IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска медийна група купува Formula 1

Сделката е за 8 млрд. долара, в които влизат и дълговете на състезанието в размер на над 4 млрд. долара

08:17 | 08.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Американската медийна компания Liberty Media обяви, че ще купи компанията организатор на състезанията от Formula 1 – Delta Topko. Сделката е за 8 млрд. долара, като включва и дълговете на Formula 1 в размер на 4,1 млрд. долара, съобщава ВВС.

Основателят на Formula 1 Бърни Екълстоун ще остане главен изпълнителен директор на компанията. Председател на борда на директорите ще бъде Чейс Кери, досегашен вицепрезидент на 21st Century Fox.

Предвижда се първоначално Liberty Media да придобие 18,7% от Delta Topko и поетапно да изкупи 100% от капитала на компанията. 

До окончателното приключване на сделката консорциумът CVC Capital partners на Екълстоун ще остане контролиращ акционер на Formula 1.

След приключването на сделката, която трябва да бъде одобрена от регулаторите по конкуренцията, новата компания ще се преименува на Formula 1 Group.

Liberty Media, основана от милионера Джон Малоун, е международна телевизионна компания, която оперира в повече от 30 страни по света.

Това е една от най-големите сделки в историята на спорта и един от най-важните моменти в развитието на Formula 1, посочва медията. За времето, в което се притежаваше от Бърни Екълстоун, състезанието отбеляза забележителен растеж, включително и на популярността си в глобален мащаб.

Новите американски собственици обаче ще трябва да решават и доста проблеми – например свързани със спада на популярността на Formula 1 сред по-младата аудитория, както и привличането на нови фенове, особено в Америка, което ще капитализира и новите маркетингови възможности. Има и някои въпроси относно дигиталните права и социалните медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
hagan
преди 7 години
всъщност американското правителство премахва бърни първата стъпка ще бъде закриване на състезанието в русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още