IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затоплящата се планета ще подчертае различията в работата

Климатичните промени носят риск за здравето и производителността на служителите, като работодателите ще трябва да се адаптират

11:00 | 07.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато Великобритания преживяваше най-горещия ден в историята си през юли, микробуси на супермаркетите обикаляха улиците, както обикновено, доставяйки покупки до домовете на хората. Но докато микробусите имат технология за поддържане на храната и напитките охладени отзад, изненадващ брой от тях не предоставят същата услуга на хората отпред.

Sainsbury’s, например, ми потвърдиха, че микробусите им нямат климатици в кабините, пише Сара О‘Конър за Financial Times. Веригата супермаркети каза, че дава на шофьорите по-чести почивки, достъп до студени напитки и свободен дрескод по време на горещата вълна.

По-старите ванове на Tesco също нямат климатик, но новите електрически имат. Компанията каза, че шофьорите без климатик „могат да останат в безопасност и комфорт с вентилация, редовни почивки и много вода“. Ocado ми споделиха, че три четвърти от автопарка им има климатик и делът скоро ще нарасне до 90 процента. Междувременно Waitrose разполага с климатици във всичките си ванове.

Климатикът обикновено не се монтира като стандартно оборудване и струва около 1000 паунда допълнително на ван, според Джъстин Лейни, мениджър на автопарка на Waitrose. „Всеки, който върши подобна работа, а тя е доста трудна и доста ръчна, понякога се налага да вдига тежки товари нагоре по стълби. Затова е доста разумно да осигурите на човека възможно най-добрия комфорт, когато е в микробуса“, ​​коментира той.

Високите температури винаги са били опасност за работещите на открито, като например строителите в горещи региони като Близкия изток. Но тъй като планетата се затопля и горещите вълни стават по-чести, обхватът на засегнатите държави, работници и работодатели ще се разширява. Вероятността максималната дневна температура да надхвърли 35 градуса някъде в Обединеното кралство вече се е увеличила от веднъж на всеки 15 години в средата на 20-ти век до веднъж на всеки 5 години днес, според проучване на Met Office.

В резултат на това повече работодатели трябва да се съобразяват с последствията - както за здравето и безопасността, така и за производителността. Albert Heijn, холандската верига супермаркети, спря напълно доставките по домовете в Холандия в разгара на горещата вълна в Европа, заявявайки, че не е „отговорно да оставим нашите служители да работят при тези метеорологични условия“.

Най-очевидната професионална опасност е прегряването. Топлинният стрес може да причини мускулни крампи, припадък и изтощение. Топлинният удар може да убие. По-възрастните хора по-трудно приемат високите температури, което е особено безпокойство там, където работещото население застарява, като например в Европа. Миналия месец 60-годишен уличен метач в Мадрид почина от топлинен удар, след като колабира на работа.

При горещо време се случват по-често и работни злополуки, може би защото ръцете се изпотяват или нивото на концентрация пада. Проучване, публикувано миналата година от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, сравнява статистиката от повече от 11 милиона искове за обезщетения на работници в Калифорния с местни данни за времето. В дните с температури над 32 градуса работниците са имали 6 до 9 процента по-висок риск от нараняване. Когато температурата надхвърля 37,8 градуса, рискът е бил с 10 до 15 процента по-висок.

Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
...понеже поръчаха вече да се пусне с пълна сила климатичната пропаганда - а тя няма кой знае за какво да се закачи - и сега олеле през лятото е горещо, олеле като е топло е по-некомфортно? "Миналия месец 60-годишен уличен метач в Мадрид почина от топлинен удар"? СЕРИОЗНО? Щели да сложат климатици в микробусите на разносвачите? Божее тия ще вземат и шапки с козирка да купят на берачите на прави краставици! Я глей как са работили преди 80 години и не са имали никаква тревога за топлинни удари https://***.youtube.com/watch?v=_hlfqggGOZw&t=491s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още