Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Земята отчита второто по обем увеличение на глобалните емисии на CO2 за всички времена

За първи път световното потребление на петрол ще намалее при всички сценарии на Международната агенция по енергетика

Земята отчита второто по обем увеличение на глобалните емисии на CO2 за всички времена

Снимка: Ty Wright/Bloomberg

Въпреки всички усилия за насърчаване на възобновяемите енергийни източници неочаквано бързият и силен подем в световната икономика причинява силно нарастване на търсенето на въглища, нефт и газ тази година.

„Изключително окуражаващата динамика на света в областта на възобновяемите енергийни източници се сблъсква с упоритото преобладаване на изкопаемите горива в нашите енергийни системи", предупреждава Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ), по повод новия World Energy Outlook, публикуван в сряда.

„Това е основната причина, поради която през 2021 г. ще сме свидетели второто по големина увеличение на емисиите на CO2 в историята“, пишат експертите. Рекордните цени на въглища, нефт и газ могат да се превърнат в проблем за усилията за ограничаване на изменението на климата.

Тъй като все по-евтините възобновяеми енергии всъщност имат конкурентно предимство пред скъпите изкопаеми суровини, потребителите имат стимул да намалят потреблението си на енергия. В същото време обаче високите цени биха могли да насърчат и новите инвестиции в стари енергийни източници, а високите разходи на техните граждани биха могли да принудят правителствата да вземат решение за повторно по-високо субсидиране на въглищата и петрола. Авторите пишат, че все още не е ясно как рекордните цени на въглища, нефт и газ ще повлияят на енергийния преход.

Още по темата

В годишния си доклад МАЕ обикновено дава прогноза за развитието на отделните енергийни източници. Тази година обаче World Energy Outlook е посветен на мерките, които са необходими за постигане на целта за неутрален по отношение на климата свят до 2050 г. И последиците, ако държавните и правителствените ръководители продължат да действат, както досега. Тогава средната глобална температура ще се увеличи с 2,6 градуса до 2100 година - доста над онези 1,5 градуса, предвидени в Парижкото споразумение за климата.

Това е и апел в навечерието на международната конференция по климата в Глазгоу, Великобритания, в края на октомври. Държавите трябва най-накрая да изпратят ясен сигнал, че искат да ускорят бързо разширяването на възобновяемата енергия, казва Бирол.

Глобалното потребление на петрол намалява за първи път при всички сценарии

Но има и добра новина: За първи път световното потребление на петрол ще намалее при всички сценарии. След десетилетия на растеж МАЕ обяви също така, че ерата на изкопаемите въглища е приключила. А съобщението на Китай, че вече няма да подкрепя нови въглищни проекти в чужбина, трябва отново да ускори този процес. МАЕ изчислява, че така Народната република може да спести на света около 20 милиарда тона емисии на CO2 до 2050 г. Толкова, колкото и Европейският съюз иска да спести от общите си емисии до 2030 г.

Но дори и това не е достатъчно за постигане на глобалните климатични цели, предупреждава Бирол: „Досега направените от държавите анонси ще спестят само 20% от глобалните емисии до 2030 г., които са необходими, за да бъдат климатично неутрални до 2050 г.“. За да се промени това, би трябвало инвестициите във възобновяеми и екологични технологии да се утроят през следващите десет години до 4 трлн. долара годишно до 2030 г. В противен случай ще се стигне до опасна дупка. „Ние не инвестираме достатъчно, за да задоволим бъдещия си глад за енергия. Тази несигурност увеличава риска за изпадане в много нестабилна фаза през следващите няколко години“, казва Бирол, имайки предвид наближаващата енергийна криза.

Цената на въглищата се е увеличила с повече от 350 процента от началото на годината. Във вторник тя се изкачи до нов рекорд от 243 долара за тон. Цената на американския петрол West Texas Intermediate (WTI) също се изкачи над границата от 81 долара за барел (около 159 литра) за първи път от 2014 г .; референтната цена за петрола Brent се повиши до около 84 долара за барел във вторник.Кривата на цените на цените на газа е също толкова стръмна. Европейският ценови индекс TTF достигна във вторник малко под 82 евро за MWh - средно за годината мегават час газ обикновено струва между 15 и 20 евро. Това означава, че природният газ е повече от четири пъти по-скъп от обичайното. Краят на поскъпването не се вижда.

Така или иначе: енергията става все по-скъпа

Ако цените продължат да се покачват, домакинствата ще трябва да плащат с около 10% повече за електроенергия и огромните 45% повече за топлина от изкопаеми източници и транспорта с двигатели с вътрешно горене през 2030 г., според изчисленията на МАЕ. Дори в сценария за климатична неутралност до 2050 г. разходите за енергия за потребителите ще растат, макар и със значително по-ниски темпове.

„Особено важно е енергията да остане достъпна за всички домакинства“, подчертават авторите от МАЕ. За да се постигне това, трябва да се подобри по-специално енергийната ефективност и да се насърчи възможно най-бързо преминаването към възобновяеми източници на енергия.

А според анализите на експертите на МАЕ в крайна сметка това не е толкова скъпо, колкото се предполага: Почти половината от необходимите инвестиции в преобразуването на енергийния свят се състоят от по-голяма ефективност или инсталиране на вятърни и слънчеви паркове в региони на Земята, където те вече съществуват днес. Тогава може да се появи пазар за възобновяеми източници, който с обем от един трилион щатски долара през 2050 г. може дори да се конкурира с настоящия петролен пазар.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
1
 
0
 
17
abdul до: Dr. Vatnikov
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
растенията също отделят CO2.. мисля, че е крайно време и те да започнат да си плащат за емисии!
1
 
0
 
16
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 1 седмица
лапник , като ти замръзне сополя , пак пиши ...
2
 
1
 
15
khao до: Valentin13
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
чел си... вестници във външния кееенеф на поделението в което си пропилял живота си...
1
 
3
 
14
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Явно някои шмaтки не разбират, че Земята е само една, няма план Б и че трябеа да се направи всичко възможно за опазването и. Кое е по-важно - цената на тока ли или да има живот на планетата и за децата ни?? Въгшищата и петрола трябва да идат в историята, след тях и газа.
3
 
0
 
13
Valentin13 до: alex8712
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
доста съм чел, препоръчвам ти например - История на Втората световна война, от Базил Лидъл Харт. там има изчислено колко различни метали, нефт и т.н. са изхарчени от западните сили. има и опит за изчисление на руските. чел съм много и руски източници, учил съм, познавам руската техника. нищо не съм преувеличил. ядрените бомби на Хирошима и Нагазаки са в същия период. Битката при Курската дъга все още не е достатъчно точно колко танкове са участвали. Т-34 харчи 130 литра на 100 километра. тротиловия еквивалент на всички бомби и пожарите и изгорелите газове - днешния свят е далече от това.

Още от Анализи
Дните на евтина соларна енергия приключват