Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Заветът на Бен Бернанке

Истинският тест за всеки цикъл на паричната политика не е как започва той, а как завършва

Заветът на Бен Бернанке

Няма съмнение, че Бен Бернанке бе един от най-значимите председатели на Фед, но наследството му далеч не е ясно и е много по-объркано, отколкото прочувствените похвали подсказват. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке се оттегля, а икономистите възкликват: „Най-успешният председател в историята на Фед!“. Бивш председател на Фед добавя: „Той бе определян, и мисля, че бе напълно заслужено, като най-великият централен банкер в историята.“ Той бе човекът, който спаси света, гений, маестро, пише Wall Street Journal.

Подобни похвали чухме и осем години по-рано за Алън Грийнспан, който се готвеше да се оттегли от поста си след 20 години начело на Фед. Почти две години по-късно начинът, по който се гледаше на ерата Грийнспан бе доста различен, защото кредитният балон, който той създаде, се превърна в мания, която прерасна в паника, която от своя страна се трансформира в дълбока рецесия.

Този обрат във възгледите не трябва да се забравя, имайки предвид, че заседанието на Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee, или FOMC) през януари бе последно за Бен Бернанке. Няма съмнение, че Бернанке бе един от най-значимите председатели на централната банка в нейната 100-годишна история, но наследството му далеч не е ясно и е много по-объркано, отколкото прочувствените похвали подсказват.

Единият начин да разгледаме ерата Бернанке е да я разделим на три условни части – преди, по време на и след финансовата паника. Действията му преди кризата бяха пълен провал. Той заслужава добри похвали за действията си в окото на бурята. Що се отнася до необикновените му парични усилия от началото на възстановяването, то наследството му ще зависи основно от тях.

Бернанке е посветил много от изследванията си на кризата от 2008 г. и последиците от нея, но имайте предвид, че той бе свидетел как се създава паниката. Ролята му датира от далечната 2002 г., когато изнесе най-популярната си реч, предупреждавайки за дефлацията, която не съществува. Въпреки това той и Грийнспан се вслушаха в съветите на Пол Кругман за насърчаване на жилищния балон, което да се компенсира катастрофата от спукването на дотком балона.

Още по темата

Както става ясно от преписите на Фед, Бернанке бе интелектуалният лидер сред централните банкери при вземането на решението от юни 2003 г. лихвата по федералните фондове да бъде понижена до 1% и да бъде държана на това ниво в продължение на дълги години. И това се случи въпреки бързо ускоряващата се икономика (която записа ръст от 3,8% през 2004 г.) и покачващите се цени на суровините и на недвижимите имоти. Дългогодишната политика на Фед за поддържането на отрицателни реални лихвени проценти създаде кредитната мания, която доведе до бума и спада в жилищния сектор.

От архивите на американската централна банка става ясно, че Бен Бернанке е подценил степента на спада в жилищния сектор и на финансовата зараза. Но това направиха и редица други. По-малко простим е фактът, че Бернанке отказа да потвърди, че Фед е допуснал някаква грешка в манията през тези години.

След като удари кризата, Бернанке и Фед заслужават да бъдат похвалени за съмнението си. Едва след време - и след закъснялата преценка за случилото се - е лесно да се забрави колко бързо ни обзе финансовата паника. Федералният резерв трябваше да компенсира срива в паричната маса чрез увеличаване на предлагането. Банкерите го направиха със сила и замах. Някой може и да не са съгласи със специалните гарантиращи програми на Фед, но тогава не бяхме попаднали във финансовия полярен вихър. Трудно е да се интерпретира дали и как другите биха се справили.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
13
 
12
преди 6 години
Няма профилна снимка
Да напомня: Основния измерител на съвременната икономика, светия граал според когото се съразмерва всичко и всички, властелинът на иконометрията пред когото се кланят 99% от икономисти и политици - Негово Величество БВП-то, има един сериозен недостатък - по никакъв начин не отчита дълговете. Което е пропуск с колосални измерения и което в крайна сметка ще доведе до сериозна промяна в начина, по който се развива икономиката.
2
 
4
 
11
Ricco до: supertrader
преди 6 години
Няма профилна снимка
"в Китай се развиваха нещата божественно при 8% инфлация"
--------------------
Ъхъ! И още се "развиват" - такива божествени балони се надуват, дълговете растат така стремително, че няма как всичко да не завърши и с божествен финал.
1
 
8
 
10
Сините камъни до: michaelis
преди 6 години
Няма профилна снимка
Еврейче или милионерче, все едно.

Имах познат, свещеник, беше си избрал името Джошуа!

Еййй, пътека направи към местната синагога/ не в България/ за да влезе в техните среди, защото там били парите, казваше си директно, но не успя!


Все пак си остана Джошуа!
3
 
11
 
9
michaelis до: milioner4e
преди 6 години
I have one simple question to you, are you jewish ?
2
 
11
 
8
KПенчев до: milioner4e
преди 6 години
Няма профилна снимка
milioner4e, извинявай за проявената от нас глупост и невежество!

На кратко казваш, че всички са глупаци и алчни ***(без теб),всичко е на цикли щото няма държава на 1 милион и кусур години и Китай ще увисне след три години.

Благодаря за интелигентната критика!

Още от Анализи
Стимулите на Тръмп нямат потенциал да ускорят възстановяването