Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо златото и облигациите не осигуриха защита при срива на акциите?

Предполага се, че много хедж фонд мениджъри на Wall Street са инвестирали с огромен ливъридж в облигации

Защо златото и облигациите не осигуриха защита при срива на акциите?

Проба от злато в лаборатория в рудника Gran Colombia Gold Corp. в Сеговия, Колумбия. Снимка: Николо Филипо Росо / Bloomberg
 

Доходността върху златото и американските облигации от началото на корекцията на индекса S&P 500 (започнала от 19 февруари) е отрицателна. По принцип се очаква тези финансови инструменти да осигуряват защита при срив на пазара на акциите.

Още по темата

За да сравним доходността на различните инструменти, ще използваме най-популярните борсово търгувани фондове (ETF) за златото (това е GLD) и за американските облигации (BND). Данните показват, че от 19 февруари GLD се е понижил с над 7%, а BND - с над 5%. S&P 500 е на минус 31,6% за този период.  Доходността е изчислена към цените при затварянето на пазарите в петък (20 март)

От една страна, може да погледнем, че понижението е минимално, но защо тогава финансови експерти препоръчват тези инструменти като средство за намаляване на загубата от акциите по време на кризи.

Особено впечатляващо е, че този спад на цените на средносрочни и дългосрочни облигации (от това е съставено портфолиото на BND) падат, след като лихвите бяха драстично намалени от страна на Федералния резерв на САЩ. Всъщност първоначално цените на златото и на облигациите се покачиха, след като Фед намали краткосрочните лихви до 0% . След това обаче последваха още по-масирани разпродажби  и тези, които купуваха GLD и BND, примамени от идеята за сигурно убежище, губят към момента, съответно към днешна дата -11% и -6,5%

Защо се получи това?

При подобен срив на акциите (над 20%)  винаги тези, които инвестират с голям ливъридж, се оказват в позиция, че трябва да разпродават финансовите си активите принудително. Винаги в такъв момент инвеститорите се опитват да осигурят колкото се може повече кеш и ако не бяха навременни действия на Фед за огромно увеличаване на програмата за изкупуване на облигации, вероятно щяхме да видим много по-голям спад при цените на облигациите.

Предполага се, че много хедж фонд мениджъри на Wall Street са инвестирали с огромен ливъридж в облигации. Те на практика са го правили с идеята, че ако дойде срив на пазара (като сегашния), Фед ще се появи като купувач и те ще се измъкнат без загуби. На практика тези играчи прехвърлят техния риск на централната банка, която ще трябва да налива трилиони долари за да поддържа ликвидността на пазара. 

Какво е решението?

Много е трудно на един инвеститор да съобрази всички тези неща предварително и да реагира адекватно, тъй като в кризисна ситуация на пазара действат толкова много фактори. Дори легендарният Рей Далио, който е известен с това, че се справя много добре при финансови кризи, обяви, че не знае как да реагира в сегашната  ситуация, тъй като тя не е позната за пазарите.

Затова в момента да се купува злато и облигации е опасно, тъй като тези инструменти ще бъдат подложени на натиск и при следващите седмици. Това е така, защото повечето инвеститори ще продължават да търсят начин да увеличават паричните позиции поради факта, че ако S&P 500 продължава да пада, акциите ще стават все по-атрактивни за дългосрочните инвеститори.

Този борсов срив за пореден път показа обаче, че един инструмент (фючърс) може успешно да защити инвеститорите в подобни ситуации. Този инструмент е донесъл над 300% на тези, които са имали прозорливост да го купят на 19 февруари. Въпросният инструмент, за който ще стане дума в следващия материал обаче, е изключително сложен за анализиране и при грешно избиране на момент за покупки може да доведе до огромна загуба.

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на Investor.bg

По статията работиха: автор Любомир Леков, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
преди 6 месеца
И едно уточнение - Златото ще избухне, когато кризата започне да улабва! Ликвидността от трилиони, която се изсипа отвсякъде - Китай, Европа, Япония, САЩ, няма как да не изстреля златото здраво нагоре.
0
 
3
 
6
преди 6 месеца
Само не мога да разбера какви са тия заигравки, ще видите в следващата ни статия. Ако искате ще напиша подробно за VIX в коментарите и няма да има нужда да правите нова статия ? Стига глупости!
0
 
2
 
5
преди 6 месеца
Финансовият инструмент, за който се говори в края на статията е фючърси върху така наречения индекс VIX - индекса на страха, който винаги експлоадира, когато дойде криза, но пада значително в нормални обстоятелства. Има хедж фондове от типа на фондовете на Талеб, които инвестират във VIX и го правят доста умело, така че да не губят много или въобще да не губят в нормални обстоятелства, и да правят луди пари, когато маркета пада....
1
 
2
 
4
Zlato до: Zlato
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Някой да е проверявал скоро цената на мед. маските в злато, че в лева рипна над 1000%.
1
 
3
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ценова и логистична политика на Tavex

Към момента се регистрира огромен ръст при търсенето на инвестиционно злато на всички пазари, а наличностите се изчерпват за изключително кратко време
Почти всички дилъри на инвестиционно злато и сребро, които се занимават с търговия на благородни метали на едро, също са увеличили премиите на всички златни и сребърни продукти
При много голяма част от рафинериите и монетните дворове има значително по-дълъг период на изчакване на доставките заради множеството поръчки, които се натрупват, а някои отказват да поемат и нови такива
https://tavex.bg/blog/cenova-i-logistichna-politika/

Още от Анализи
Напрежението със САЩ връща публичните компании от Китай у дома