IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските концерни намаляват двойно производството си в Китай

Най-силно пострадалата заради конфликта японска компания засега е Toyota

11:54 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	По време на протестите в Китай демонстрантите разрушаваха всеки изпречил се пред тях японски автомобил. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По време на протестите в Китай демонстрантите разрушаваха всеки изпречил се пред тях японски автомобил. Снимка: Ройтерс

Големи японски автомобилни производители планират да намалят наполовина производството си в Китай заради резкия спад на търсенето. Причина за слабите продажби в момента е островният спор между двете държави.

Както пише местният икономически вестник Nikkei в броя си от понеделник, Toyota, Nissan и Honda планират да произвеждат значително по-малко автомобили в страната.

Така например Nissan ще отмени нощните смени и в двата си завода. Toyota и Honda планират да въведат по-къси смени и така да намалят значително производството.

Още през миналата седмица Ройтерс предаде, като се позова на свои вътрешни за компаниите източници, че продажбите на Toyota в страната са се сринали с 40 на сто. От това са се възползвали конкуренти като BMW и Hyundai.

Китай е най-големият пазар на автомобили в света. Toyota прави там единадесет процента от глобалните си продажби, Honda – 18%, а Nissan – цели 27%.

Китай и Япония спорят за група от необитаеми острови, за които се предполага, че крият големи находища на минерали. В събота и неделя в много китайски градове избухнаха антияпонски протести. Протестиращите поискаха дори обявяване на война.

Представителство на Toyota в Жиндао бе подпалено. Китайци нападнаха и унищожиха японски автомобили, а в четвъртък ситуацията се поуспокои. Отношенията между двете страни са сложни още от времето на японската окупация през Втората световна война, когато милиони китайци са били убити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още