Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо ядрената енергия е толкова скъпа?

Експлоатационният капацитет на ядрената енергетика в света е намалял с 2,1%, до 362 GW към края на юни, сочи проучване

Защо ядрената енергия е толкова скъпа?

Снимка: Justin Merriman/Bloomberg

Всички подозирахме, че 2020 г. ще бъде изключително трудна година за ядрената енергия. В САЩ секторът от години се намира в упадък, притиснат от проблеми, свързани със застаряващата инфраструктура и изобилието от евтин природен газ, чийто дял от общия енергиен микс нарасна значително, благодарение на шистовата революция в Западен Тексас, с който ядреният сектор просто не може да се конкурира.

Американският ядрен сектор става все по-зависим от правителствените „подаръци“, за да продължава да функционира и натоварва данъкоплатеца със стряскащо високите разходи за поддръжка на съоръженията извозването и съхранението на радиоактивните ядрени отпадъци под формата на отработено ядрено гориво. Пандемията от COVID-19 само влоши ситуацията, като доведе до понижение на търсенето на енергия и постави  ядрената енергия в края на списъка с „аварирали“ индустрии, очакващи държавна помощ, пише Oilprice.

По време на националната блокада в САЩ заради вируса, делът на „възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се увеличи, защото много щати решиха да дадат приоритет на новите зелени технологии в мрежата“, съобщава Bloomberg Green. 

Още по темата

По-рано това лято обаче американският ядрен сектор получи държавна помощ, след като на 18 юни Министерството на енергетиката обяви, че ще отпусне над 65 млн. долара за научни изследвания в областта на ядрената енергетика, междусекторното развитие на технологиите, достъпа до съоръжения и др. Въпросната сума пари обаче почти сигурно ще се окаже крайно закъсняла, за да подобри положението на сектора.

През изминалата седмица докладът за състоянието на световната ядрена индустрия обобщава състоянието на сектора и картината изобщо не е приятна. Докладът показва, че секторът продължава да стагнира, докато ВЕИ напредват. „Едва 2,4 GW нови ядрени мощности са били въведени в експлоатация през миналата година, в сравнение с 98 GW слънчева енергия. Експлоатационният капацитет на ядрената енергетика в света е намалял с 2,1%, до 362 GW в края на юни “, изтъкват организаторите на изследването.

Докладът показва, че сега ядрената енергия е най-скъпата форма на производство на енергия в света, с изключение на газовите централи. Правителствената подкрепа в размер на 65 милиона долара не може да поправи това във времевите рамки, които ще спасят индустрията, независимо колко иновативни са ядрените експерти. Сега изравнената цена на ядрената енергия е 155 долара за мегаватчас (долара/MWh), в сравнение с 49 долара/MWh за слънчева енергия и 41 долара за вятърна.

„Забележителното при тези тенденции е, че разходите за ВЕИ продължават да падат поради непрекъснатите подобрения в производството и инсталациите, докато тези при ядрената индустрия, въпреки богатия си опит в исторически план, продължават да се увеличават“, гласи докладът.

Ядрената енергия изгуби своето значение на пазара на електроенергия, коментира Майкъл Шнайдер, координатор при изготвянето на доклада. „В същото време COVID-19 поставя допълнителен стрес върху сектора“, добавя той.

Въпреки че други държави продължават да добавят ядрен капацитет с бързи темпове, най-вече Русия и Китай, става ясно, че ядрената енергия не е решението за захранване на света по климатично съобразен начин, освен ако бъдат постигнати някои сериозни иновации, които позволяват на индустрията да свие разходите.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
2
 
6
Императорът до: Pyramid
преди 3 седмици
А по-горе пишат точно обратното. А защо във Франция с многото АЕЦ токът е евтин, а в Германия с многото ВЕИ токът е най-скъп?
1
 
4
 
5
преди 3 седмици
„Докладът показва, че сега ядрената енергия е най-скъпата форма на производство на енергия в света, с изключение на газовите централи.”
-Да вярваме ли, да не ли: По ТАЗИ „логика”, газовите централи са още по-скъпи...
2
 
1
 
4
преди 3 седмици
„Въпреки че други държави продължават да добавят ядрен капацитет с бързи темпове, най-вече Русия и Китай, става ясно, че ядрената енергия не е решението за захранване на света по климатично съобразен начин, освен ако бъдат постигнати някои сериозни иновации, които позволяват на индустрията да свие разходите.”
Чудно ми е, кое е климатично съобразно: ВЕЦ? ФЕЦ? ТЕЦ? Пишат, нашите, колкото да НЕ седят без работа...
3
 
2
 
3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Бъркате се, Белене не е за строене, а за изхранване на децата на управляващите, в чужбината. Това е най-големият образователен проект на България.
4
 
3
 
2
преди 3 седмици
Беляне никога няма да се построи, ядрената енергия на този етап с тези технологии е абсолютно неконкурентноспособна,(освен ако не е с огромна държавна субсидия и подкрепа) но не е тва и намерението.Идеята е да се поддържа идеята и да се прахосват пари по проекта, който е идеален за усвояване на обществен финансов ресурс от частни кръгове.

Още от Анализи
Рискованият поход на Макрон срещу исляма