IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо големите медии спряха излъчването на пресконференцията на Тръмп?

Само най-близките съюзници на президента все още подкрепят тезата му за измами, единият от синовете му призовава за „тотална война"

10:38 | 06.11.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>&nbsp;EPA/Chris Kleponis</em></p>

Снимка:  EPA/Chris Kleponis

За пореден път американският президент Доналд Тръмп се представи като жертва на изборни измами. Без никакви доказателства Тръмп заговори в Белия дом в четвъртък вечерта (местно време) за поредица от предполагаеми манипулации на вота във вторник.

Той все още се вижда като легитимен победител в редица щати въпреки продължаващото преброяване. „Ако броите законните гласове, аз печеля с лекота“, каза Тръмп. „Ако преброите незаконните гласове, те могат да се опитат да ни откраднат гласовете”, каза още той.

Тръмп претендираше за победата на изборите преждевременно още в изборната нощ в реч, която също беше остро критикувана в международен план.

До момента Тръмп не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията си, че е имало масирана измама на изборите. Освен това няма доказателства за това и от властите, както и от страна на наблюдателите: според собствените им изявления наблюдателите на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа „не са успели да намерят доказателства за системни проблеми“.

Освен това Тръмп разкритикува факта, че в негова вреда съзнателно преди изборите са били публикувани резултати от социологически проучвания. Всъщност в много анкети се предвиждаше много по-голяма преднина на претендента Джо Байдън от резултатите до момента.


Телевизионните оператори ABC, CBS и NBC преждевременно спряха излъчването на речта на Тръмп - с остра критика към изявленията на президента.

CNN и Fox News показаха цялата пресконференция. Водещият на CNN Андерсън Купър заяви след това, че Тръмп се държи като „дебела костенурка, легнала по гръб на жаркото слънце и риеща с крака, защото осъзнава, че времето ѝ е изтекло“.

До него застана само близкият на Белия дом канал Fox News. Коментаторите Бил Бенет и Байрън Йорк заявиха, че фактът, че Тръмп не е идентифицирал конкретни случаи на измама, не означава, че те не съществуват.

Тръмп изостава зад своя претендент Джо Байдън в текущото преброяване. Преди това той призова в Twitter за спиране на броенето. В речта си в Белия дом той отново обяви, че ще се защитава в съда срещу евентуално свое поражение.

„Ще има много дела. Не можем да позволим да бъдат откраднати изборите по този начин”, каза държавният глава. Екипът на Тръмп вече заведе дела срещу преброяването на гласовете в няколко щати. В Мичиган и Джорджия обаче жалбите вече бяха отхвърлени. 



В анкета на Reuters/Ipsos 16 процента от гражданите на САЩ заявяват, че вярват в изявлението на Тръмп, че той е спечелил изборите. Сред републиканците делът е 30 процента, а сред демократите - седем процента. Но все пак голямото мнозинство отхвърля противоречивата декларация.

Остри критики срещу президента и от републиканците

Тръмп получи остри критики от членовете на своята партия заради последните си твърдения. „Няма оправдание за изявленията на президента тази вечер, които подкопават демократичния ни процес", написа губернаторът на Мериленд от Републиканската партия Лари Хоган в Twitter в четвъртък вечерта (местно време).

„Америка брои гласовете и трябва да уважаваме резултатите, както винаги. Никои избори или хора не са по-важни от нашата демокрация“, продължи Хоган. В интервю за канал PBS той обвини Тръмп и лагера му, че са подготвили почвата за настоящата процедура - поставяне под въпрос на резултатите - с предупреждения за гласуването по пощата. Хоган е председател на Националната асоциация на губернаторите.

Лидерът на парламентарното мнозинство Мич Макконъл заяви, че обикновено не е необичайно някой да се обявява за победител в изборите, както направи Тръмп - макар и преждевременно. Но: „Да твърдиш, че си спечелил изборите, е различно от това да искаш прекратяване на преброяването”.

Сенаторът Марко Рубио, републиканец от Флорида, порица Тръмп чрез Twitter: „Фактът, че са нужни дни, за да се преброят законно подадените гласове, НЕ Е измама”. Неговата колега от Сената Лиза Мурковски от Аляска предупреди, че „всички трябва да бъдат търпеливи", докато бъдат представени резултатите. Важно според нея било да се даде време на изборните служители да си свършат работата. Важно е да се признаят и преброят всички законно подадени гласове, казва още тя.

Депутатът от републиканската партия Адам Кинцингер написа в туит директно до президента: „Престанете! Точка“, написа той в отговор на твърдението на Тръмп, че демократите се опитват да „откраднат“ изборите. „Гласовете ще бъдат преброени и вие или ще спечелите, или ще загубите", написа Кинцингер по адрес на Тръмп и добави: „И Америка ще приеме това. Търпението е добродетел”.

И Крис Кристи, бивш губернатор на Ню Джърси и доверен човек на Тръмп, също не спести думите си. Републиканецът заяви, че няма основание за аргументите на президента. Атаките на Тръмп срещу целостта на изборите са „лошо стратегическо решение", което човек не би очаквал от някой на този пост.

