IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Италия спасява фалиращите си банки

Онова, което не трябваше да се повтаря, се случва в адриатическата държава – с пари на данъкоплатците бяха спасени зле представящи се банки

12:45 | 27.06.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан предотврати в неделя за пореден път нова финансова криза в италианската банкова система. С до 17 млрд. евро от данъкоплатците ще бъдат спасени Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza в региона Венето в Североизточна Италия.

Зле представящите се банки ще бъдат разделени – добрата част ще бъде погълната от втората по големина банка в страната Intesa Sanpaolo за символичната сума от 1 евро. За лошата част отговорност поема държавата, пише в свой анализ германската икономическа телевизия N-TV.

5,2 млрд. евро Италия ще изпомпа директно в Intesa Sanpaolo, така че банката да не изпадне в затруднения след поглъщането. С още 12 милиарда евро на данъкоплатците ще бъдат дадени гаранции за лошите кредити в баланса на фалиралите банки. Близо 4 хил. служители ще загубят работата си, а италианският парламент все още трябва да одобри плана. 

Как се стигна до тук?

Италианската банкова система е силно фрагментирана. В никоя друга държава от Г-20 няма повече банкови клонове, отколкото в Италия. Тъй като икономиката отслабва в продължение на години, финансовите институции разполагат с лоши кредити за 325 милиарда евро - около една пета от италианското икономическо производство. В същото време почти всеки пети кредит според Централната банка на Италия е „лош кредит“ и най-вероятно няма да бъде изплатен.

В балансите на двете банки от Венето, които сега се преструктурират, дори почти 40 на сто от всички заеми са лоши, показва анализ на Европейската комисия. Те отчитат загуби от няколко години. Още през 2014 г. те са се провалили по време на стрес теста на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Италианското правителство търсеше решение от дълго време. А подкрепян от държавата спасителен фонд, наречен Atlante, вкара през 2016 г. около 3,5 милиарда евро в тези болни банки. В петък ЕЦБ обаче най-сетне наведе палеца си надолу и ги изпрати в несъстоятелност, тъй като те не са успели да предоставят никакви правдоподобни бъдещи планове за преструктуриране.

Защо трябва да намесят данъкоплатците?

Без намесата на правителството вероятно вложителите биха щурмували в понеделник двете банки, за да изтеглят депозитите си - и напълно да ги сринат. За да се избегне паниката и верижната реакция във финансовата система, Италия спаси тези две банки с парите на данъкоплатците. За инжектирането на парите има два начина: болезненият вариант е според строгите изисквания на новосъздадения банков съюз. Или по-нежен вариант - боравене с националните правила по несъстоятелност.

След финансовата криза ЕС създаде нови правила, които трябваше да предотвратят гигантските спасителни пакети за сметка на данъкоплатците, като тези от 2008 г. Преди да се намеси държавата, според новите правила разходите се поемат първо от собствениците (акционерите) и кредиторите (купувачите на облигации), и едва след това от хората, които са депозирали парите си в банките, изпаднали в несъстоятелност (т. нар. Bail-In).

В производството по несъстоятелност съгласно националните правила обаче инвеститорите са пощадени.

Отговорният орган за банково преструктуриране на Европейския съюз, т. нар. Single Resolution Board (SRM), разреши фалит за банките от Венето по "по-нежните" национални правила за несъстоятелност. Ето защо много малки инвеститори, които са вкарали парите си в банките, са защитени. Резултатът е, че сега данъкоплатците ще плащат сметката.

Какво значи това за европейската финансова система?

Европейската комисия разреши този подход. Тя очевидно счита за по-добре да спаси банките с държавни разходи, вместо да накара хиляди италиански малки инвеститори да загубят спестяванията си. Тъй като обаче по този начин ЕС нарушава своите собствени строги правила за държавна помощ при първия голям тест, банковият съюз има сериозен проблем с доверието.

