IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Турция на Ердоган прилича все повече на арабските си съседи?

Според някои анализатори полицията в страната става паравоенна сила, чиято основна задача е да защитава режима, пише Дейвид Гарднър

17:05 | 30.10.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След над десетилетие на власт Реджеп Тайип Ердоган се издига високо над Турция. Страната започна да се отказва от някои от западните си характеристики. Република, създадена да бъде светска и близка със Запада, в някои отношения започва да прилича на арабските си съседи, коментира международният редактор на Financial Times Дейвид Гарднър.

Ердоган, който преди пет години по време на арабската революция, призова страните в региона да приемат светски конституции, сега избира политика на идентичността – орязвайки все повече светски страни. Поляризацията донесе на президента безпрецедентен избирателен успех. Той изостри сунитската, ислямистката и турската идентичност на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и се опитва да заключи противниците си в отделни блокове на квазишиитски алевити и кюрдски малцинства. Потъпква върховенството на закона и, след шокиращия опит за преврат в средата на юли, наложи извънредно положение.

Турските представители могат, и наистина го правят, да посочат, че Франция – европейската държава, на която се твърди, че е базирана турската република, също е обявила извънредно положение след джихадистките атаки в Париж през ноември. Но зараждащото се преконфигуриране на въоръжените сили и службите за сигурност на Турция може би води към модели, които са по-познати на арабите и иранците.

Ердоган и правителството му бяха дълбоко разтърсени от заговора, за който бяха обвинени последователите на Фетхуллах Гюлен, лидер на сенчестия ислямистки култ - преди съюзник на ПСР в продължение на десетилетие, но във все по-ескалираща битка с партията през последните пет години. След опита за преврат почти половината от турските генерали бяха арестувани или разжалвани като инфилтратори на Гюлен в чистки, които засегнаха над 100 хил. души. Турците в политическия спектър са шокирани не само от жестокостта на бунтовниците, които убиха 240 души, но и както казва един либерален анализатор „много трудно за нас е да разберем, че нашата национална партия всъщност е била нечия друга партия“.

За разлика от тях обаче Ердоган, намерил кураж в собственото си оцеляване и сграбчвайки възможността, нарече преврата „дар от Бог“, който му позволява да „разчисти войската“, припомня Гарднър.

Сред съседите на Турция несигурните лидери са развили модели, при който добре въоръжена национална гвардия (в Саудитска Арабия), републиканска гвардия (в Ирак на Саддам Хюсейн или баасистка Сирия) или революционна гвардия (в Иран) служат като контрабаланс на обикновената армия и като преторианци за режима. Предвид мащаба на враждебното проникване на турската армия и времето, което ще отнеме да се заменят премахнатите командири с лоялни кадри, някои наблюдатели се чудят дали Ердоган не се придвижва към версия на този преториански модел, базиран на полицията.

Полицията става паравоенна сила, чиято основна задача е да защитава режима“, коментира един водещ анализатор. Един западен посланик казва: „Мисля, че са много изкушени да го направят. В крайна сметка това, което ги спаси, бе полиция на стероиди и специалните сили. Те знаят колко близо бяха онази вечер [до загуба], затова със сигурност обмислят да намалят ролята на армията“.

Допълнителни мерки включват преместването на паравоенна жандармерия от министерството на отбраната към това на вътрешните работи, разформироването на президентската гвардия и широко очаквана чистка на националните разузнавателни служби, коментира Гарднър.

Турските представители казват, че не правят нищо друго освен да копират, да кажем, начина, по който Италия управлява карабинерите си или Испания гражданската си армия. „Отговорът на въпроса защо полицаите са героите на 15 юли [датата на преврата] е, че вече е имало чистка на гюленисти в полицията и полицейското разузнаване през предишната година и половина“, казва един от представителите. Няма промяна в модела.

Един коментатор и бивш поддръжник на ПСР казва: „Полицията вече има надмощие по отношение на доверието – сред обществото, не само на Ердоган“. Затова и нейната широка популярност, включително масовото разполагане на хиляди офицери в Анкара и Истанбул миналия месец, е естествена. Естествена е и, казват някои анализатори, по-силната хватка на правителството върху армията, от която постепенно се отнемат привилегии и правомощия, които определят войската като каста и в миналото я правеха последен съдник на политическата сила.

Това може да звучи нормално, идвайки от професионални държавни служители или симпатизанти на ПСР, завършва Гарднър. Но гласът, който чуваме по-често с тези думи, е на Ердоган. А фокусирането на власт около него, особено ако придобие постоянен паравоенен слой, може да не изглежда толкова естествено, когато паниката около преврата премине.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 2
panther
преди 7 години
В втрана където полицията е по-голяма от армията, явно политиците ги е страх повече от народа отколкото от външни врагове.В Турция армията е по-голяма от полицията (все още).В България полицията наближава вече 2 пъти размера на армията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
За да запазя относително добрия тон , ще се въздържа от по нататъшен коментар относно тоя , който ни е президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 7
misanthrope
преди 7 години
Все пак няма защо. Плевнелиев е един комсомолски секретар, доста страхлив и доста вътре в далаверата, но през втората половина от мандата си мисля разбра за какво става дума, както и че има и по-важни неща от послушанието и далаверата, НО понеже е кротък човечец, реши да се оттегли от битката и да не се кандидатира отново. Толкова за него. Не е велик лидер но поне показа някакво достойнство и приличие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 11
misanthrope
преди 7 години
E, хората с чук на рамо, винаги са почитатели на теориите на конспирацията - Масоните, евреите, тамплиерите, ***, Сорос, Родшилд... Знаем ги тия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
В щатите диктаторът е винаги в сянка...не бъркай куклите с кукловода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Аха...ясно ! Прави са хората като казват : " Кажи ми кой ти харесва , за да разбера какъв си .""Плевнелиев да кажем.. става." Това впрочем беше повече от достатъчно !Все пак благодаря !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
misanthrope
преди 7 години
А вие защо биете ***? :) Пак казвам, САЩ може да бъде обвиняван във всичко, но не и в диктатура на един диктатор. И друг път съм казвал, няма случай президент на САЩ да си е променил конституцията за да си го преизбират неограничено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 10
misanthrope
преди 7 години
Ами така де, за това ми е такъв ника :) Кого да харесвам? Няма съвършени хора, за това и никого не харесвам, но и не мога да кажа, че мразя някого, само констатирам :). Деля хората на глупави, умни, но пълни безобразници и умни и донякъде с чувство за приличие. Специално в България, ако анализирам последните 25 год. от обществените личности, бих посочил Иван Костов като човек, който е заслужил уважение. Плевнелиев да кажем.. става. Има много трески, но става. От комунистите има много умни и способни, но за съжаление ми попадат в графата със пълно безобразници. От световните лидери, по време на съзнателния ми живот, може би единствено Горбачов бих посочил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Е кажи и за изключителна америка, за колонилана велокобритания, и за останалите велики и изключителни. Що се ограничаваш така? Или викаш те там няма диктатори :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
А ти няма ли най накрая да кажеш , какво и кой ти харесва бе...баси и мизирабъла си мразиш всичко , всички и най вече себе си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още