Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Златният бизнес с фалшивите сертификати

Този престъпен бизнес генерира близо 4 трлн. долара годишно, твърди управителят на NQI за Източна Европа Иван Савов

Златният бизнес с фалшивите сертификати

Илюстрация: Pixabay

Фалшивите сертификати придружават фалшивите стоки в маршрутите им из целия свят, като генерират годишни приходи от до 4 тлрн. долара годишно.

„В последната година говорим за до 10% от брутния продукт на планетата. С част от тези средства могат да се разрешат глобални проблеми като този с климатичните изменения например“, заяви Иван Савов, управител на NQI за Източна Европа Иван Савов и председател на Европейската федерация на акредитираните сертифициращи органи и на Европейски институт за риск политика, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

25 май 2018 г. бе крайният срок за влизане в съответствие с изискванията на регламента на GDPR, посочи специалистът. 

"В европейски мащаб имаше паника от януари месец 2018 г за привеждане в съответствие. Постепенно започна влизането в норма. В България сме като навсякъде. Германия се движи малко по-напред  това отношение", поясни той.

"Националният регулатор, в случая Комисия за защита на личните данни, контролира прилагането на закона на пазара, вкл. и на регламента GDPR. Акредитацията е процес, при който се удостоверява компетентност на сертифициращите органи, които трябва да оценяват съответствието на фирмите спрямо регламента".

Някои клиенти имат 200 000 доставчици в света, поясни Савов. „Процесът по акредитация не е приключил заради различия. Предстои изчистване на модела“, допълни той.

Според него киберрискът е вторият по големина стратегически риск в глобален мащаб след климатичните промени.

Съществува пълна имитация на даден сертификат - валидни сертификати за други фирми или сертификати на несъществуващи фирми, разкри Савов порочната практика с фалшивите сертификати, стоки, продукти и услуги. „Т.е. степента на фалшифицираност е огромна и е вид организирана престъпност. 20-60 трлн. долара са в офшорни сметки", изтъкна той.

"На прага сме на въвеждането на един инструмент, който ще увеличи репутацията на акредитираната сертификация в света. Той ще улесни развитието на бизнеса и ще намали действието на организираната престъпност в областта на фалшивите стоки, продукти и услуги. Базата данни ще включва само фирми, които са сертифицирани от акредитирани органи за сертификация. Ще е налична информация за техните имена и активния статут на сертификатите, които те притежават. Данните няма да се продават. Засега са само сертификати на системите за управление. На втора фаза ще бъде към лабораториите например".

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Търговската теория, която може да обясни политиката на Тръмп към Китай