IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Навални е такъв трън в очите на Кремъл?

Властите в Русия са изправени пред сериозна дилема и нямат добър ход що се отнася до опозиционера

08:22 | 23.01.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Завръщането на опозиционния лидер Алексей Навални от Германия в Русия беше белязано от очакван хаос и - много предвидимо, с арест.

На 17 януари с полет от Берлин, където Навални прекара почти 5 месеца, докато се възстанови от отравянето с новичок, в Москва пристигнаха той и съпругата му, както и група журналисти, които документираха пътуването. Самолетът обаче е пренасочен от първоначалното летище в Москва, където е планирано да кацне, към друго край руската столица вероятно с цел избягване на тълпите, дошли да го посрещнат, пише АП в свой анализ.

Руските власти го арестуваха незабавно, което породи вълна от възмущение в Русия и извън страната. Някои държави от ЕС заплашиха Кремъл със санкции, а екипът му призовава за национална демонстрация в събота.

Навални беше приготвил, разбира се, своя собствена изненада по повод пристигането в родината му – видео, в което показва кадри от лъскаво имение, за което твърди, че е на президента на Русия Владимир Путин, на брега на Черно море, построено с помощта на корупционна схема. За 48 ч. видеото събра над 42 млн. гледания в YouTube.

Защо обаче точно Навални е такъв трън в очите на Кремъл? АП обобщава историята му и сблъсъка му с властите.

Кой е Алексей Навални

44-годишният Алексей Навални е антикорупционен активист и най-яростният критик на Кремъл. Той надживя много от опозиционните фигури в Русия и не се притеснява от непрекъснатите опити работата му да бъде спряна.

Той непрекъснато излъчва в канала си в YouTube разследвания, с които разкрива мащабни корупционни схеми в Русия на Путин. Той е една от основните фигури, подбуждащи протестите в страната, вкл. и безпрецедентните демонстрации от 2010-2011 г. заради разкритията за масови измами на изборите.

На Навални два пъти са му повдигани криминални обвинения – за присвояване и за измама. И по двете той получи условни присъди от, съответно, 3 и 3,5 г. Той твърди, че те са политически мотивирани, а ЕВропейският съд по правата на човека ги оспори и двете.

Навални искаше да се кандидатира в опозиция на Путин на вота през 2018 г., но му беше забранено да участва заради присъдите му. Той обаче успява да събере тълпи от поддръжници навсякъде в Русия. Арестуван е често и периодично, прекарал е месеци в арестите заради различни обвинения. През 2017 г. беше атакуван със зелена течност, хвърлена в лицето му, което засегна зрението му. През 2019 г. беше хоспитализиран след евентуално отравяне в затвора.

Нито един от инцидентите обаче не го отказва. Последният е от август 2020 г., когато му прилошава по време на вътрешен полет над Сибир. Спасява го бързата реакция на екипажа, който каца извънредно в Омск, където е хоспитализиран, а по-късно е транспортиран в Берлин. Там беше установено, че е отровен с новичок. След възстановяването му той публикува запис на телефонен разговор, за който твърди, че е проведен със служител на федералната служба по сигурността на Русия, който е отговорен за неговото отравяне. Властите определиха записа като фалшив, както и разкритията, но съдържанието му шокира много хора и в Русия, и сред международната общност.

Навални сам пожела да се върне в Русия и да продължи работата си по антикорупционните разследвания, въпреки че беше ясно, че ще бъде арестуван още при пристигането си.

Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
barbaron
преди 3 години
Ето защо Путин иска да убие Навални - защото показа на 77 милиона зрители лудостта на злобния крадец и убиец в Кремълhttps://***.youtube.com/watch?v=ipAnwilMncI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"бай Марко от село Ганъово да говори..."що бе , е нашия барба Ганьос се изказа също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Дядя Вова рече:берлинският пациент е агент на ЦРУ.И не вълнува никого.... освен шепа подрастващи хамстери,пълни деббббиллии западните пропагандатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Все едно да кажеш, че протестиращите нанйсети ден в Сф (те още ли протестират, че не съм чувал за тях скоро?) са трън в очите на ББ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Кремъл наистина може да направи всичко. По делото Ив Роше с копия е доказано, че заповедта за проверка и многостраничният доклад за открити нарушения, са от една и съща дата - 10.12.2012 година.Осъждат Навални за това че иа договор за транспортни услуги с фирмата и някой преценил че е взел много пари. Но в момента кремъл наистина е цугцванг. Ако го реприсира жестоко(затвор) ще го направи мъченик, ако не предприеме нищо, ще демонстрира слабост. Поне аз мисля че путин ще се опита да го прогони от русия. С тази цел го и изпрати в Германия, но явно се е пообъркал с кого си има работе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Интересно става, какъв ли ход ще приложи Кремъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Не казвам, че грешиш, но може ли резултати от проучването да приложиш. Малко е нелепо бай Марко от село Ганъово да говори от името на руския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
За теб и Левски е бил предател - искал е да развали рахатлъка на българският народ, благоденстващ благодарение на падишаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Навални е продукт на западната пропаганда и ми се струва че е по известен извън Русия поради постоянните усилия за популяризирането му от медиите под диктат на Краваристан. В Русия 98 % от хората го водят в графата предател...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Навални - мисията на Великиият Московски Майдан!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още