IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да отмени данъка за вноса на японските автомобили

Брюксел започва преговори са създаване на зона за свободна търговия

12:34 | 30.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скоро японските автомобили може да не се облагат с данъци в ЕС. Снимка: Ройтерс</p>

Скоро японските автомобили може да не се облагат с данъци в ЕС. Снимка: Ройтерс

Министрите на търговията на страните от ЕС постигнаха договореност за започване на преговори с Япония с цел създаване на зона за свободна търговия, съобщи агенция Ройтерс.

Ако се стигне до споразумение, автомобилите от азиатската държава вече ще се внасят на Стария континент без да се плащат допълнителни данъци. И това, съответно, ще намали цената им. Подобно споразумение вече има с Южна Корея.

Инициатори на идеята са Великобритания, Холандия и Швеция, но срещу нея се възпротивиха Франция и Италия, според които това ще се отрази неблагоприятно върху автомобилните производители от тези две държави. В момента японските автомобили плащат 10% данък. 

В Париж и Рим се притесняват да не се повтори ситуацията от юли 2011 г., когато отпаднаха данъците върху южнокорейските автомобили. Това рязко увеличи техния внос в Европа – с 53%, а в същото време импортът от Стария континент към азиатската държава намаля на 4%.

Главният изпълнителен директор на Fiat Сержио Маркионе, който оглавява и асоциацията на европейските производители (ACEA), призова ЕС да отложи подписването на споразумение с Япония. Той е категоричен, че европейските производители първо трябва да намалят обема си на производство и след това да отворят своите пазари. 

Още новини за пазара за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още