IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin DB5 – колата на Джеймс Бонд, продадена за £2,6 млн.

Посочваната за най-известната кола в света не достигна очакваната сума от над 3 млн. паунда

11:35 | 28.10.10 г.
<p>Ретро автомобилът не достигна очакваната цена, но все пак донесе огромчна възвръщаемост на предишния си собственик. Снимка: Flickr</p>

Ретро автомобилът не достигна очакваната цена, но все пак донесе огромчна възвръщаемост на предишния си собственик. Снимка: Flickr

Сребристият DB5, каран от Шон Конъри в ролята му на супер-шпионина в „Златният пръст“ (1964) и „Операция мълния“ (1965) не достигна предварително очакваната сума от над 3 млн. паунда. Приблизително толкова се предполагаше, че ще бъде платено в наддаването за именитата кола.

Говорителят на аукциона обаче е заявил: „Все пак 2,6 млн. паунда са голяма сума пари и се съмнявам някой да е разочарован“.

Американецът Джери Лий, собственик на радиостанция В101 във Филаделфия, купува автомобила през 1969 година за 12 хил. долара и от тогава до днес колата е прекарала по-голяма част от времето си в САЩ.

41 години по-късно Лий продава колата с печалба в размер на повече от 2,5 млн. долара. Парите Джери Лий възнамерява да дари на благотворителната си фондация.

„Дори и след като я продам, колата ще продължи да ме радва, като помогне с парите на фондацията ми и направи света около нас по-добър“, казва бившият вече собственик, цитиран от вестник Telegraph.

Собственикът на радиостанцията основава фондацията си преди 10 години в помощ на образованието и международни проекти против престъпността.

Аукционът е организиран от Sotheby's и RM Auctions и е проведен в Battersea Evolution в Лондон – място за организиране на събития, вечери, известно с разнообразния си интериор и капацитета за 2 500 гости, които могат да вечерят и танцуват.

По думите на провеждащите търга, колата е изключително запазена и освен стандартните за модела си характеристики, тя разполага и с екстрите, част от филмите за Джеймс Бонд, като например въртяща се предна табелка с номера на колата, бойни оръжия (които обаче са обезопасени) и други.

Новият собственик на колата, по данни на CNBC, е американският бизнесмен Хари Йеги. "Това е колата, която цял живот съм искал да имам, в крайна сметка това е и най-известният автомобил в света", казва Йеги пред медията. "Смятам да изложа возилото в частния си музей в Охайо точно в този вид, в който го купих."

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още