„Европейската комисия носи отговорността държавната помощ да се ограничи до абсолютния минимум - да се избегне фактическото заобикаляне на правилата за преструктуриране от страна на националния режим на несъстоятелност", предупреди говорител на германското Федерално министерство на финансите.

Фалитът на банките от Венето не е единственият случай, който подкопава доверието в банковия съюз. При спасяването на Monte dei Paschi di Siena, четвъртата по големина италианска банка, правителството в Рим се възползва от друга вратичка в регламента: то отпусна превантивна финансова инжекция, при което кредиторите и вложителите бяха също пощадени. Следващият тест за това колко сериозно ЕС ще подходи с новите си правила за спасяване на банките, може да бъде и последен...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 3
marto76
преди 6 години
Защо Италия спасява фалиращите си банки? Защото италианците, които държат и УниКредит Булбанк у нас, имат малко мозък в главата си и решават да ги спасят вместо да предизвикат масова паника, която да обхване цяла Италия, затова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 1
Dimat
преди 6 години
МъЪЪдератори!Хептен я оплескахте работат в угода на господарите ви!Скоро коментарите ви хептен ще заприличат,като в следния виц:Английската кралица много обичала да посещава военните кораби и искала моряците да и изпеят една моряшка песен.Преди да посети поредния кораб,командирът на кораба,строил екипажа и го предупредил,че тъй като кралицата ще посети кораба,ако им поръча да изпеят някоя песен,имайки предвид,с какви мръсни думи са изпъстрени песните им,на местата,където има такива,да пеят "рам-тара"!Дошла кралицата и както винаги,поръчала да и изпеят една моряшка песен.И моряците запяли: рам-тара,рам-тара,рам-тара,тара,тара!Рам-тара,рам-тара,рам-тара,тара,ГЪЗЪТ!"Това била цензурираната песен - съвсем,като вашият цензуриран текст,с "***..."!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Dimat
преди 6 години
Абе тъЪпи мЪЪдератори,откога думата "мода" е ***,че я "мЪдерирате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
Dimat
преди 6 години
Ами,нищо ново под Слънцето - банките владеят Света и правителствата,са просто техни филиали,за изпълнение на техните решения.Нали "модата спасяване на банки" тръгна от Светата ДемоНокрадция ФАЩ?Тази "мода" вече тръгна по Света и вече няма спиране.Даже и ние си платихме данък-мода "спасяване на банки".А Стадата по цял свят,си "мислят",че имат "суверенни" правителства,пряко подчинени на "народа"(стадото).ВСЪЩНОСТ,ТОВА,ОФЦЕ,НЕ Е МОДА,А НАЛОЖЕНО РЕШЕНИЕ ОТ ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ БАНКИ,ЗА "СПАСЯВАНЕ"(ПОРАДИ ОГРАБВАНЕ) НА БАНКИТЕ,ОТ "СУВЕРЕННИТЕ" ПРАВИТЕЛСТВА,ЗА СМЕТКА НА "СУВЕРЕНА"(СТАДОТО,ВЪЗВЕЛИЧЕНО ЗА ПОДИГРАВКА,ДО "НАРОД"!И ПОСЛЕ ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ МУ Е ВИНОВЕН НА СТАДОТО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
comet
преди 6 години
... Концентрация върху това как да се стане: депутат, поставено лице бизнесмен, банков служител, журналист в обслужваща системата медия, полицай/военен, държавен служител, ..., може и лекуващ симптомите като адвокат, лекар, дори търговец,... , но в никакъв случай производител плащащ данъци и оцеляващ в конкурираща се среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 5
comet
преди 6 години
Цялото това театро е само и само да заблуждават нас 95те % роби да продължаваме да работим като роби, вместо да теглим една майна на системата и се концентрирме върху как да не ни използва системата (например, оттегляне в къще с дворче сред природата, или висване на социалки, или да работа само колкото реално плащат, и т.н. и т.н., ... на византийски номера с византийски пинизи, иначе се загива в името на обществото (разбирай кукловодите на Империята САЩ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още