IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници на Peugeot окупираха завода в Олне

Стотици заети в предприятието спряха производството в опит да се противопоставят на предстоящите съкращения

21:22 | 16.01.13 г. 5
<p>
	Говорител на Peugeot обясни, че синдикатите организират стачки всеки месец. Снимка: Ройтерс</p>

Говорител на Peugeot обясни, че синдикатите организират стачки всеки месец. Снимка: Ройтерс

Стотици работници на Peugeot Citroen окупираха планиран за продажба завод и на практика спряха производството, предаде АП.

Работниците се противопоставят на планираните съкращения на автомобилната компания, която изпадна в сериозни затруднения в последните месеци.

Фабриката в Олне е в центъра на битката за бъдещето на най-големия автомобилен производител във Франция. През миналата година от компанията обявиха, че планират да съкратят около 8 хил. работни места и да затворят завода, за да се опитат да подобрят конкурентоспособността си на вече силно стеснения европейски пазар.

Синдикатите съобщиха днес, че над 300 работници от предприятието са спрели цялото производство. Същевременно от компанията излязоха данни, че в стачката са се включили 230 души от общо 3 хил. заети в завода.

Говорител на Peugeot обясни, че синдикатите организират стачки всеки месец и тази не е много по-лоша от предишните.

Синдикалната организация CGT поясниха, че служителите отказват да приемат “да бъдат съкратени без нищо”. “Фалшивите преговори, които започнаха през ноември, не доведоха до резултат, а ръководството отказва да отговори на исканията на работниците и служителите”, посочва се в изявление на синдиката.

Кризата в Олне идва в лош момент за френското правителство, което се опитва да се договори с бизнеса и синдикатите за мащабна реформа на пазара на труда. Ако се стигне до споразумение, фирмите ще могат по-лесно да освобождават служители и да намаляват работното време, както и се съкращава времето за обжалване на съкращения.

Правителството на президента Франсоа Оланд определи споразумението като историческо и се надява, че то ще помогне за понижаването на безработица във Франция, което вече надвишава 10 на сто.

Европейската автомобилна индустрия е изправена пред големи трудности в момента, като огромен брой непродадени автомобили залежават в складовете, а редица производствени линии изобщо не функционират. Регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз са намалели с повече от 16 на сто през декември, в продължение на тенденцията на спад, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Анализатори смятат, че производителите на автомобили ще трябва да затворят някои предприятия, за да възстановят рентабилността си, както се случи в САЩ. Усилията за съкращаването на заетата в автоиндустрията на Франция работна ръка обаче срещат сериозна съпротива.

Дори правителството на Оланд първоначално не прие плана за преструктуриране на Peugeot. По-късно обаче мнението на управляващите се промени и те предложиха спасителен кредит на компанията.

Конкурентът на Peugeot Renault, който се справя една идея по-добре, също се изправя пред натиск от съкращения. Компанията обяви, че планира през следващите три години да намали със 7 500 души работната сила чрез предсрочно пенсиониране на част от заетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 5
promanbg
преди 11 години
Има много лесно решение. Товарят 3-те хиляди работници на само летите и ги пускат с оръжието в Мали. Хем решават проблема в завода, хем проблема с ислямистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Biso
преди 11 години
Би ли обяснил какво разбираш под "изравнен среден стандарт"?И да ли това е приложимо за един чистач и за един лекар? Всеки може да стане чистач и да не носи отговорност за нищо. Но не всеки може да стане лекар, да учи 6 години, после да специализира още 5 години, да чете непрекъснато за да в час с новостите, и ежедневно да носи отговорност за живота на пациентите!Няма такова нещо като "колективен мозък"! Всеки е различен, всеки има различни способности, всеки различно реагира на ситуациите в живота, не всеки иска да носи отговорност! Няма как да има "среден стандарт"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
vankata89
преди 11 години
А то пък много честно един човек да окупира всичко щото е имал късмет и никой друг да не може да земе части от даден сектор щото няма място и всички да са му роби. Честно казано по - добре един изравнен среден стандарт за всички от колкото да има мега богати с по 100 лукзозни коли които нищо не работят щото са петролни шейхове и други които бачкат кат раби в африка само за да имат какво да ядът айй кажи ми ся кой заслужава повече парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
То във Франция и да работиш много и да си успешен - файда никаква. Вземат ти 75 % от печалбата, пък ти се напъвай. Нищо че техния Конституционен съд го отмени - ще приложат друга форма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Батко Пешо
преди 11 години
Закривай.А френските комунисти да сеят компир и да пасат овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още