IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалиралият Saab намери купувач

Постигната е сделка, като се очаква името на новия собственик да бъде обявено днес следобед

12:27 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Фалиралият Saab намери купувач

Фалиралият шведски автопроизводител Saab си е намерил купувач, съобщиха от управата на компанията, а медии обявиха шведско-китайска група за потенциален инвеститор, предаде Ройтерс.

Saab фалира в края на 2011 г., по-малко от 2 години, след като бившият му собственик General Motors го продаде на холандската група Spyker.

Оттогава администраторите издирват купувач и сега обявиха, че е постигната сделка. Името на купувача обаче не бе обявено, а за ранния следобед е насрочена специална пресконференция.

Шведското национално радио и ежедневникът Dagens Industri цитираха свои източници, според които купувач е компанията National Electric Vehicle Sweden AB, като офертата ѝ е надделяла над тази на китайската група Zhejiang Youngman Lotus Automobile.

Говорител на  National Electric Vehicle Sweden AB бе потвърдил, че е подадена оферта, но бе отказал да предостави повече подробности, а днес не е бил открит за коментар.

Главен изпълнителен директор и най-голям акционер в компанията е китайският  бизнесмен с шведско гражданство Кай Йохан Дзян. Тя е собственост на National Modern Energy Holdings Ltd с дял от 51% в нея и Sun Investment LLC с 49%, сочи справка на официалния ѝ уебсайт.

National Modern Energy Holdings Ltd е собственост на компания от Хонконг и е с насоченост към алтернативни източници на енергия за Китай, използвайки за целта електростанции с високоефективно биогориво.

Sun Investment LLC е японска инвестиционна компания, фокусирана върху високотехнологични проекти за природосъобразни и устойчиви решения.

Председател на борда на директорите на National Electric Vehicle Sweden AB е Карл Ерлинг Троген, бивш ръководител на подразделението за камиони във Volvo.

Дълговете на Saab надхвърлят 13 млрд. шведски крони (1,8 млрд. долара), от които 2,2 млрд. крони са дългове към шведската приходна агенция.

General Motors продължава да лицензира технологията за производството на Saab и притежава малък дял в компанията. Според анализатори американската компания е блокирала сделки с китайски автопроизводители, за да запази сътрудничеството си с китайската държавна компания SAIC Motor Corp Ltd.

Saab представи първия си прототип през 1947 г., след като излезе от бизнеса с космическо оборудване, и изгради група от малко на брой, но верни привърженици на марката. Въпреки известността си обаче компанията остана нишов производител и анализаторите поставят бъдещето ѝ под съмнение.

Тя разполага с капацитет за производството на над 100 000 коли годишно при двусменен режим на работа. За сравнение - местният конкурент Volvo, който през 2010 г. бе закупен от китайската компания Geely Automobile Holdings Ltd, е произвел близо 4 пъти повече автомобили през миналата година.

По-рано през седмицата стана ясно, че шведското правителство става собственик на подразделението за части на Saab, като планира да го управлява в дългосрочен план до 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още