Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо мразим богатите?

Делът на американците, които смятят, че те са станали такива заради повече предимства спрямо останалите е скочил от 42 на 65% само за две години

Защо мразим богатите?

Снимка: Bloomberg

Неотдавнашна статия в канадско-американското списание Vice - „Не мразиш колбасите, а просто богатите хора“ - обяснява как консумацията на студени меса, любима на богаташите, има достоен работнически произход и че трябва да приветстваме това без чувство на вина, пише Раймър Ригби за Financial Times.

Още по темата
Без да разнищваме класовото значение на пастета и корнишоните тук, втората половина от заглавието изглежда означава, че да мразиш колбасите е погрешно и си струва преосмисляне, но мразенето на богатите е съвсем наред. Давай, изпълни се с омраза. 

Може да очаквате това от издание с радикален уклон като Vice, но масовият Washington Post миналата година пусна статия със заглавие „Защо изведнъж всички мразят милиардерите? Защото са го постигнали лесно“.

Ако утвърдените медии се чудят дали е добре да се мразят заможните, в социалните мрежи ловният сезон срещу най-състоятелния един процент е открит. Всъщност в платформи като Twitter и Reddit богатите може би са единствената група, мразенето на която няма да предизвика гняв. Но защо е така? И приемливо ли е?

Има няколко причини, поради които ние - с основание - вече не възхваляваме „господарите на Вселената“, както през нулевите години на века. Неравенството е на исторически високи нива в САЩ и Обединеното кралство: измерено чрез коефициента на Джини, неравенството в доходите там нарасна значително през последните десетилетия (с колко точно е въпрос на дебат).

Въпреки че зад тази промяна стоят мощни икономически процеси, в никакъв случай не е предначертано неравенството да нараства. Политиката има значение. Франция стана по-малко неравна, което може би е причината французите да се наслаждават на своите колбаси без да страдат от желание за промяна на социалния статус.

Освен това имаме и сериозно поколенческо неравенство. Данни на Федералния резерв на САЩ показват, че бумърите (следвоенното поколение - бел. прев.) са имали по-голям дял от националното богатство, на всяка възраст, от моето поколение X (родените между 1965 и 1980 г.), което от своя страна пък е било по-богато от милениалите (родените между 1980 и 1995 г.), макар и с по-малко.

Усещанията също имат значение. Америка има показна класа милиардери, на която често не й достига осъзнаване. Лесно е да вземем дискусия между богаташи в Давос, които се смеят на идеята да плащат повече данъци, и да кажем, че всички заможни хора са такива. По този начин ние ги обособяваме като еднородна група. Но моите богати познати са предимно свестни и щедри, и си плащат данъците. Някои имат бизнес и може да се каже, че допринасят много повече за националното благосъстояние от мен.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
4
 
10
преди 1 месец
По принцип чак да мразят богатите е присъщо на най-големите неудачници, от които нищо не става защото не са намерили сили да се променят, за да бъдат богати.
Това няма нищо общо в България, страната на тарикатите лъжците, крадците, които дълбоко са убедени, че могат да забогатеят само и единствено ако са тарикати, лъжци и крадци. Затова са и такива, а не нещо друго.
0
 
8
 
9
studioaa до: mrynmryn
преди 1 месец
А какво става с "бившия" банкер Огнян Донев, който беше директор във очевадно източваната тогава държавна Общинска банка, която сега е в ръцете на съмнителния бизнесмен Христо Ковачки. Само има няма година-две след отписването на огромни заъдължения към банката на редица фирми нашият човек приватизира Софарма, едно от най-големите предприятия в целия фармацевтичен сектор у нас и се само, той придобива десетки аптеки на най-апетитните места в центъра на София за жълти стотинки. И не само това, Донев беше начело на КРИБ и беше обявен за най-богатия българин, не помня коя година беше. Аз нямам доказателства, но много интересно е, как кредитните досиета за длъжните в тази банка много удобно се скриха, за да не се търсят връзките между длъжниците и отпусналите кредитите "шефове" в банката, а Филчев, бивш главен прокурор разказва как костов му е пречил да разследва приватизацията и даже е въвел закон това да не се прави въобще... Явно Донев обаче е много удобен за властта и няма никакво даже разледване за действията му преди източването на банката като директор и за произхода на средствата, с които той е придобил Софарма, най-голямото предприятие в SOFIX и до днес...
4
 
3
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Зависи, ама кажи ти, нейков, сега взе ли си грантчето за тая публикация?
2
 
5
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да си припомним и част от богатите в България - Цецо Василев (заповед за арест), Божков (заповед за арест), Баневи (в ареста), Арабаджиеви (в ареста), Илия Павлов (убит), Емил Кюлев (убит), Миню Стайков (в ареста), собсвениците на Монбат (в ареста). А тия дето са на свобода, Събеви, Ганчеви, Ковачевци и тн, постоянно водят дела срещу тях, я от държавата, я сътрудници. Та у българско, "богат" е синоним на "престъпник".
3
 
6
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Още е в ранен етап циреят, но набира гной и скоро ще се спука. На хората все повече им писва като гледат някое спортисче мултимилионер, артистче мултимилионер, кардашан си показва трътката - мултимилионер, спекулант на борсата - мултимилионер, политик - мултимилионер, лапач по държавни поръчки - мултимилионер, но пък бачкаш в завод, на строеж, на полето, учител, лекар и друг трудещ се - едва свързващ двата края. Малко са богаташите, направили състоянието си с иновативен бизнес и предприемачество, полезно за обществото. Няма да е далеч и времето, когато ще се въведе и ограничение в наследяването и даренията до определен лимит, защото е съвсем нечестно да се получи всичко наготово. Все пак е редно всеки да има равен старт

Още от Анализи
ЕЦБ няма как да игнорира въпроса за опрощаването на дългове