Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо Путин се готви да остане на власт и след 80-годишна възраст?

Възможно е руският диктатор да държи опциите си отворени, тъй като планира безопасен изход

Защо Путин се готви да остане на власт и след 80-годишна възраст?

Путин се чувства добре като президент. Снимка: Bloomberg

"Би било много смущаващо да се върнем към ситуацията от средата на 80-те години на миналия век с лидерите на държавата един по един оставащи на власт до края на дните си", заяви през януари руският президент. Той беше прав тогава, но тази седмица Владимир Путин въпреки всичко разчисти пътя за управление на Русия и след 83-ия си рожден ден. Никой никъде не беше изненадан, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Още по темата
Във вторник Думата (формалният парламент при Путин) одобри конституционна промяна, която ще позволи на 67-годишния лидер да се кандидатира за още два шестгодишни мандата (той има още 4 години от сегашния си). Решението трябва да бъде потвърдено от конституционния съд, но горко на съдията, който го намери за незаконно. След това руските избиратели ще имат думата на референдум, но Кремъл контролира почти всички руски медии. Всичко това почти гарантира, че Путин, който е министър-председател или президент в продължение на две десетилетия, няма да се наложи да се оттегля през 2024 г., както беше обещал. 

Силният човек в някои кръгове има репутация на гениален политически тактик. Вярно е, че Русия надхвърля боя си в международен план, от Венецуела до Сирия и все повече в Африка. Тези скъпи интервенции обаче често се обуславят от необходимостта да се намерят външни врагове, колкото заради някаква мащабна геополитическа визия, толкова и за да се привлече вътрешна политическа подкрепа.

Русия остава икономическo блато, прекалено зависимо от износа на енергия. Продължителността на живота е сравнима с тази в САЩ през 70-те години. Средният унгарец или поляк е по-богат и милиони руснаци го знаят. Високият рейтинг на одобрение за Путин прикрива факта, че само около една трета от руснаците казват, че вярват на лидера си.

Това до голяма степен се дължи на корупцията, която процъфтява на всяко ниво в руската държава при Путин. Страната се нарежда на 137-мо от 180 места в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International за 2019 г. Това е отстъпление от 82-то място, което евразийската държава заемаше при встъпването му в длъжност.

Путин призна по време на дебата в Думата, че "в дългосрочен план" е добре да се попречи на лидерите да се задържат. Възможно е той да държи опциите си отворени, тъй като планира безопасен изход. Казахският президент Нурсултан Назарбаев показа как това може да се направи миналата година, след като се оттегли от президентството, но запази някои правомощия да се защитава. Но както повечето автократи, Путин не може да си позволи да напусне поста, за да не загуби способността си за защита от враговете, които си е създал, и силата да обогатява многобройните си придворни от бизнеса и политиката.

Путин имаше късмет през 20-годишното си царуване, не на последно място и заради дългия период на високи цени на петрола и газа. Но тази ера бе оспорена от възхода на американския шистов добив, поради което той сега се надява да използва спадащото глобално търсене на петрол, за да осуети щатската индустрия. Малко вероятно е Путин да успее, дори ако има рецесия в САЩ, тъй като американските производители, които оцелеят, ще станат по-ефективни. В страна без върховенство на закона дори привидно сигурните лидери никога не могат да спят спокойно.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
2
 
1
 
23
khao до: ing5rov
преди 1 година
Няма профилна снимка
говори си, не ми пречиш :)... възстановил е #дедовиями! ...съсипа ги!
1
 
6
 
22
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така я възстанови, че сега средната заплата 40% по-ниска от България.
Пиздин Възстановителя...
8
 
10
 
21
ing5rov до: khao
преди 1 година
театрото с референдума е за такива като тебе , руснаците в по-голямата си част са зад Путин , човекът който възстанови Русия след развала на Горбачов и ограбването при Елцин .
8
 
7
 
20
khao до: ПИЧ
преди 1 година
Няма профилна снимка
отговора е до живот ... даже незнам що се лъжат с промяна на някви закони, че даже и театро ще правят с референдума ...
11
 
13
 
19
преди 1 година
Отговорът на заглавието на статията е - щот няма кой да го смени, ако дойде някакъв Елцин с водката, ами някой дупeдaвeц ако дойде, цялата тази империя как ще се управлява. Огромни залежи от природни богатства и прочие. Демокрация и свободия не може. Ще дойде един Гешев и вземе да вкарва министрите в ареста, без причина. Ще вземе някой да подписва зелена сделка - да фалира половината Руска индустрия, така не става.

Още от Анализи
Мъртъв ли е цикълът на корпоративни дефолти?