IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трейдърите все повече виждат еврото като убежище?

Привлекателността на Европа за инвеститорите отразява все по-оптимистичните очаквания за растежа, перспективите пред инфлацията и политическата стабилност

12:45 | 18.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трейдърите все повече купуват евро, пише Bloomberg в свой анализ.

Единната европейска валута, която преди няколко години се считаше за символ на политическата нестабилност и беше изправена пред заплахи за самото й съществуване, сега привлича купувачи, които се отказват от рискови активи по цял свят.

Това според агенцията отразява все по-оптимистичните очаквания за растежа и перспективите пред инфлацията в Европа дори и на фона на безпокойството на централните банкери около стимулите.

"Европа се превръща в атрактивна дестинация за инвестиране на пари“, коментира Вирадж Пател, лондонски валутен стратег в ING Groep NV. Според него най-силно привлечени от Европа са инвеститори със средносрочен хоризонт, които са по-чувствителни към „по-широки политически тенденции и циклични икономически истории".

Инвеститорите поне засега не очакват увеличение на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) поне до 2019 г. Стратезите обаче твърдят, че става все по-трудно да се игнорира макроикономическият феномен на континента, когато еврото се сравнява с други валути.

Тъй като европейските лихвени проценти продължават да стоят близо до рекордно ниски нива, единната валута още не може да прехвърли ключовото ниво от 1,2 долара за едно евро. Зад неотдавнашното засилване на еврото обаче се крие осъзнаването, че ЕЦБ може да започне да изчерпва извиненията си, за да запази стимулите за икономиката, посочва агенцията в анализа си.

Политиците вероятно се приближават до този извод. Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в петък, че ръстът на заплатите трябва да започне да се ускорява и така инфлацията да се придвижи към целта от 2% ръст.

Коментарите на Драги бяха последвани от забележки от страна на члена на борда на ЕЦБ Ив Мерш, който заяви, че пазарите не могат да очакват друго разширяване на покупките на активи след септември 2018 г.

Консенсусната прогноза на анализатори според проучване на Bloomberg е единната валута да поскъпне до 1,22 долара за едно евро през следващата година и 1,25 долара през 2019 г. Goldman Sachs Group Inc. пък прогнозира, че еврото ще поскъпне до 1,20 долара през следващите 12 месеца.

Излишъкът в текущата сметка на региона - най-голямата мярка за търговията и услугите, е в основата на привлекателността на еврото, коментира Василий Серебряков, валутен стратег в Credit Agricole SA. "Като цяло еврото се представя доста добре в рискова среда", казва той.

Политическата стабилност в момента също помага. Рисковете, предизвикани от събития като тазгодишните френски избори, вече са до голяма степен в огледалото за обратно виждане, влиянието на по-неочаквани сътресения на пазара е относително заглушено.

Картината е много различна от сцените, които се разиграваха в Европа в разгара на дълговата криза в еврозоната, както и от ситуацията в други страни, чиито валути са засегнати от политическа несигурност – например доларът и паундът.

Анализаторите увеличават и очакванията си за инфлацията в еврозоната, както и за икономическия растеж, отбелязва Bloomberg. Нарастващият излишък по текущата сметка в Европа и устойчивият растеж ще запази силата на еврото до 2018 г., прогнозира Шахаб Джалиноос, валутен стратег в Credit Suisse Group AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още