IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отделянето на Ferrari поставя акцент върху преструктурирането на Fiat Chrysler

Всички погледи са насочени към следващите ходове на главния изпълнителен директор Серджо Маркионе

14:54 | 04.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles Серджо Маркионе съвсем скоро ще трябва да разбере какво е да управлява бизнеса без големите печалби на Ferrari.

В неделя Fiat Chrysler разпредели между акционерите оставащите 80% от акциите на Ferrari, производителят на струващата 324 хил. долара Berlinetta, пише Bloomberg.

Инвеститорите получиха по една акция на Ferrari за всеки 10 акции на Fiat Chrysler, която притежават. Производителят на луксозни коли се листна на борсата в Ню Йорк през октомври и започна да се търгува и в Милано в понеделник.

Марсионе ухажва инвеститорите в Европа и САЩ, за да се опита да ги убеди, че стойността на компанията за луксозни автомобили ще се увеличи, след като тя вече е отделена от Fiat Chrysler.

И все пак загубата на печалбата на Ferrari ще постави фокуса върху амбициите на Маркионе за 48 млрд. долара, свързани с преструктурирането на Fiat Chrysler. Забавянето на търсенето в Китай и свиването на автомобилния пазар в Бразилия доведоха до план за съкращения, като подразделенията Alfa Romeo и Maserati отлагат пускането на нови модели, защото акцентът в разходите се насочва към разширяването на спортната марка Jeep.

“Инвеститорите са притеснени, че стойността на Fiat може да бъде много по-ниска без перлата в короната ѝ”, посочва Винченцо Лонго, стратег в IG Group в Милано.

Fiat Chrysler беше създадена в средата на октомври 2014 г. от сливането на Fiat SpA и Chrysler Group. Акциите на компанията поскъпнаха с 69% в Милано между обявяването на отделянето на Ferrari и окончателното му приключване в неделя.

Подразделението донесе 12% от печалбата на Fiat Chrysler преди данъци и такси през 2014 г. Сега Маркионе ще се фокусира върху петгодишната реорганизация на компанията майка, която е базирана в Лондон.

В края на януари той ще даде повече насоки за плана си, като досега се придържаше към целите си за 2018 г., в това число към увеличаване на продажбите до 7 млн. автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още