IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW създава 3000 нови работни места в Германия

В замяна всички служители трябва да са готови на по-голяма гъвкавост

11:31 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на BMW в Динголфинг, в близост до Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Завод на BMW в Динголфинг, в близост до Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Автомобилният производител BMW планира да наеме до края на 2013 г. около 3000 нови служители в Германия, пише в свой материал днес германският икономически ежедневник Handelsblatt, позовавайки се на източници от компанията. Ангажиментът е основна точка от споразумението между ръководството и работниците, което беше подписано в сряда.

Приблизително 70-те хиляди служители на концерна в Германия се задължават в замяна да проявяват по-голяма гъвкавост. „Ръководството и служителите са се споразумели за сключването на споразумение за осигуряване на производството във волатилни времена", потвърди говорител на групата пред Handelsblatt.

Новите служители ще бъдат назначавани предимно на временни договори, стана ясно в сряда вечерта. Според данни на синдикалната организация IG Metall BMW има около 11 000 временни служители в Германия - повече от конкурентите Audi и Daimler. Затова и синдикатът отправи неколкократни критики към компанията през последните няколко месеца.

Представителите на работниците и служителите отдавна критикуват големия брой временни работници, които използва фирмата. BMW обаче смята, че се нуждае от тях, за да оперира гъвкаво. Концернът всъщност трябваше да сключи споразумение с работниците още до средата на юли. И тъй като отвъд преговорите двете страни отправяха критики една срещу друга, решението се забави.

BMW иска да направи заводите си по-продуктивни в бъдеще. Споразумението предвижда, че сметките за работното време може да се удължават още повече. В допълнение компанията може да удължи или намали, ако е необходимо, работното време на смените или дори да премахне почивките в пиковите часове.

За разлика от конкурента си Daimler BMW държи твърдо на своите цели за текущата година. С BMW, Mini и Rolls-Royce тази година компанията иска да надмине най-доброто си постижение от 1,67 милиона продадени коли, постигнато през 2011 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още