IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените инвестиции ще се възвърнат многократно

Дългът заради тях не е притеснителен, тъй като разходите са еднократни, а ползите - дългосрочни и за цялото общество

18:27 | 13.02.21 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън и други лидери предлагат нови големи държавни инвестиции, за да декарбонизират американската икономика. Тези планове неизбежно ще се сблъскат със спорове за дефицита, предизвикани от размера на новия дълг. Но поемането на дълг за финансиране на този вид инвестиции не е опасно, пише Ноа Смит за Bloomberg.   

Джон Кери, новият специален президентски посланик за климата, наскоро заяви, че преходът от изкопаеми горива ще включва „толкова много инвестиции, направени от хората нагоре и надолу по икономическата хранителна верига, че никой бъдещ президент няма да може да ги обърне“. Климатичният план на Байдън предвижда федерални инвестиции от 1,7 трилиона долара през следващите 10 години, или 170 милиарда долара годишно.

На първо място, тази цена дори не е толкова висока. Общата сума ще бъде по-малка от едногодишните пандемични помощи - първият пакет от стимули през 2020 г. възлезе на 2,2 трилиона долара. А 170 милиарда долара годишно са по-малко от 1% от БВП, така че това дори няма да върне държавните инвестиции на нивото от времето, в което се изграждаше междущатската магистрална система в средата на миналия век.

Но дори Байдън да увеличи значително сумата на инвестициите, полученият дълг не би бил притеснителен.

Най-простата причина е, че големите разходи за зелена инфраструктура ще бъдат временни. Подобно на парите, които САЩ похарчи през Втората световна война, или за магистралната система - или коронавирусната помощ, в този смисъл - преходът към следвъглеродна енергетика ще бъде нещо еднократно. Изграждаме нови слънчеви и вятърни централи, които да заменят въглищата и газа, трансформираме автомобилния парк в електрически, създаваме необходимата инфраструктура и модернизираме сгради и фабрики, за да използваме технологиите с нулеви въглеродни емисии. И с това се приключва.

За разлика от новите програми за помощи, разширяването на социалната система или разходите за отбрана, зелените инвестиции не са видът инициатива, която изисква отворен фискален ангажимент. И тъй като генерираният дълг няма да бъде постоянен дефицит за бюджета, инвеститорите вероятно няма да имат нищо против и няма да странят от американските държавни облигации.

Но още по-важна причина, поради която е добре да се вземат заеми за финансиране на инвестиции в зелена енергия, е, че тази инвестиция ще донесе възвръщаемост за обществото като цяло.

Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 3 години
хаха , батко масово се къпе на слънчогледов пелет , а преди време слънчогледовата люспа я изхвърляха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"възобновяема енергия - пелети" ъхъ , те пелетите ветаро ги носи ... от сахара .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
изобщо не беше сложно.. спести си го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 3 години
Зима е , студ а цяла Бг (извън софето) се топли на възобновяема енергия - пелети . Нема внос на въглища Домбас, нема внос на руски газ , нема ръст на потреблението на ток . Демек - революшъна вече се е случил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
еее ... ние май веднъж-дваж си писахме за този уилис ешенбах ... не му се отдава мисленето и сметането . прави разни бакалски сметки без кръчмаря . писал да не заспи , па и ти му верваш ... :))) ...самият доклад на световният енергиен съвет е интересно четиво , ако имаш време прехвърляй това онова ... https://***.worldenergy.org/assets/downloads/World-Energy-Scenarios_Composing-energy-futures-to-2050_Full-report1.pdfтам доста неща се комбинират , само виж списъка с хората , които са го изготвили . работят с два основни сценария . има като се започне с нарастване на населението , БВП , БВП на глава от населението , енергийни нужди при даден БВП , енергиен интезитет , енергийна ефективност ... абе доста неща са . нашият човек фаща една цифра умножава я и почва да се упражнява в/у нея ... :))) ... ама че вятрните турбини са все по-ефективни никъде не се споменава , щели да се слагат 2МВт , нищо че се инасталират в момента 14МВт . пише за някакви средни стойности за една година за фотоволтаици , как ги е изчисли той си знае , според мен му бега математиката здраво ... :))) ... после прави некви бакалски сметки и обяснява че те били прекъсваеми източници и това требвало да се намали поне с некви си % дето и той не знае как ги е изчислил , ама ги е пльоснал там ... после почва да умножава ... :))) ... едно казва в началото друго дращи после . ами повишаващата се ефективност на самите панели ... ?! работи с некви средни цифри общи , дето включват и стари данни от преди 20г ... абе е ... мани не се връзвай на такива неграмотници . разгледай самият доглад на енергийният съвет . там има доста инфо . не са само фотоволтаици . имя вятър , има геотермална енергия , има биомаса с улавяне на парниковите газове (щото не е само СО2 , ами са още 6-7 газа които се следят) , има водни централи (и гравитационни и вълнови) ... фосилите няма да изчезнат напълно . има места където ще се използват . но ще бъде устойчиво . ще се внедряват технологии за улавяне на парниковите газове . да , ще струва пари , но пазарът е затова , който може ще си позволява енергия , който не може , ами няма да си позволява енергия ... :))) ... простичkо е ... !!тоя е *** , не му обръщай внимание ... знам че си фен , я виж тези с енергия от вълните какво са направили и инсталирали :https://***.waveswell.com/и тези с домашна водородна батерия , малко скъпичко засега , ама ... :https://lavo.com.au/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Кажи кое ти е сложно за разбиране или реализиране и ще ти обясня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
По скъпи са като първоначална инвестиция. После сметката за ток ти изгаря печалбата. Тези с GPU-тата си ги е избил отдавна. ASIC-а не съм сигурен - идва от Холандия (предплатен) и го чака много време... Затова време докато чака излезе по-добър... отделно после няма как да го продаде като картите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Дядо Вова е като Агент Смит от Матрицата. Той вече не се подчинява на Москва и системата. Програма тръгнала на собствена мисия. Прекопирал се е в ИНГРОВ и двамата се изправят срещу всеки и всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
Специално за теб зелени ми друже! https://wattsupwiththat.com/2021/01/27/bright-green-impossibilities/?fbclid=IwAR3odtYeNwyJuM0NDe4dxfdueb7ENn8ZvyBlDfGqBnjmKXHJ7Q6KnkRVrf4#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още