IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Иран отчаяно се нуждае от нова ядрена сделка?

Санкциите задушават икономиката на страната, гневът на хората е още жив въпреки смазаните протести, а изолацията в региона затяга примката

08:06 | 16.04.21 г. 8
<p>
	<em>Единственият начин настоящият президент Хасан Рохани (на снимката) и неговият външен министър Мохамад Джавад Зариф да спасят умереното си наследство е да сключат нова ядрена сделка преди ключовия вот през юни.&nbsp;Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Единственият начин настоящият президент Хасан Рохани (на снимката) и неговият външен министър Мохамад Джавад Зариф да спасят умереното си наследство е да сключат нова ядрена сделка преди ключовия вот през юни. Снимка: Bloomberg LP

Миналата седмица започнаха нови преговори между Иран, САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция, Германия и ЕС за ядреното споразумение. Всички участници се надяват да постигнат сделка, с която да се възстанови ядреното споразумение от 2015 г. Всички обаче знаят, че предстоят трудни преговори, пише онлайн изданието EUObserver.com

Споразумението беше подписано на 14 юли 2015 г. след 20-месечни преговори между петте членки на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия, водени от ЕС. Иран се съгласи да елиминира по-голямата част от вече обогатения си уран в продължение на 13 години и да обогатява уран до 3,67% през следващите 15 години като част от сделката.

В замяна Организацията на обединените нации (ООН) и ЕС прекратиха някои санкции, така че Иран да получи достъп до 100 млрд. евро активи в чужбина, замразени заради мерките.

Накратко казано, ядрената сделка трябваше да гарантира, че Техеран няма да прави ядрени оръжия, докато страната ще спечели икономически до края на санкциите и от нови инвестиции. След като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран отговаря на изискванията, всички санкции бяха отменени на 16 януари 2016 г., отваряйки страната за търговия и чуждестранни инвестиции.

Тръмп спря партито, Байдън го рестартира

Още по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г. Доналд Тръмп определи ядреното споразумение с Иран като "лоша сделка" и предупреди, че ще извади САЩ от нея. След като беше избран, Тръмп няколко пъти предупреди, че ще "взриви" сделката, което официално направи на 8 май 2018 г., когато САЩ се оттеглиха от нея.

С избора на Джо Байдън за нов президент САЩ заявиха, че ще подновят преговорите, за да възстановят сделката.

Междувременно Иран публично обяви, че ще наруши ограниченията за обогатяване на уран, но добави, че няма да е трудно да отмени решението си.

Както американските, така и иранските позиции затрудняват връщането към първоначалната сделка. Според Иран Вашингтон е саботирал сделката, като е причинил хаос в иранската икономика. Затова Техеран иска от Вашингтон да отменят санкциите, преди Техеран да се върне на масата за преговори.

САЩ, от друга страна, твърдят, че Иран е обогатил уран - въпреки факта, че сделката все още е в сила с Русия, Китай, Европа и Великобритания, заради което ислямската република е трябвало да се съобрази с изискванията на МААЕ.

Бързо стана ясно, че безизходицата ще бъде разрешена само чрез посредничество от ЕС. Точно това прави Брюксел, като се надява усилията да доведат всички преговарящи на една и съща маса.

Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Каква земя е заграбил Израел след като там в целият район почти всички археологически открития свидетелстват за изторията на древното Израелско царство? Или си просто от привържениците на ислямските фанатици окупирали хълма вярващи, че наистина Мохамед точно оттам се е въздигнал на небето и затова никой друг няма право да оспорва собствеността им по онези земи. А когато през 40-те и 50-те години продаваха земята си на евреите срещу пари какво са си мислели? Че както винаги са свободни да нарушават договор с НЕмюсюлмани защото така им е заповядано от светият пророк? Имаш ли поне малка представа какво огромно количество пари навремето са платили евреите за да изкупят обратно земята от арабите? Някой друг иска да заграби обратно това, което евреите си купиха навремето с много пари. Тогава една цяла тяхна много богата ортодоксална каста си е предоставила почти всичките финанси за да изкупят земята срещу един куп доживотни привилегии в новата еврейска държава. И днес именно заради това доста голяма част от евреите имат неприкрита неприязън към ортодоксалните за техните невероятни социални придобивки, поради които навремето са дарили финансите си за да може да съществува държавата им.По-скоро арабите искат да обявят сделките за нищожни и да заграбят обратно земите. Но искам да ги питам защо навремето са се полакомили за парите на евреите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Айде българските ислямисти начело с Вовата на линия да защитават иранските ислямисти. Имате късмет че живеем в демокрация, ако бяхме в Китай отдавна да сте в поправителни лагери и бързо щяха да ви избият от главите Алах, Асад, Садам и разни такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
deaf
преди 2 години
Не знам араби да са участвали в "Народния съд" след 09.09.1944г.,но евреи - да. Преди години Израел тайно потопи американски военен кораб в Средиземно море и обвини за това...арабите!!! Израел заграби земя в Близкия изток и върху нея основа своя държава,но пречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие,именно за да се пази от израелците да не заграбят земята му!!! При това самият Израел тайно притежава ядрени оръжия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Вова - защо САЩ да дават пари на доказани терористи и убийци, които постоянно заплашват друга нация с изтребление, а всички останали, които не са им съюзници с унищожителна война? Какво правят Иран в Сирия и Иемен? Защитават законната власт там или просто единствената им цел е да убиват тези, които не са им съюзници. Иранците са фанатици живеещи в средновековието. Нека народа на Иран да се освободи от фанатиците пък да вяидим дали САЩ няма да им върнат парите. Даже ще им дадат повече ако изберат друг пъ на развитие, без тероризъм и, конфонтация и убийства. Но знам че това русофил и български национален предател няма как да го признае. Кръв ще повръщате но никога истината няма да признаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Иран е пример за режим на ислямски фанатици, които открито проповядват изтребление и геноцид. Засега само срещу Израел но ако един ден го прегазят идват тук на балканите със същият сценарии. За забравилите да спомена, че Иран е единствената държава в света посмяла да внася в ЕС пратки с огромни количества взривни вещества в ЕС под прикритието на дипломатически доставки. Бяха хванати около 5 тона експлозиви внесени в дипломатически контейнери с лед в Брюксел, Франция и Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако тия продължават много да се напъват, Израел ще ги върне към споразумението по естествен път...просто няма повече да имат инсталации за обогатяване... Пум-пам...ама кво стана...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
**** пропаганда.Иран се нуждае от своите 150 000 000 000 $,които САЩ открадна едно време и Тръмп по сделката трябваше да върне.Обаче те кръв повръщат, пари не връщат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 2 години
баш сега на никой не му требва ирански петрол в изобиле ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още