Бившият съветник на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън също се присъедини към критиките. Болтън заяви в интервю за британската телевизия Sky News, че бившият му шеф се е обявил за победител в изборите за „срам“ на САЩ. Изказванията на Тръмп били сред „най-безотговорните речи, които някога е давал президент на САЩ".

Тръмп обаче получи подкрепа от семейството си. Синът му Ерик обвини партията в липса на лоялност. „Къде са републиканците? Покажете гръб. Борба с тази измама. Нашите избиратели няма да забравят, ако се страхувате!”, написа той в Twitter. 

Доналд Тръмп-младши дори призова баща си да „отиде на тотална война". „Най-добре би било за бъдещето на Америка, ако @realDonaldTrump тръгне на всеобща война за тези избори, за да изобличи всички измами, измами ..., които продължават твърде дълго", написа той в Twitter в четвъртък.

Време е да „почистим всичко и вече да не приличаме на бананова република", добави 42-годишният син на държавния глава. Twitter скри краткото съобщение зад предупреждението, че съдържанието е „противоречиво и евентуално подвеждащо". Синът на президента също обвини партийните колеги на баща си, че „не правят нищо“, т.е. не застават достатъчно ясно зад президента.

Племенницата на Доналд Тръмп обаче отхвърли поведението на републиканеца след изборите в САЩ. „Ето как изглежда, когато един губещ губи", написа Мери Тръмп в Twitter, докато Тръмп правеше изявлението си в Белия дом.

Подкрепа за президента, макар и оредяваща, има и от републиканците.

"Това е невероятен процес", казва републиканският сенатор Тед Круз, който очевидно е решил да остане в лагера на Тръмп. Бившият председател на камарата Нют Гингрич, също верен фен на Тръмп, твърди, че в преброяването е замесена „корупция“. "Американските граждани имат право на достойни избори. Това е дълбока криза в системата”/

Какво обаче спестяват Круз, Гингрич и Сие на милионите си зрители: Сред наблюдателите на изборния процес навсякъде има както демократи, така и републиканци. На много места броенето се излъчва на живо в интернет. Тези, които не могат да получат достъп, са активисти на Тръмп, които се опитват да нарушат процеса на преброяване.

Но фактите отдавна вече не играят никаква роля в света на Тръмп. Колко отчаян изглежда президентът, може да се види и в съобщенията на Тръмп в Twitter. „Спрете броенето!“, настоява възмутен Тръмп, с главни букви. Любопитна идея: ако преброяването бъде спряно незабавно - както Тръмп поиска - Джо Байдън вече ще бъде президент. Защото би имал достатъчно гласове, за да се премести в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
и тук ли има конспирация бе диши, хахахахаха. влагата в "в офиса" ти е спарила яко мозъка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Доста въпроси остават неотговорени за изборите. Доста намирисва тая преднина на неадекватния джо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Нека да забавлява лошо ои беше ? Аз си удвоих инвестициите .... виждах как се помрачава бъдещето на китай за сметка на индия и т.н. .... ще видим какво ще предложат новите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
САЩ са като Римската империя, затова и те ще преодолеят Тръмп така както римляните са преживели Калигула, Нерон, Комод и други лyмпeни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Не го подстрекавай ще стане като матросов, с тяло ще запуши лумена на балтикпайп-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
petyob
преди 3 години
жалко, че са го спряли, можеше да се забавляваме ... този е от най-големите комици на нашето време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
ква свобода бе импе ... :))) ... от най-високата трибуна на държавата да призовава за тотална война , език на омразата се нарича , има много точно описание какво представлява и защо не трябва да се използва от политици ... значи , тромбонът може да отнема акредитации на журналисти щото му задават неудобни въпроси , а на него не може да му се отказва трибуна ... ?! ... те републиканците го скастриха заради неадекватните му реплики , ти за медиите си се закъхарил ...оранжадата се дегазирА импе ... дишай ... :)))на балтикпайп вече са възложили изпълнителските договори за полагане на всички сектори от тръбите и компресорните станции , строителството е стартирано ... как са нещата около СП2 ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Бойчо, хайде по-сериозно, а? Как няма доказателства, интернет и независимите медии са пълни с доказателства !!! Погледни и в Тубата даже как се помпат гласове за байдън в Мичиган !! Нормално ли е наблюдатели на републиканците да не бъдат допуснати да си вършат работата? ЗАЩО, ако броенето е честно? А ок ли е да гласуват по пощата 200-годишни ветерани?И най-вече ти като журналист кажи: няма ли вече свобода на словото и право на гражданите на информация? Как може да не позволяват на президента да говори? Ако се окаже, че обвиненията му са безпочвени, ами нека "демократите" да го съдят, бе !!! Затварят му устата, защото говори ИСТИНАТА !!! И цял свят го знае !!! Хората не са нито слепи, нито кухи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още