IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС се съгласи да плати по-голяма сума за новите ваксини срещу Covid-19?

Увеличената цена е по-ниска от тази, която САЩ са се споразумели да платят при последната си поръчка през юли

22:07 | 05.08.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) се съгласи да плати по-висока цена за новите поръчки на ваксини срещу Covid-19, защото изисква насреща те да отговарят на по-завишени условия. Това заявиха европейски представители в момент, в който ЕС се опитва да си гарантира снабдяването с ваксини след трудно начало на имунизационната си кампания, пише БТА.

Увеличената цена е по-ниска от тази, която САЩ са се споразумели да платят при последната си поръчка през юли.   

В неделя Financial Times съобщи, че ЕС се е съгласил да плати на Pfizer и BioNTech по 19,5 евро на доза по договор от май за поръчката на общо 1,8 милиарда ваксини. При първите два договора, които бяха за общо 600 млн. дози, цената беше по-ниска - по 15,5 евро на ваксина.

Цената за доза на Moderna се повишава на 25,5 долара при общ обем на поръчката от 300 млн. ваксини, посочва вестникът. При първата сделка между двете страни, която беше за 160 млн. дози, една ваксина струваше по 22,6 долара.

Европейският депутат Тициана Бегин, представител на управляващото в Италия Движение "Пет звезди", определи споразуменията като грабеж. "Това е необяснимо", каза тя.

Цената на Moderna все още се движи на най-ниското ниво от зададения от компанията ценови диапазон от 25-37 долара, но Pfizer и BioNTech бяха казали, че цените им ще бъдат по-ниски при по-големи обеми на поръчките.

Други смятат, че има основателни причини цените да бъдат по-високи и че обстоятелствата са се променили от времето, когато са били сключвани първите сделки с лекарствените производители.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви вчера пред Radio France Internationale, че цените, които вероятно ще са по-високи, все още се договарят и се дължат на по-строгите клаузи за вирусните вариации, производството и доставката.

Добре осведомен европейски представител заяви, че цената на ваксините на лекарствените производители се е увеличила, откакто са се появили данните за ефективността им и за положителното въздействие, което са имали за подпомагането на икономическото възстановяване от причинената от пандемията рецесия.

"Тук се съчетаха няколко фактора", каза пожелалият анонимност източник.

Пазарене от по-силни позиции
   
Всички използвани в Европа ваксини оказаха ползотворно влияние, но употребата на тези на AstraZeneca и Johnson & Johnson беше подложена на ограничения в ЕС поради опасения, че в редки случаи могат да причинят образуване на тромби.

Тези два производителя на ваксини се сблъскаха и с проблеми с доставките, което в случая с AstraZeneca доведе до съдебни претенции на Евросъюза.

Макар и сега Pfizer/BioNTech и Moderna да могат да преговарят от по-силни позиции, вероятно производствената и цената на доставка на ваксините ще се покачат заради по-завишените изисквания на ЕС.

Говорител на Pfizer отказва да коментира европейските цени, но каза, че най-новият договор с Европейския съюз се различава от първоначалните, включително по въпросите на производството и доставките. Moderna не е отговорила на запитването за коментар.

Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Едно лечение за корона вирус струва няколко левчета. За фармацевтичните фашисти това няма сметка обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Четохме в съседната статия. Защото всъщност цялото мероприятие е да се подпомогне фармацията с обществени средства без хората да недоволстват заради това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
20 евро пак е стотици пъти по-евтино от 10-20 000лв,колкото струва лечението на едно шимпанзе в Ковид интензивното, щото видиш ли *** има IQ на *** и вярва ,че имало дискети и чипове в тези ваксини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Бе кво ми пука, важното е , че ги слагат безплатно бе.Шамар да е, аванта да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Лудия, като не си пиеш хапчетата, май принудително трябва да те вътворят в Карлуково.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
Защото ''ваксините'' работят ''перфектно'' !------------------------------------------The director of Herzog Hospital in Jerusalem, Dr. Kobi Habib, spoke today (Tuesday) with Anat Davidov on her program "Where's the Money" on 103FM and addressed the differences between the current wave of illness and previous waves: "The third wave had a significant load in a short time, which did not happen this time. Most of our patients are adults over the age of 70 but not only that, over 90% of them are vaccinated. "https://***.maariv.co.il/corona/corona-israel/Article-855728Израел обмисля нов локдаун заради нарасналия брой случаи на COVID-19https://glasove.com/categories/***/news/izrael-obmislya-nov-lokdaun-zaradi-narasnaliya-broy-sluchai-na-covid-19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
novata_ikonomika
преди 2 години
ЕС бавно но сигурно се превръща в подобие на прогнилата и корумпирана Австро-Унгарска империя описана от Ярослав Хашек в неувяхващия хитов роман "Приключенията на Добрия Войник Швейк през Първата Световна Война". Корупцията в България също е следствие от тази трансформация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Сигурно защото са още по-по хубави и по-по-ефективни от първата серия безполезни, неработещи псевдоваксини. А вече догодина още по-по новите ще са най-най страхотни и скъпи, поне до есента на 2022 докато излязат вече четвъртите великолепни, съвършени и най-скъпи неработещи безполезни псевдоваксини. И така, докато повечко се усетят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
тъпунгерри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
статията е за *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още