арести и прекомерна полицейска бруталност срещу мирните демонстранти, пише в свой анализ за онлайн изданието EurActiv.com Игор Мерхайм-Ейре, учен и координатор на програмата Еразъм+ в университета в Кент.

Вероятно няма друга снимка, която да улавя по-добре настроенията в източноевропейската страна от тази на възрастен мъж, бит и влачен от трима тежко въоръжени полицаи.

Лидерите на ЕС напоследък са изключително тихи по въпроса за събитията в Беларус и офанзивата срещу политическата опозиция. Заради събитията отпреди няколко дни Брюксел вече не би трябвало да се преструва, че не чува и не вижда нищо лошо.

И макар че ЕС не може да си позволи повече да стои настрана, ситуацията изисква много внимателна реакция. Скъсването на връзките между Миск и Брюксел, каквото се е случвало в миналото, вече не е приложима опция.

Беларус и белоруското общество претърпяват съществени промени. Хората вече не се придържат към официалната позиция на правителството и все повече подчертават желанието си да се сближат с ЕС. Същевременно обществеността в страната остава заложник на опозиция, която е доста отчуждена от хората и твърде заета да се бори, за да може изобщо да предложи някаква алтернатива, и управляващият режим, който изначало е с характер на репресивен, макар и не непременно непопулярен. Отделно от това е и деликатнтата геополитическа ситуация заради раздора между Русия и Запада.

Поне досега протестите в Беларус се провеждаха в отговор на влошаващите се социални условия заради срива на икономиката, а не заради самия управляващ режим. Затова и политиците и анализаторите от Европа трябва да бъдат внимателни при интерпретирането на причините за протестите. Досега не ставаше въпрос за преследване на индивидуални правила и свободи, макар че с тежкия отговор и арестите в един момент вероятно ще се стигне и до такава форма на протест. Социалната сигурност е един от стълбовете на режима на Лукашенко, но правителството му се проваля в осигуряването ѝ, заради което се засилват и опасенията демонстрации, вдъхновени от Майдана в Украйна. Това поражда все по-сериозно напрежение в Беларус.

Този път ЕС не може да си позволи да изолира страната. Всеки опит за въвеждане на санкции би заличил и малкото постижения до този момент и би довел до засилване на репресиите срещу търсещите промяна. Брюксел може да започне с настояване за освобождаване на арестуваните демонстранти и да продължи да поддържа отворени комуникационните канали.

На първо място, техническото сътрудничество с Беларус трябва да продължи. Сътрудничеството в сфери като управлението на границите и миграцията подкрепяше комуникацията между Брюксел и Минск дори и след президентските избори през 2010 г. Граничната полиция в страната демонстрира огромно желание за промяна и по собствена инициатива започна да работи по различни въпроси, включително правата на човека. Това дава надежди, че такива промени може би е възможно да се очакват и от другите държавни институции, затова е и нужно подобни не толкова ключови и неполитически реформи да продължат.

В тази връзка ЕС трябва да продължава да окуражава и научният обмен чрез Еразъм+ и програмата Хоризонт 2020. Това не е просто начин ЕС да представи атрактивността си като място, където има пълна свобода на изразяване и толерантност, но и да се възползва от огромния научен потенциал на Беларус. Белоруският държавен университет например е сред най-добрите университети в света.

Третата стъпка е ЕС да либерализира визовия режим за белоруските граждани. Ироничното в ситуацията е, че Минск е доста по-отворен от Брюксел в момента по отношение на пътуването заради въвеждането на програма за петдневно безвизово пътуване на граждани на 80 държави.

Ако ЕС сериозно подкрепя промените в страната, трябва да прекрати обвързването на безвизовите пътувания със спазването на човешките права. Мярката поне до момента се показва като контрапродуктивна.

С други думи, ЕС трябва да търси партньори в Беларус отвъд политическата опозиция. Гражданският активизъм в страната е жив и се разраства и Брюксел трябва да улови момента. Това е пътят за създаване на диалог – чрез отварянето на възможности за населението като цяло, а не чрез действия на самодоволен кръстоносец.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
междудругото е точно обратното :):):)ама кво да се очаква от обратни хора, освен да имат обратно възприятие към света и реалноста :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
нас ни демократизираха ама яко иначе комунистите бяха мнооо гадни, сега тролските платени тъппани ми обясняят колко е на 100 половината ..... дриссльовци, а глей къде сме били .... на светлинни години от сега Електронна промишленост в Българияhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8FСъгласно официалната статистика за финансовата 1989 г. на електрониката и далекосъобщителната техника се падат 25% от българското промишлено производство, а основният дял е на осем производствени организации. Приблизително 95% от общата продукция е предназначена за пазара на СИВ и предимно за СССР. В отрасъла работят приблизително 130 000 души, от които 8000 са висококвалифицирани инженери. Близо 95% от приходите на електронната промишленост идват от продажби на всички видове компютърни периферни устройства на пазарите на СИВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 7
markov
преди 6 години
А требва да демократизират и Беларус .......нъл тъи. Много са се поохранили напоследък, я малко глад , пост и молитва + демократични ценности и потупване по рамото вместо хляб ...... *** тоя път няма да им мине номера ми се чини. Украйнското фиаско още дими .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 12
michaelis12
преди 6 години
Между другото Беларус в момента са екстра и западни стоки, кинти и производство си имат и заплатите и стандарта им е по-висок от Булгарисстан незнам ако Евроггейовете пипнат там ше им е за последно наистина ..... разбият ли го Минск, руснаците ше им пукнат чутурите на еврогеййовете честно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 12
michaelis12
преди 6 години
мисля, че тоя път майданаджийте ще бъдат утрепани овреме, за да не стават по-големи проблеми както в Украйна чакаха и глей кво стана. Щом не разбират от дума елиминиране и има мир и любов сред населението не после хората да страдат заради шепа стотинкаджии и западните наемни убийци да ги убиват както праят в Донбас и Луганск ..... а и златото да им отмъкнат както напрайха в Укрия .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Гласят Майдан 2 , някой ше яде сопата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
Евроггейския комунистически съюз ич да не си прай мераци там защото ше хвъркнат много глави, плюс това Беларус са в Евразийския съюз и там НАТО е забранено ..... В Укрия нищо нямаше да стане ако не бяха Сашовските педдали с тяхното НАТО сега ше има проблеми а в Беларус още повече проблеми ако напраят нещо ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още